Τον λόγο στους εκπροσώπους της πρωτογενούς παραγωγής δίνει νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Στη ρύθμιση προβλέπεται η τροποποίηση του άρθρου 62 του ν. 4497/2017 έτσι ώστε να περιλαμβάνεται η παρουσία των αγροτών μέσω της ίδρυσης αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια και μέσω αυτών να αποκτήσουν δικαίωμα παρέμβασης.

Οπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση «οι ραγδαίες αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον και οι σοβαρές ενδείξεις αλλαγών στην Κοινή Γεωργική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέδειξαν την έλλειψη συμμετοχικής συμφωνημένης αγροτικής πολιτικής στην Ελλάδα αλλά και στις Περιφέρειες, που είναι το σχεδιαστικό αναπτυξιακό επίπεδο. Το κενό εκπροσώπησης των αγροτών στα θεσμικά όργανα δυσχεραίνει τη διαμόρφωση συμφωνημένης αγροτικής πολιτικής και στερεί από τους εμπλεκόμενους στον πρωτογενή τομέα, ως βασικού πυλώνα της αγροτικής οικονομίας, εργαλεία στήριξής του, καθώς τα αγροτικά τμήματα μπορούν να συμβάλλουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να ενδυναμωθεί ο αγροτικός τομέας μέσω καινοτόμων πρακτικών, ώστε το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο να συμβαδίσει με τις αγοραστικές απαιτήσεις των καιρών μας, να υποστηριχθεί μέσω συμβουλευτικών κέντρων και να ακολουθηθεί η σωστή προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Η ίδρυση αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια μπορεί να αποτελέσει μία από τις βασικές προτάσεις, προκειμένου ο αγροτικός κόσμος να λάβει όλα εκείνα τα χρήσιμα εργαλεία που χρειάζεται για την αναβάθμισή του και την ανάδειξή του σε κύριο μοχλό της οικονομίας. Αντιμετωπίζεται το κενό εκπροσώπησης των αγροτών στα θεσµικά όργανα χάραξης της αγροτικής πολιτικής και θεσπίζεται ενιαία εκπροσώπηση για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα».

Το «Μανιφέστο» παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία προβλέπει:

Αρθρο...

Σκοπός Επιμελητηρίων - Τροποποίηση άρθρου 62 του ν. 4497/2017

Στην περ. α΄ του άρθρου 62 του ν. 4497/2017 (Α΄ 171) προστίθεται αναφορά στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και το άρθρο 62 διαμορφώνεται ως εξής:

Αρθρο 62

Σκοπός Επιμελητηρίων

Σκοπός των Επιμελητηρίων, μέσα στα όρια της χωρικής ενότητας όπου ασκούν τις αρμοδιότητές τους, είναι:

α) η προστασία και η ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, των επαγγελμάτων, του τομέα παροχής υπηρεσιών, του τομέα της αγροτικής παραγωγής, των εξαγωγών και κάθε κλάδου της οικονομίας, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τους στόχους της εθνικής οικονομίας για την ανάπτυξη και την πρόοδο αυτής,

β) η παροχή προς την πολιτεία τεκμηριωμένων εισηγήσεων για κάθε οικονομικό θέμα, με γνώμονα πάντοτε την οικονομική ανάπτυξη της χωρικής ενότητας όπου ασκούν τις αρμοδιότητές τους και την εξυπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος της εθνικής οικονομίας,

γ) η παροχή στα μέλη τους και σε κάθε ενδιαφερόμενο γνωμοδοτικών εισηγήσεων και πληροφοριών για κάθε οικονομικό θέμα και

δ) η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης της δραστηριότητας των μελών τους, καθώς και η κατ’ εξουσιοδότηση άσκηση αρμοδιοτήτων δημοσίου δικαίου που αφορούν θέματα σύστασης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Αρθρο...

