Η πανωλεθρία που υπέστη στις εκλογές της Κυριακής ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί προβλήματα και ως προς τη δραστηριοποίησή του εντός Βουλής και την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων.
Ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία ότι είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Μόνο που λόγω της καθίζησης των ποσοστών και της εκλογής μόνο 48 βουλευτών, τίθεται θέμα ως προς τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής.
Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καταθέσει, αυτοτελώς, πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση αφού ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται να διαθέτει το κόμμα το 1/6 του Σώματος. Δηλαδή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από τουλάχιστον το ένα έκτο των βουλευτών (50) και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και να υποχρεώσει την κυβέρνηση να φέρει το θέμα προς συζήτηση στην Ολομέλεια, αφού δεν διαθέτει τις 60 υπογραφές βουλευτών που απαιτούνται.
Τι μπορεί να κάνει; Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει χρήση του δικαιώματος που δίνει η συνταγματική αναθεώρηση για σύσταση δύο εξεταστικών κάθε 4ετία. Αυτό απαιτεί πρόταση τουλάχιστον 10 βουλευτών. Για να συζητηθεί όμως θα πρέπει να υπερψηφιστεί από 120 βουλευτές.
Με απλά λόγια και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να έχει τη σύμφωνη γνώμη άλλων κομμάτων και όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, διότι δεν συμπληρώνει τον απαραίτητο αριθμό.
Δηλαδή θα χρειαστεί βοήθεια και από την… ακροδεξιά πλευρά, κάτι που αναδεικνύει το… δράμα που βιώνουν στην Κουμουνδούρου μετά τη συντριβή.