Νέο τοπίο διαμορφώνεται στον αγροτικό τομέα με την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προωθήσει –σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης– νομοθετική ρύθμιση ανοίγοντας την πόρτα των επιμελητηρίων στους επαγγελματίες του αγροτικού τομέα. Στόχος του υπουργείου είναι να ξεκαθαρίσει ο απασχολούμενος αποκλειστικά με τον πρωτογενή αγροτικό τομέα από εκείνους που ασχολούνται συμπληρωματικά, βιοποριζόμενοι όμως από άλλες πηγές αλλά παρ’ όλα αυτά διεκδικούν παρεμβατικό ρόλο.

Γράφει η Μαρίνα Πλέσσα

«Θέλουμε να καταγράψουμε τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Είναι ένας πρώτος τρόπος για να έχουμε πλέον ένα μητρώο των κατ’ επάγγελμα αγροτών» έχει δηλώσει σχετικά ο Λευτέρης Αυγενάκης. Στα αγροτικά τμήματα των επιμελητηρίων θα δημιουργηθεί μητρώο των αποκλειστικά απασχολουμένων με τον πρωτογενή τομέα. Στο μητρώο εγγράφονται όλοι οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα: γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι κ.λπ. και θα περιλαμβάνει χρήσιμα στοιχεία για την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την περιοχή δραστηριοποίησης των αγροτών και μια σειρά χρήσιμων πληροφοριών.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο που θα συμβάλει στον καλύτερο σχεδιασμό της αγροτικής ανάπτυξης και στην υλοποίηση πολιτικών προς όφελος των αγροτών μας σύμφωνα με το υπουργείο. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η αλλαγή αυτή θα ενδυναμώσει των αγροτικό τομέα με τη δημιουργία συμβουλευτικών κέντρων που θα παρέχουν οργανωμένη πληροφόρηση, κατεύθυνση και σωστή προώθηση των ελληνικών προϊόντων του αγρότη.

«Πρέπει να γίνουν...»

«Πέρασε η εποχή που οι περισσότεροι ή το σύνολο των αγροτών ασχολούνταν με τα αγροτικά λόγω κληρονομικής υποχρέωσης. Εχουμε πολλές περιπτώσεις νέων παιδιών που σπούδασαν και συνειδητά επέλεξαν να ασχοληθούν με τη γη. Τα αγροτικά τμήματα στα επιμελητήρια της χώρας μας πρέπει να γίνουν. Εχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ», δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Αυγενάκης δεν έχει διστάσει να ονομάσει και εκείνους που αντιδρούν σε αυτήν τη μεταρρύθμιση: «Πολλοί πρόεδροι επιμελητηρίων –σήμερα λιγότεροι, υπάρχουν όμως κάποιοι που επιμένουν ακόμα– θεωρούν τα επιμελητήρια ως “τσιφλίκι” τους. Με αποτέλεσμα να μη θέλουν νέο δυναμικό το οποίο δεν “ελέγχουν”. Είχαμε επίσης και συμπεριφορές περίεργες κατά καιρούς από εκπροσώπους συνεταιριστικών φορέων, που θεωρούσαν ότι είναι καλύτερα να μην έχουμε πολλές φωνές... Κι αυτό έχει μειωθεί πάρα πολύ».

Φοβίες και... γκρίνιες

Το «Μανιφέστο» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται ειδικά σε μικρά επιμελητήρια αγροτικών περιοχών, όπου το... κατεστημένο δεν κρύβει την ανησυχία του για την είσοδο νέου αίματος το οποίο θα «αλλοιώσει» το εκλογικό σώμα με κίνδυνο για τους ίδιους. Στην πραγματικότητα εκφράζουν αναίτιους φόβους, καθώς σε κάθε περίπτωση οι αγρότες που θα εγγραφούν καταστατικά το πρώτο διάστημα (συνήθως ένα έτος) δεν έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι ενώ επί της ουσίας όλα θα κριθούν από τη στάση και το ενδιαφέρον των σημερινών διοικήσεων για τα συμφέροντα και των αγροτών.

Αντίστοιχες γκρίνιες προκύπτουν και σε μερίδα συνεταιρισμών καθώς κάποιοι πρόεδροι ανησυχούν πως αν οι αγρότες έχουν εναλλακτική τότε οι ίδιοι θα χάσουν την πελατεία τους. Εκείνο που τους διαφεύγει βέβαια είναι πως συνεταιρισμοί και επιμελητήρια δεν είναι ανταγωνιστικοί φορείς αλλά αλληλοσυμπληρούμενοι. Εκτός του γεγονότος ότι οι μη επαγγελματίες αγρότες δεν θα έχουν δικαίωμα εγγραφής στα επιμελητήρια, το σημαντικότερο είναι πως οι συνεταιρισμοί ασχολούνται κυρίως με ζητήματα ανάπτυξης και προγραμμάτων, προτεραιότητα των επιμελητηρίων είναι η εξωστρέφεια, οπότε οι αγρότες θα έχουν άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις στις αγορές προϊόντων, καθώς και στήριξη για την προώθηση των προϊόντων τους στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

«Καλύτερη προοπτική»

«Πρέπει να γνωρίζουν ότι τα επιμελητήρια δεν δρουν ανταγωνιστικά με τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών. Οπως επίσης ότι τα επιμελητήρια δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, επομένως σε αυτά μπορούν να μετέχουν όλοι οι επαγγελματίες αλλά και ότι οι αγρότες αξίζουν μια άλλη, καλύτερη προοπτική για τους εαυτούς τους αλλά και για τον κλάδο τους» σημειώνει ο Λευτέρης Αυγενάκης στο «Μανιφέστο» για να συμπληρώσει: «Πιστεύουμε ότι ο επαγγελματίας αγρότης έχει ξεχωριστή θέση στην οικονομία της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ελλάδας που οικοδομούμε».