Ιδρυση αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια – Τροποποίηση άρθρου 67 του ν. 4497/2017

Στο άρθρο 67 του ν. 4497/2017 (Α΄ 171), α) τροποποιείται η παρ. 1 με την προσθήκη περ. δ στο πρώτο εδάφιο, και την προσθήκη αναφοράς σε αγροτικά τμήματα στο δεύτερο εδάφιο, β) επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις στις παρ. 3 και 4, γ) τροποποιείται η παρ. 6 με προσθήκη αναφορών σε αγρότες και το άρθρο 67 διαμορφώνεται ως εξής:

Αρθρο 67

Δομή – Οργάνωση Επιμελητηρίων

1. Τα Επιμελητήρια κατανέμουν τα μέλη τους στα εξής τμήματα ανάλογα με τη δραστηριότητα των μελών τους: α) μεταποιητικό, β) εμπορικό, γ) υπηρεσιών και δ) αγροτικό. Ειδικά τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια κατανέμουν τα μέλη τους σε τμήματα επαγγελματιών, υπηρεσιών και αγροτών, ενώ τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια κατανέμουν τα μέλη τους σε τμήματα βιοτεχνών και υπηρεσιών.

2. Τα Τμήματα δεν έχουν αυτοτέλεια. Την προεδρία τους ασκεί ο αιρετός πρόεδρός τους ή ο νόμιμος αναπληρωτής του. Τα Τμήματα εισηγούνται προς τη διοίκηση του οικείου Επιμελητηρίου για κάθε θέμα της αρμοδιότητάς τους.

3. Το αντικείμενο δραστηριότητας των επιχειρήσεων για την κατάταξή τους κατά τις διατάξεις του Μέρους Β΄ του παρόντος, ανά Επιμελητήριο ή τμήμα Επιμελητηρίου, κρίνεται σύμφωνα με την κύρια δραστηριότητά τους όπως αυτή προκύπτει από την Εθνική Ονοματολογία Οικονομικών Δραστηριοτήτων, που ορίζεται με την 1100330/1954/ΔΜ/6.10.2008 (Β΄ 2149) απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. Με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης καθορίζονται οι κύριοι κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας επιχειρήσεων που αντιστοιχούν σε κάθε τμήμα. Οταν το αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν περιλαμβάνεται στις διακρίσεις αυτές, τότε οι οικείες επιχειρήσεις ταξινομούνται στα κατά περίπτωση Επιμελητήρια ή στα τμήματα αυτών, σύμφωνα με το αντικείμενο που δηλώνουν ή που προκύπτει από τα προσαγόμενα έγγραφα (καταστατικό ή έναρξη επιτηδεύματος) και το οποίο ευρίσκεται εγγύτερα προς δραστηριότητα που ρυθμίζεται από τις διατάξεις του Μέρους Β΄ του παρόντος.

4. Μέλος μπορεί να ζητήσει τη μετακίνησή του σε διαφορετικό τμήμα ή διαφορετικό Επιμελητήριο της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία έχει την έδρα του, εφόσον προκύπτει ότι έχει τουλάχιστον έναν (1) κύριο κωδικό αριθμό δραστηριότητας που αντιστοιχεί στο τμήμα ή το Επιμελητήριο στο οποίο αιτείται να μετακινηθεί. Αν αμφισβητείται η κατάταξη μέλους στο οικείο Επιμελητήριο, επιλαμβάνεται τριμελής επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και αποτελείται από έναν υπάλληλο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας Αττικής ή της οικείας Περιφέρειας για τα υπόλοιπα Επιμελητήρια, ως πρόεδρο, και από έναν εκπρόσωπο καθενός από τα δύο Επιμελητήρια. Αν αμφισβητείται η κατάταξη μέλους σε Τμήμα του οικείου Επιμελητηρίου επιλαμβάνεται η Διοικητική Επιτροπή του οικείου Επιμελητηρίου.

5. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου Επιμελητηρίου μπορεί να ιδρύονται και άλλα Τμήματα. Αν αμφισβητείται η κατάταξη μέλους σε Τμήμα του οικείου Επιμελητηρίου, επιλαμβάνεται η Διοικητική Επιτροπή, η οποία αποφασίζει σχετικά.

6. Για τη δημιουργία Τμήματος σε Επιμελητήρια, τα οποία εδρεύουν στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, απαιτούνται τουλάχιστον διακόσιες (200) επιχειρήσεις ή αγρότες και για τα υπόλοιπα Επιμελητήρια της Χώρας απαιτούνται τουλάχιστον εκατό (100) επιχειρήσεις ή αγρότες. Ο αριθμός των επιχειρήσεων ή των αγροτών που απαιτείται κατά το προηγούμενο εδάφιο μπορεί να μειώνεται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του οικείου Επιμελητηρίου, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης.

Αρθρο...

Εκπροσώπηση των αγροτικών τμημάτων Επιμελητηρίων στο Διοικητικό Συμβούλιο – Τροποποίηση της παρ. 3 του ν. 4497/2017

Στην παρ. 3 του άρθρου 69 του ν. 4497/2017 (Α΄ 171) προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής:

3. Ο αριθμός των αντιπροσώπων του κάθε τμήματος στο Διοικητικό Συμβούλιο καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου, με βάση τα εξής κριτήρια:

α) τον αριθμό των μελών του κάθε τμήματος, β) τη συνεισφορά αυτών στην τοπική οικονομία και γ) τις θέσεις εργασίας που καλύπτονται από τη δραστηριότητά τους. Ο αριθμός των αντιπροσώπων των αγροτικών τμημάτων στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι: α) ένας (1) για επιμελητήρια των περ. α΄ και β΄ της παρ. 2 και β) δύο (2) για τα υπόλοιπα επιμελητήρια.

Αυγενάκης: «Καινοτόμα πρωτοβουλία που καλύπτει μια ανάγκη την οποία συζητούσαμε επί 15 και πλέον χρόνια»

Με δήλωσή του στο «Μανιφέστο» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης εξηγεί την ανάγκη που οδηγεί στη δημιουργία αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια ενώ απαντά και σε όσους αντιδρούν θεωρώντας πως με τον τρόπο αυτόν τα επιμελητήρια θα λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τους συνεταιρισμούς.

6034221.jpg

«Τις αμέσως επόμενες ημέρες ανεβαίνει στη διαβούλευση το νομοσχέδιό μας, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ρύθμιση για την ίδρυση αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια, σε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννη Μασούτη. Πρόκειται για μια καινοτόμα πρωτοβουλία, που καλύπτει μια ανάγκη την οποία συζητούσαμε επί 15 και πλέον χρόνια. Ουσιαστικά, δημιουργούμε στα Αγροτικά Τμήματα των Επιμελητηρίων μητρώο των αποκλειστικά απασχολουμένων με τον πρωτογενή τομέα. Στο μητρώο εγγράφονται όλοι οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα: γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι, κ.λπ. και θα περιλαμβάνει χρήσιμα στοιχεία για την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την περιοχή δραστηριοποίησης των αγροτών και μια σειρά χρήσιμων πληροφοριών. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο που θα συμβάλει στον καλύτερο σχεδιασμό της αγροτικής ανάπτυξης και στην υλοποίηση πολιτικών προς όφελος των αγροτών μας», εξηγεί ο κ. Αυγενάκης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμπληρώνει ότι «η συμμετοχή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στα επιμελητήρια, σε έναν χώρο-κοιτίδα επιχειρηματικότητας, θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον πρωτογενή τομέα. Οι αγρότες μας μπορούν να αξιοποιήσουν υπάρχουσες δομές και να συμμετέχουν σε μια σειρά προγραμμάτων, εκπαιδευτικών δράσεων και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Παράλληλα, οι αγρότες μας θα έχουν άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις στις αγορές προϊόντων, καθώς και στήριξη για την προώθηση των προϊόντων τους στην εγχώρια, ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές».

«Οπως σε κάθε καινοτομία, υπάρχουν αντιδράσεις, από κάποιους που θεωρούν ότι η συμμετοχή των αγροτών στα Επιμελητήρια θα έχει αποτέλεσμα να χάσουν τα officia τους και από την άλλη ότι θα περιοριστεί η παρεμβατική δραστηριότητα των συνεταιρισμών. Πρέπει να γνωρίζουν ότι τα επιμελητήρια δεν δρουν ανταγωνιστικά με τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών. Οπως επίσης ότι τα επιμελητήρια δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, επομένως σε αυτά μπορούν να μετέχουν όλοι οι επαγγελματίες αλλά και ότι οι αγρότες αξίζουν μια άλλη, καλύτερη προοπτική για τους εαυτούς τους αλλά και για τον κλάδο τους» τονίζει ο κ. Αυγενάκης για να καταλήξει: «Επενδύουμε στη λειτουργία των αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια. Πιστεύουμε ότι ο αγρότης επαγγελματίας έχει ξεχωριστή θέση στην οικονομία της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ελλάδας που οικοδομούμε».