Μαθαίνω ότι διενεργείται μια δημοσκόπηση-μαμούθ με πολύ μεγάλο δείγμα απαντήσεων (πάνω από 4.500 ερωτηματολόγια), στην οποία αποτυπώνεται η εξής εικόνα:

Η Νέα Δημοκρατία κατά την τελευταία βδομάδα κινείται στην περιοχή του 35% με 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27% με 28%. Στο ποσοστό του κόμματος της Κουμουνδούρου προστίθεται ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 2% με 4%, λόγω της (θεωρούμενης έστω) υποεκπροσώπησης των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην έρευνα.

Πάντως αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός ότι ενώ βρισκόμαστε κυριολεκτικά σε απόσταση μιας ανάσας από από τις πρώτες εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, στο δείγμα που λαμβάνουν οι δημοσκόποι πριν από τη στάθμιση, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να κινείται σε ποσοστά κάτω από το 20%.

Μια έκθεση προφητική

Ολα αυτά που τραβάει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις «μετεκλογικές συνεργασίες» θα είχαν αποφευχθεί, εάν οι νομοθέτες της Κουμουνδούρου είχαν μελετήσει την προφητική αιτιολογική έκθεση του Ν. 4654/2020 που καταργούσε την απλή αναλογική: «[...]

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποτελεί τη σύμπηξη ευκαιριακών ή συγκυριακών κομματικών συσχετισμών με μόνο στόχο την άσκηση εξουσίας, χωρίς τη συνδρομή σταθερού και ενιαίου προγραμματικού πλαισίου [...].

Ενα σύστημα απλής αναλογικής αναγκαστικά διαστρεβλώνει τη γνώμη του εκλογέα, καθώς τείνει να μεταθέτει το ζήτημα των κρίσιμων συναινέσεων και συμβιβασμών για μετά τις εκλογές και όχι πριν [...].

Για λόγους συνταγματικής τάξης, δημοκρατικού σεβασμού και εκλογικού ανταγωνισμού, επιβάλλεται τα διλήμματα και οι συμβιβασμοί να τίθενται επί τάπητος προ των εκλογών.

Οι εκλογές που απλώς διευρύνουν την κομματική εκπροσώπηση και ευνοούν τεχνηέντως τους μετεκλογικούς συμβιβασμούς και τις συνεννοήσεις κάθε είδους λαμβάνουν χώρα ερήμην του εκλογέα και δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον [...]».

Δυο κουβέντες περί αριστείας



Πολλή κουβέντα έγινε σχετικά με τις ακαδημαϊκές περγαμηνές και τα αξιώματα που φέρει ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Οθωνας Ηλιόπουλος. Οπως με πληροφόρησε φίλος από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, o κ. Ηλιόπουλος εργάζεται ως γιατρός και ερευνητής στο Mass General Hospital της Βοστόνης και έχει την τιμή να ανήκει στο Faculty του Harvard Medical School, ως non-tenured διδακτικό προσωπικό - μαζί με άλλα 11.000 άτομα όπως μας πληροφορεί η επίσημη σελίδα του ιδρύματος. Δηλαδή, κατέχει τον τίτλο του γιατρού-ερευνητή, αλλά δεν είναι καθηγητής του Harvard, τουλάχιστον με την έννοια που τον παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο κόμμα της Κουμουνδούρου και τους ψηφοφόρους του. Ολες αυτές οι ιδιότητες είναι άκρως τιμητικές για έναν Ελληνα που κατάφερε και σπούδασε στο Harvard και ασκεί την επιστήμη του υπό την αιγίδα του κορυφαίου πανεπιστημίου στον κόσμο. Απέχουν, ωστόσο, παρασάγγας από την εικόνα που επιχειρήσει να παρουσιάσει το κόμμα του.


