Η Μεσόγειος, η πύλη προς την Ευρώπη για χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο, συνεχίζει να μετατρέπεται σε «υγρό τάφο» για πολλούς από αυτούς. Σύμφωνα με σοκαριστικά στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΗΕ, περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι είτε έχασαν τη ζωή τους είτε αγνοούνται στη διάρκεια του 2024, προσπαθώντας να διασχίσουν τη θάλασσα σε επικίνδυνα ταξίδια.
Η πιο πρόσφατη τραγωδία συνέβη παραμονές Πρωτοχρονιάς, όταν ένα σκάφος που μετέφερε μετανάστεςξεκίνησε από τη Ζουάρα της Λιβύης και άρχισε να βάζει νερό λίγες ώρες μετά την αναχώρησή του. Στη θάλασσα, περίπου 20 μίλια από τις ακτές της Λιβύης, τουλάχιστον 20 άτομα χάθηκαν, ενώ μόνο επτά, ανάμεσά τους και ένα οκτάχρονο αγόρι από τη Συρία, κατάφεραν να σωθούν από περιπολικό σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής.
Παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με βάρκες να βυθίζονται στα ανοιχτά της Τυνησίας, της Λιβύης και της Λαμπεντούζας, αφήνοντας πίσω τους δεκάδες θύματα, ανάμεσά τους πολλά παιδιά.
Ανθρωπιστική κρίση χωρίς τέλος
Σύμφωνα με τη Ρετζίνα ντι Ντομινίκις, περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί: 1.700 ζωές χάθηκαν μόνο στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου το 2024, με εκατοντάδες από τα θύματα να είναι παιδιά. Οι μετανάστες αυτοί προσπαθούν να ξεφύγουν από τις βίαιες συγκρούσεις, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση στις χώρες καταγωγής τους.
Η UNICEF έχει καταγράψει δεκάδες ιστορίες επιζώντων που περιγράφουν βασανιστήρια, κακομεταχείριση και άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε στρατόπεδα κράτησης στη Λιβύη και την Τυνησία. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους επιλέγουν τον κίνδυνο της θάλασσας, παρά την παραμονή σε αυτά τα απάνθρωπα περιβάλλοντα.