Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το νέο πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 590 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην προσέλκυση και διατήρηση στον τομέα νέων σε ηλικία γεωργών, στη διευκόλυνση της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές καθώς και στην προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία, με μακροχρόνιο φυσικά στόχο να καταφέρει η Ελλάδα να αναβαθμίσει στον μέγιστο βαθμό τη δική της παραγωγή, μιας και η γη της προσφέρεται γι’ αυτό. Οι προϋποθέσεις για τους ενδιαφερόμενους είναι οι εξής:

• Να είναι ενήλικες και να μην έχουν υπερβεί το 40ό έτος της ηλικίας τους στο τέλος του έτους έκδοσης της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

• Να είναι νόμιμοι κάτοχοι οικονομικά αυτόνομης γεωργικής - κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης (ιδιόκτητο ζωικό κεφάλαιο).

• Να υποβάλλουν παραδεκτή δήλωση ΟΣΔΕ το έτος 2024 με τυπική απόδοση που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια, τα 10.000 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων και τα 8.000 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων ή να έχουν δηλώσει τουλάχιστον 103 κυψέλες στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια, 74 στα νησιά της χώρας με λιγότερους από 3.100 κατοίκους και 92 στα υπόλοιπα νησιά της χώρας.

• Κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης να χαρακτηρίζονται από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα.

• Κατά τα τελευταία έτη 2019 έως 2022 να μην έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ με μέσο όρο τυπικής απόδοσης που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια και τα 10.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας ή τα 16.000 ευρώ σε οποιοδήποτε από αυτά τα έτη.

• Να υποβάλουν εμπρόθεσμη αίτηση στήριξης και τυποποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης εντός των προθεσμιών που θα οριστούν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Το ποσό στήριξης σε δικαιούχους ξεκινά από τις 30.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και τις 42.500 ευρώ.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ

Υψιστη προτεραιότητα

«Η στήριξη των νέων αγροτών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας στο ΥΠΑΑΤ» τονίζει σε δηλώσεις του στο «Μ» ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής νομού Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης. Ο υφυπουργός ανέφερε πως «από την αρχή της νέας κυβερνητικής θητείας, μαζί με τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, λάβαμε τη σαφή εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ουσιαστική ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και της επιχειρηματικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές μας, ούτως ώστε ο πρωτογενής τομέας να καταστεί μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Η μεγάλη πρόκληση και το στοίχημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η ηλικιακή ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού στον κλάδο της αγροδιατροφής και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε με επιμονή και στοχοπροσήλωση, σχεδιάζοντας παρεμβάσεις, προκειμένου να παρέχουμε ελκυστικά κίνητρα στους νέους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να μείνουν στον τόπο τους και να ακολουθήσουν το επάγγελμα του αγρότη, έχοντας θέσει τον φιλόδοξο στόχο για την ένταξη συνολικά 60.000 νέων αγροτών στην αγροτική παραγωγή έως το τέλος της τετραετίας. Αποδεικνύουμε εμπράκτως ότι η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στον αγροτικό κόσμο, επενδύοντας στη νέα γενιά αγροτών και υπηρετώντας τη γενικότερη φιλοσοφία μας για μια νέα μορφή αγροτικής παραγωγής».

ΜΑΝΟΛΗΣ ΧΝΑΡΗΣ

Στη θετική κατεύθυνση

«Το πρόγραμμα Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικία θεωρούμε ότι κινείται προς θετική κατεύθυνση καθώς δίνει μία νέα πνοή στον πρωτογενή τομέα» δηλώνει στο «Μ» ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Μανόλης Χνάρης και προσθέτει: «Παρέχεται η οικονομική δυνατότητα σε νέους αγρότες να πραγματοποιήσουν το δικό τους επιχειρηματικό πλάνο, δημιουργώντας τη δική τους γεωργική επιχείρηση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, με την προσέλκυση δηλαδή νέων αγροτών στο επάγγελμα του αγρότη, επιτυγχάνεται η ηλικιακή ανανέωση του πληθυσμού στον πρωτογενή τομέα και προωθούνται νέα μοντέλα βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης. Ωστόσο, εκτός από τα οικονομικά κίνητρα, καθίσταται επιτακτική ανάγκη να τους ζητηθούν δεσμεύσεις, ισχυρές μεν, ρεαλιστικές δε, για τη μακροχρόνια παραμονή τους στο επάγγελμα. Επιπλέον, να χορηγηθούν κίνητρα με αναπτυξιακό χαρακτήρα, συνδυαστικά είτε μέσω προγραμμάτων είτε με τη συμμετοχή τους σε συλλογικά σχήματα καθώς και με την κατανομή ικανοποιητικού εθνικού αποθέματος, για να μπορέσουν αποδεδειγμένα να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία. Για το ΠΑΣΟΚ η χάραξη και η ενίσχυση πολιτικών για τη δημογραφική ανανέωση του αγροτικού κόσμου αποτελεί διαχρονική προτεραιότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα αναγεννηθεί ο πρωτογενής τομέας και θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο».