«Το μεταναστευτικό δεν είναι θέμα πολιτικού πρόσημου μιας κυβέρνησης», τονίζει η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, και προσθέτει: «Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση από την Ευρώπη, σε αντίθεση με άλλες χώρες».
Ειδικότερα, «Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση από την Ευρώπη για την μετανάστευση, σε αντίθεση με άλλες χώρες » τόνισε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή της «Νίκης» Σπυρίδωνα Τσιρώνη σχετικά με «ποιο είναι το ποσοστό των μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου και ποιο είναι το οικονομικό κόστος μετανάστευσης».
Η υφυπουργός ζήτησε να μη γίνεται ένα δομικό λάθος, με ανομοιογενείς συγκρίσεις μεταξύ των στοιχείων που ανακοινώνει το Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της ΕΛΣΤΑΤ. Καθώς οι απογραφές του Υπουργείου αφορούν τις καταγραφές εισόδου μεταναστών κατά συγκεκριμένη ημέρα ή μήνα στις πύλες εισόδου (Έβρου και νησιά) , ενώ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αφορά τις καταγραφές των νομίμων πληθυσμών. Συνεπώς, δεν μπορεί να συγκρίνεται ένας σταθερός αριθμός της ΕΛΣΤΑΤ με ένα αριθμό που αφορά εισόδους. Η υφυπουργός, επισήμανε πως όταν ολοκληρώνονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες που γίνονται στις πύλες εισόδου, γίνονται οι μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας, με στόχο να τηρηθεί η δέσμευσή μας, οι διαμένοντες μόνιμα μετανάστες να μην υπερβαίνουν το ποσοστό του 1%, σε σχέση με τον τοπικό πληθυσμό. Η κυρία Βούλτεψη, ενδεικτικά ανέφερε ότι τον μήνα Σεπτέμβριο μετακινήθηκαν σε όλη την χώρα 315 ανήλικοι, εκ των οποίων 207 ήταν από τα νησιά και τον Έβρο και τον Οκτώβριο μετακινήθηκαν 309 παιδιά που τα 221 ήταν από τα νησιά και τον Έβρο, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν και εκείνοι που λαμβάνουν άσυλο απευθείας και οι οποίοι φεύγουν με ιδία μέσα.
Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση από την Ευρώπη
Η κυρία Βούλτεψη, σχετικά με το κόστος της μετανάστευσης και την εθνική επιβάρυνση είπε ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση από την Ευρώπη, σε αντίθεση με άλλες χώρες που δεν είναι πύλες εισόδου και στην πρώτη γραμμή και επιβαρύνονται οι οικονομίες του σημαντικά και πολύ περισσότερο από εμάς. Το κόστος ανά νόμιμο μετανάστη υπολογίζεται από 25 έως 30 ευρώ ημερησίως. Η εθνική μας συμμετοχή (επιβάρυνση) αντιστοιχεί μεταξύ 6,25 με 7,5 ευρώ ανά αιτούντα άσυλο. Τα ποσά που αντιστοιχούν για την Υγεία, έρχονται και καλύπτονται απευθείας 100% από την ΕΕ μέσω του προγράμματος «Ιπποκράτης». Στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης υπάρχει απευθείας 100% χρηματοδότηση. Για τις ειδικές δράσεις υπάρχει μόνο 10% εθνική συμμετοχή. Τα camps χτίστηκαν από την ΕΕ με 100% χρηματοδότηση. Οι δωρεές άλλων μεμονωμένων Κρατών καλύπτουν κόστη στο 100%, όπως οι «ασφαλείς περιοχές» σε νησιά και στον Έβρο χρηματοδοτήθηκαν αρχικά από την κυβέρνηση της Ολλανδίας, μετά της Τσεχίας και τώρα της Ελβετίας, Οι δομές «Επείγουσας Φιλοξενίας των Ασυνόδευτων Ανηλίκων» χρηματοδοτήθηκαν αρχικά από την Δανία και τώρα από την Ελβετία, ο «Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης» - που εμποδίζει την εγκληματικότητα, την ριζιστικοποίηση και την εργαλειοποίηση νέων ανθρώπων από το οργανωμένο έγκλημα- χρηματοδοτείται από τη Νορβηγία. Το πρόγραμμα Ψυχικής Υγείας χρηματοδοτείται απευθείας αρχικά από την Αυστρία και μετά την Γερμανία. Το πρόγραμμα «Ανάπτυξης Δεξιοτήτων» από την κυβέρνηση της Νορβηγίας. Άρα, είπε η κυρία Βούλτεψη, «σε όλο αυτό το οικονομικό βάρος, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει να επιβαρύνει όσο το δυνατόν λιγότερο τους Έλληνες φορολογούμενους και να εξασφαλίζει χρήματα από άλλες χώρες, όταν εκείνες χρηματοδοτούν το σύνολο του μεταναστευτικού τους κόστος»
Η υφυπουργός ανέφερε ότι το μεταναστευτικό δεν είναι θέμα πολιτικού πρόσημου μιας κυβέρνησης, τους μετανάστες δεν τους φέρνει μια χώρα, αλλά έρχονται σε αυτήν. Και όπως έρχονται στην Ιταλία που έχει ακροδεξιά κυβέρνηση, το ίδιο βουλιάζουν οι Βελεαρίδες του Ισπανού σοσιαλιστή Σάντσεθ. Άρα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για δύσκολα προβλήματα».