Υψηλό τετ α τετ


Στην «Ιθάκη» της Βουλιαγμένης συναντήθηκαν οι δύο μεγαλύτεροι επιχειρηματίες στον χώρο της ενέργειας προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να ξαναμοιράσουν το χάρτη. Κάτι σαν νέα Γιάλτα...

Στο μικροσκόπιο οι 1.047 δαπάνες που μειώνουν τον φόρο

Πάνω στο τραπέζι της φορολογικής μεταρρύθμισης θα βρεθούν οι 1.047 δαπάνες που μειώνουν τον φόρο ή παρέχουν πλήρη απαλλαγή σε φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κόστος 12,88 δισ. ευρώ για τα Ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει έλεγχος και καταγραφή όλων των φοροαπαλλαγών για να προσδιοριστεί το κόστος τους για τον προϋπολογισμό και τα οφέλη, αλλά και οι κατηγορίες των δικαιούχων. Το στίγμα για τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης έχει δοθεί ήδη από το υπουργείο Οικονομικών με την ανάθεση στο ΙΟΒΕ μελέτης για τους ένα εκατομμύριο αυτοπασχολουμένους.


Μεγάλη αύξηση απασχόλησης


Εναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, σε σχέση με τη διατήρηση και την αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα την περίοδο του 2010-2022, αποτελεί το λιανεμπόριο τροφίμων τόσο την περίοδο της έντονης οικονομικής ύφεσης όσο και την περίοδο της πανδημίας. Οπως αναφέρει το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), προκύπτει ότι την περίοδο 2000-2022 το λιανεμπόριο τροφίμων παρουσιάζει αύξηση της απασχόλησης κατά 60%, σε αντίθεση με το υπόλοιπο λιανικό εμπόριο, το οποίο παρουσιάζει μείωση κατά 11%.

Νέα καταστήματα για τον Μασούτη


Στην εξαγορά της αλυσίδας μέλους του ΕΛΟΜΑΣ, Super Market Τερζής, με έδρα τον Πύργο Ηλείας, προχώρησε η Μασούτης. Η αλυσίδα της Θεσσαλονίκης αποκτά με αυτόν τον τρόπο έξι επιπλέον καταστήματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μία γεωγραφική περιοχή στην οποία έως αυτήν τη στιγμή δεν είχε καταφέρει να εξαπλωθεί στον βαθμό που θα επιθυμούσε. Ο επενδυτικός προϋπολογισμός της Μασούτης προβλέπει την προσθήκη νέων καταστημάτων, καθώς και την υλοποίηση δαπανών που σχετίζονται με τον ευρύτερο εκσυγχρονισμό και επέκτασή τους.

Πράσινος πνεύμονας


Η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει το στρατηγικό πλεονέκτημα που διαθέτει και να αναδειχθεί σε πράσινο ενεργειακό πνεύμονα της Ευρώπης, αναπτύσσοντας περισσότερες ΑΠΕ, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών.


Οικονομική βελτίωση


Βελτιωμένα είναι τα οικονομικά αποτελέσματα της Lavipharm. Τα στελέχη της εισηγμένης λένε ότι η βελτίωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εξαγωγές του διαδερμικού προϊόντος χορήγησης της δραστικής φαρμακευτικής ουσίας κλονιδίνης (το σκεύασμα απευθύνεται σε πάσχοντες από υψηλή αρτηριακή πίεση), που επί του παρόντος γίνονται στην Ιταλία.



Τεράστια επένδυση από την Baker Tilly


Με μια σημαντική επένδυση, την απόκτηση του νέου κτηρίου γραφείων της, ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα η Baker Tilly, που συγκαταλέγεται στους κορυφαίους οργανισμούς παροχής υπηρεσιών ελεγκτικού και λογιστικού κλάδου σε θέματα διασφάλισης, ελέγχου, φορολογίας και παροχής υπηρεσιών, με πάνω από έξι χρόνια παρουσία στην Ελλάδα. Επικεφαλής είναι ο Μάριος Κλείτου, ο οποίος διαχειρίζεται πολλούς λογαριασμούς Ελλήνων επιχειρηματιών στην Κύπρο.

Σημαντική κίνηση της Alpha Bank


Στη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση μεικτού χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων ελληνικών εταιρειών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εμπράγματες εξασφαλίσεις (Project Hermes), ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ, προχώρησε η Alpha Bank. Ειδικότερα, χαρτοφυλάκιο λογιστικής αξίας 240 εκατομμυρίων ευρώ πωλήθηκε σε εταιρείες συνδεδεμένες με το γκρουπ Fortress.