Ψεκασμοί σε συνέχειες



«Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκονται στις δημοσκοπήσεις. Διότι οι πέντε στους επτά ερωτηθέντες δεν απαντούν. Ξέρετε γιατί δεν απαντούν; Γιατί είμαστε στην εποχή του Predator και ο κόσμος φοβάται να πει ότι δεν ψηφίζει Μητσοτάκη την ώρα που η κλήση του καταγράφεται. Και την ώρα που ο εργοδότης πλάι στον Αδωνι Γεωργιάδη απειλεί ότι αν κάποιος δεν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία, θα απολυθεί», δήλωσε με στόμφο ο Αλέξης Τσίπρας στον τηλεοπτικό σταθμό Open. Και μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να έφαγε το «κράξιμο της αρκούδας» –κυρίως από ψηφοφόρους του–, ωστόσο δεν ήταν ο πρώτος που μας πρόσφερε αυτήν τη θεϊκή ατάκα. Ακριβώς με την ίδια διατύπωση το είχε δηλώσει πρώτος (και καλύτερος) ο Παύλος Πολάκης σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Λαύριο, τέλη Νοεμβρίου 2022.



Ερευνα του Eteron για τους νέους και τα Τέμπη



Ενδιαφέροντα ερωτήματα και ακόμα πιο ενδιαφέρουσες απαντήσεις τέθηκαν στα πλαίσια ποσοστικής έρευνας του Ινστιτούτου Eteron. Ποιες είναι οι απόψεις, τα κυρίαρχα συναισθήματα και η συμμετοχή των νέων στις κινητοποιήσεις μετά το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη; Τι πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει για να είναι ασφαλείς οι σιδηροδρομικές μεταφορές και ποιοι μπαίνουν στο κάδρο της ευθύνης για το δυστύχημα; Ποιες ευρύτερες τάσεις αποτυπώνονται σε σχέση με την εμπιστοσύνη των νέων στους θεσμούς και το ιδεολογικό-πολιτικό τους προφίλ; Σκοπεύει η νέα γενιά να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές; Αυτά είναι τα κύρια ερωτήματα τα οποία επιχείρησε να απαντήσει η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε όλη τη χώρα στο διάστημα 12 με 19 Απριλίου από την εταιρεία aboutpeople.


Σύμφωνα με συμπεράσματα της έρευνας, «τα συναισθήματα που κυριάρχησαν στη νέα γενιά μετά το τραγικό δυστύχημα ήταν η οργή και η ντροπή. Η μετουσίωση της οργής σε ηθική προσταγή για ενεργό δράση εξηγεί τη μαζική είσοδο των ανθρώπων χωρίς προηγούμενη οργανωτική ένταξη στη διαμαρτυρία [...]. Αποκλειστικά τα συναισθήματα δεν αρκούν για να προσδώσουν στη συλλογική δράση διάρκεια στο χρόνο. Είναι αναγκαία η ύπαρξη σταθερών (οργανωτικών) χώρων αλληλεγγύης και αμοιβαιότητας, χώρων επιτέλεσης της διαδικασίας συγκρότησης συλλογικών ταυτοτήτων και αξιακών πλαισιώσεων, σφυρηλατώντας προτροπές για ανάληψη περαιτέρω δράσης».


Σε σχέση με τα ευρήματα, στη διαδικασία απόδοσης ευθύνης μέσα από τη διερεύνηση των διαγνωστικών πλαισιώσεων (ορισμός του προβλήματος και απόδοσης ευθύνης), η εικόνα που προκύπτει μάλλον δεν είναι και ιδιαιτέρως ευκρινής, καθώς οι ευθύνες επιμερίζονται σχεδόν ισομερώς τόσο στους κυρίαρχους πολιτικούς δρώντες (παρούσα κυβέρνηση 59,5%, προηγούμενες κυβερνήσεις 58,3%) όσο και στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα (28,8% και 22,8% αντίστοιχα). Ενδιαφέρουσα είναι και η εικόνα στην ερώτηση «Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει για να είναι ασφαλής ο σιδηρόδρομος;» με την επανακρατικοποίηση να αποσπά μεν ένα ποσοστό 38,3%, ωστόσο το άθροισμα των απαντήσεων «να παραμείνει ιδιωτική/ως έχει» και «να αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας περισσότερες αρμοδιότητες» αγγίζει το 45,6%.