Την ώρα που στα χερσαία σύνορα του Έβρου με την Τουρκία καταγράφονται μηδενικές ροές μεταναστών, στα θαλάσσια σύνορα της χώρας η εικόνα είναι πιο δύσκολη. Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και λαμβάνει πρωτοβουλίες όποτε οι συνθήκες το καθιστούν απαραίτητο. Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι το ενδιαφέρον που δείχνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιεί επισκέψεις στον Έβρο, όπως η πρόσφατη στις 8 Νοεμβρίου στις Σέρρες.

«Σφράγισε ο Έβρος»

 Τον τελευταίο χρόνο, τα χερσαία σύνορα της χώρας, στο βόρειο και στο νότιο κομμάτι του Έβρου, έχει «σφραγίσει», οι μεταναστευτικές ροές είναι ελάχιστες και όσοι προσπαθούν να περάσουν στη χώρα μας συλλαμβάνονται άμεσα από τους συνοριοφύλακες. Αυτό αποδίδεται, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε το "Μανιφέστο", σε μια σειρά παραγόντων. Όπως επεσήμαναν, υπό καθεστώς ανωνυμίας, «αρχικά ο φράχτης λειτουργεί αποτρεπτικά στα όποια σχέδια των διακινητών να μεταφέρουν μέσω του ποταμού παράτυπους μετανάστες. Παράλληλα, με τα drone με τα οποία επιτηρούμε από αέρος, εντοπίζουμε και αποτρέπουμε άμεσα την προώθηση μεταναστών στη χώρα μας, ενώ παράλληλα φαίνεται πως οι διακινητές αναζητούν άλλον τρόπο να μεταφέρουν μετανάστες». Αυτός ο άλλος τρόπος είναι η μεταφορά μεταναστών διά θαλάσσης από τα τουρκικά παράλια προς τις ακτές των νησιών του Αιγαίου.

Ανεξέλεγκτες ροές και business εκατομμυρίων στο Αιγαίο

Μόνο στη Σάμο καταφθάνουν καθημερινά από 80 έως 100 παράτυποι μετανάστες από τα τουρκικά παράλια. Οι μετανάστες άλλοτε εντοπίζονται στις ακτές και άλλοτε στη θάλασσα, όπου αφού διασωθούν από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, στη συνέχεια μεταφέρονται στο κέντρο κράτησης του νησιού. Εκεί γίνεται η καταγραφή τους και ακολούθως παραμένουν στον χώρο μέχρι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Μανιφέστο", αυτήν τη στιγμή στο κέντρο κράτησης διαμένουν περίπου 5.000 άτομα, την ώρα που οι προδιαγραφές του κέντρου δεν ξεπερνούν τις 3.000. Ο υπερπληθυσμός έχει αναγκάσει τα στελέχη της δομής να παραχωρήσουν κάθε διαθέσιμο χώρο, μεταξύ των οποίων και το εστιατόριο, για να κοιμούνται οι μετανάστες.

Τα δρομολόγια και τα ταχύρρυθμα μαθήματα στους «καπετάνιους»

Τα μέλη των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, που βρίσκονται στα τουρκικά παράλια και «θησαυρίζουν», εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των μεταναστών να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, έχουν εξασφαλίσει έναν ολόκληρο στόλο από βάρκες, ταχύπλοα σκάφη και ιστιοφόρα, τα οποία χρησιμοποιούν για τις λαθροδιακινήσεις. Το κόστος για κάθε έναν μετανάστη που θα επιβιβαστεί στα σκάφη, ξεκινάει από τις 3.000 δολάρια και φτάνει έως και τις 8.000 δολάρια. Όπως έχει διαπιστωθεί, για να μη συλλαμβάνονται μέλη των εγκληματικών του ομάδων, «στρατολογούν» μετανάστες που δεν έχουν να πληρώσουν τα χρήματα για να πληρώσουν τα κυκλώματα και τους «βαφτίζουν» καπετάνιους. Τους παρέχουν… δωρεάν μεταφορά στην Ελλάδα, κάνοντάς τους ταχύρρυθμα μαθήματα ναυσιπλοΐας. Στη συνέχεια τους δίνουν τις συντεταγμένες που θα πρέπει να αγκυροβολήσουν το σκάφος και τους καθιστούν ποινικά υπεύθυνους απέναντι στον νόμο, σε περίπτωση που τους υποδείξουν ως λαθροδιακινητές.

Αίτημα για μονιμοποίηση των συνοριοφυλάκων και παραιτήσεις

Εκτός από την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, περίπου 2.000 συνοριακοί φύλακες, έχουν να διαχειριστούν και το αβέβαιο εργασιακό μέλλον τους. Οι συμβάσεις τους ανανεώνονται κάθε χρόνο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να έχει διαμηνύσει σε προέδρους των ομοσπονδιών τους πως «δεν πρόκειται να υπάρξουν μονιμοποιήσεις». Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν πως από αξιωματούχους του υπουργείου κατέστη σαφές πως «τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την κάλυψη των θέσεων στη συνοριοφυλακή θα διατίθενται στη χώρα μας έως το 2027. Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής συμφωνίας, το θέμα θα ανοίξει εκ νέου, οπότε τότε θα υπάρξουν και εξελίξεις». Από την πλευρά τους οι συμβασιούχοι συνοριοφύλακες διεκδικούν τη μονιμοποίηση τους, σημειώνοντας πως «το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν θα ολοκληρωθεί έως το 2027, οπότε εκ των πραγμάτων καλύπτουμε πάγιες ανάγκες της πολιτείας».