Σε θέσεις… μάχης βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι του Τυχερού στον Έβρο, με τους εθνοφύλακες να δηλώνουν έτοιμοι να παραδώσουν τα όπλα σε περίπτωση διάλυσης της 7ης Ταξιαρχίας του Προβατώνα.
Παράλληλα ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις, επιδιώκοντας να στείλουν στο υπουργείο εθνικής άμυνας το μήνυμα πως ένα ενδεχόμενο «λουκέτο» στην ταξιαρχία θα επιφέρει αλυσιδωτές συνέπειες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, και δεν θα γίνει αποδεκτό.
Μείωση δύναμης
Όπως αναφέρουν πολίτες με τους οποίους επικοινώνησε το «Μανιφέστο», τα σενάρια για τη διάλυση της 7ης Ταξιαρχίας ξεκίνησαν να διακινούνται τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε, υποστηρίζουν, με τις Κρίσεις των ταξιάρχων, διαπίστωσαν με έκπληξη πως αντί να τοποθετηθεί ταξίαρχος, ορίστηκε ένας συνταγματάρχης που, όπως φοβούνται, «ουσιαστικά θα έχει την επίβλεψη της συγχώνευσης και του κλεισίματος των 11 στρατιωτικών μονάδων που υπάρχουν στην περιοχή και υπάγονται στην ταξιαρχία».
Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως αναφέρουν, πως από μια ευαίσθητη για τα εθνικά συμφέροντα περιοχή της χώρας θα απομακρυνθούν 3.000 στελέχη του στρατού, τα οποία –υποστηρίζουν– θα μεταφερθούν σε άλλες περιοχές, όπως στην Αλεξανδρούπολη και τις Σέρρες.
«Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα μιλάμε για εθνικό έγκλημα, με σημαντική μείωση της στρατιωτικής δύναμης του Έβρου, από μια περιοχή που έχει σε απόσταση μόλις 2.000 μέτρων τους πρώτους οικισμούς των Τούρκων γειτόνων», σημειώνει σε δήλωσή του στην εφημερίδα ο αντιδήμαρχος Σουφλίου, κ. Δημήτρης Δαρούσης.
Όπως επισημαίνει, «στη μεγάλη κρίση του μεταναστευτικού το 2020, τα στελέχη της 7ης Ταξιαρχίας είχαν αναλάβει τη φύλαξη 35 χιλιομέτρων συνόρων στα οποία δεν υπάρχει φράχτης, καταφέρνοντας να αναχαιτίσουν τις ροές των μεταναστών. Ουσιαστικά εκτελούν χρέη φύλαξης από το τελωνείο των Κήπων έως το Σουφλί».
Η ενδεχόμενη διάλυση της 7ης Ταξιαρχίας θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα και στην κοινωνικοοικονομική ζωή του Τυχερού και των γύρω περιοχών. Μπορεί οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της ταξιαρχίας, που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 1998 και ολοκληρώθηκαν το 2000, να βρίσκονται στην περιοχή του Προβατώνα, αλλά τα Στρατιωτικά Οικήματα των Αξιωματικών (Σ.Ο.Α.) βρίσκονται στην περιοχή του Τυχερού.
Εκεί, καθώς και σε σπίτια που ενοικιάζονται στην περιοχή ζουν 150 οικογένειες στρατιωτικών. Η τυχόν διάλυση της ταξιαρχίας θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα τόσο για την οικονομία της περιοχής, όσο και για τον πληθυσμό της. Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, με το σχέδιο αναδιοργάνωσης που εξήγγειλε και υλοποίησε ο υπουργός εθνικής άμυνας, κ. Δένδιας, «εμείς εδώ, στην παραμεθόριο, περιμέναμε το κλείσιμο των στρατοπέδων στην ενδοχώρα να ενισχύσει τα στρατόπεδα της περιοχής, αντί αυτού διαπιστώνουμε πως μπαίνει λουκέτο στα στρατόπεδα εδώ και αυξάνονται τα στελέχη στην ενδοχώρα»!
Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά σχετικά με τη συγχώνευση στρατοπέδων, στον Έβρο είχε διαπιστωθεί πως η πληρότητα των στρατοπέδων δεν ξεπερνούσε το 30% των οργανικών θέσεων, ενώ στην Πελοπόννησο η πληρότητα των στρατοπέδων έφτανε το 130%.
«Ανασφάλεια»
«Υπάρχει ανησυχία και φόβος, ενώ οι πολίτες αισθάνονται πιο έντονο το αίσθημα της ανασφάλειας», αυτά είναι τα πρώτα λόγια του δημάρχου Σουφλίου, μιλώντας στο «Μανιφέστο», για να συμπληρώσει: «Την ώρα που οι γείτονές μας, παρά τα όσα περί του αντιθέτου λέγονται, πραγματοποιούν επιθετικές πολιτικές, εμείς διαπιστώνουμε πως εδώ γίνονται κάποιες ενέργειες που μειώνουν και άλλο τον πληθυσμό».
«Σκεφτείτε πως πριν από δέκα χρόνια στο Τυχερό ζούσαν 2.200 άτομα, τώρα έχουμε πέσει στους 1.400 κατοίκους. Από τα 28 δημοτικά σχολεία που υπήρχαν τη δεκαετία του ’80, πλέον υπάρχουν μόνο τέσσερα, ενώ την ίδια στιγμή τα μειονοτικά σχολεία είναι πέντε», τονίζει ο κ. Παναγιώτης Καλακίκος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Μανιφέστο», ο δήμαρχος του Σουφλίου θα έχει συνάντηση με τον διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού εντός της εβδομάδας, προκειμένου να πάρει συγκεκριμένες απαντήσεις για το μέλλον της 7ης Ταξιαρχίας.
Την ώρα που κάτοικοι και φορείς στον Έβρο αγωνιούν για το μέλλον τους, στην αντίπερα μεριά του ποταμού, στο τουρκικό έδαφος, διαπιστώνεται μεγάλη μετακίνηση πληθυσμού. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Σουφλίου, «στην απέναντι μεριά, στην περιοχή Σούμπασι, δημιουργείται οικισμός αποτελούμενος από 10.000 κατοίκους, με την ταυτόχρονη δημιουργία 2.500 νέων κατοικιών. Η κυβέρνηση Ερντογάν δίνει κίνητρα προκειμένου να κατοικηθεί η περιοχή, δίνοντας επιδότηση 80% για την κατασκευή σπιτιών και δημιουργία επιχειρήσεων στην περιοχή».
Το πρωί της Κυριακής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι εθνοφύλακες αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν βολές, όπως συνηθίζουν. Παράλληλα, δείχνουν αποφασισμένοι να παραδώσουν τα όπλα σε περίπτωση διάλυσης της 7ης Ταξιαρχίας, όπως αναφέρουν.
Ταυτόχρονα θα κλιμακώσουν και άλλο τις κινητοποιήσεις τους, κάνοντας την αρχή με τον συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου στο ύψος του Προβατώνα, το απόγευμα της Δευτέρας.