Εκτός τόπου και χρόνου και με ρηχά επιχειρήματα, ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος προκειμένου να υποστηρίξει την καθαρά ιδεοληπτική τοποθέτηση του κόμματος του για την δημόσια υγεία, απάντησε με λαϊκίστικα και αβάσιμα επιχειρήματα στο νομοσχέδιοτου υπουργείου Υγείας.
Μετά από μία ατέρμονη ομιλία, χωρίς ειρμό, έφτασε στο επίκαιρο σημείο για το σημερινό νομοσχέδιο, όπου υποστηριξε μεταξύ άλλων «αλλά το πιο επικίνδυνο που έρχεται τώρα είναι η αύξηση των ιδιωτικών δαπανών στην υγεία. Παρότι είδα κάποιο νούμερο στην αιτιολογική, το 33%, η αλήθεια είναι κοντά στο 40%. Είναι 38% με 40% η ιδιωτική δαπάνη στην υγεία, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά τη Βουλγαρία και ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι στο 15% και ενώ οι δημόσιες δαπάνες στην Ευρώπη είναι 81% στην υγεία και στη χώρα μας 61%. Αποκλίνουμε από την Ευρώπη και στην υγεία.
Με λίγα λόγια, κάθε έννοια δημόσιας υγείας καταλύεται με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το νομοσχέδιο που έχουμε στα χέρια μας είναι ακόμα μία τέτοια απόδειξη. Μια νομοτεχνική προχειρότητα, κυριολεκτικά ένας αχταρμάς άρθρων. Πάνω από δέκα άρθρα αλλάζουν διατάξεις της δικής σας Κυβέρνησης. Είναι το γνωστό «ψήφιζε-ξεψήφιζε». Μέσα σε πέντε χρόνια έχετε κάνει πάρα πολλές αλλαγές, πολλές αναποτελεσματικές και άχρηστες. Την τελευταία περίοδο τέσσερα νομοσχέδια-σκούπα στην υγεία χωρίς στρατηγική και τώρα «ψήφιζε-ξεψήφιζε». Σας αρέσει που ψηφίζετε και ξεψηφίζετε δικές σας διατάξεις; Πού είναι η αριστεία; Άλλα μας λέγατε. Επιτελικότητα, αριστεία. Λόγια, μόνο λόγια. Την υγειά του ο κόσμος δεν την έχει όμως εξαιτίας σας. Αυτό είναι μεγάλη ευθύνη.
Βέλη στους ιδιώτες γιατρούς
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι μέσα στο νομοσχέδιο αυτό, όπως αναδείξαμε, το πιο αρνητικό και πιο αντικοινωνικό χαρακτηριστικό είναι ότι καταργείται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στο εθνικό σύστημα υγείας, ένα κομβικό στοιχείο της μεγάλης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ που ισχύει από το 1983. Δίνετε έτσι τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους γιατρούς και ταυτόχρονα εισόδου των ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Δεν είναι κάτι το οποίο το κάνετε για πρώτη φορά. Σας θυμίζω ότι η κυβέρνηση σας Σαμαρά - Βενιζέλου τότε με τον κ. Γεωργιάδη είχε εξωθήσει περίπου τρεις χιλιάδες γιατρούς εκτός του συστήματος δημόσιας υγείας και μάλιστα με ένα εκβιαστικό δίλημμα εντός μιας εβδομάδας.
Σύμφωνα με τους φορείς που ήρθαν στη διαβούλευση, το μέτρο αυτό δεν πρόκειται να φέρει περισσότερους γιατρούς στο εθνικό σύστημα υγείας. Αντίθετα, θα περιορίσει τη λειτουργία και των γιατρών του εθνικού συστήματος υγείας, αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα και στον ιδιωτικό τομέα.
Το βασικό, όμως, είναι ότι επιλέγετε με αυτόν τον τρόπο να βάλετε κόστος σε όλες τις λειτουργίες της υγείας. Έχουμε ήδη πολλά τέτοια περιστατικά, αύξηση κόστους φαρμάκων και μάλιστα σε ειδικά φάρμακα. Αύξηση στα τουλάχιστον χίλια επτακόσια γενόσημα και αύξηση κόστους λόγω της εισαγωγής στον προσωπικό γιατρό του γιατρού που έχουμε στις οικογένειες, του ιδιώτη δηλαδή. Άρα, μία «μεταρρύθμιση» -σε εισαγωγικά- θα έχει κόστος πλέον για τον πολίτη, δεν θα είναι του εθνικού συστήματος υγείας, γιατί σου λέει «πάρε και τον δικό σου γιατρό, πλήρωνέ τον, απλά ανάφερέ τον στο σύστημα».
Και τώρα έρχεστε και βάζετε χαράτσι για τα βιολογικά-εργαστηριακά, χαράτσι για τους απεικονιστικούς ελέγχους, χαράτσι για κάθε εμβολιασμό. Θυμάστε που οι εμβολιασμοί ήταν ένα δωρεάν πρόγραμμα; Τώρα πληρώνουμε για τους εμβολιασμούς, πληρώνουμε για τα εμβόλια. Και μάλιστα, καλείτε τους πολίτες σε περιόδους μεγάλης ακρίβειας να βάλουν περισσότερα λεφτά, αντικαθιστώντας την υποχρέωση πολιτείας για παροχή υγείας. Πώς φαίνεται αυτό; Από τον πετσοκομμένο προϋπολογισμό που κατέθεσαν. Ενώ απαιτείται να έχουμε ενίσχυση των προϋπολογισμών -το μάθημα της πανδημίας ήταν πολύ σκληρό για την κοινωνία μας-, ταυτόχρονα δεν προχωράμε σε υποστήριξη οικονομική του τομέα της υγείας.
Ενόχληση και από τα απογευματινά χειρουργεία
Και έρχεται τώρα να βάλει και τα απογευματινά χειρουργεία. Είπε ο Υπουργός -μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση να το ακούω αυτό από το στόμα του Υπουργού Υγείας- ότι έτσι θα νομιμοποιηθεί το παράνομο φακελάκι. Καταλαβαίνω την ανάγνωση. Δεν λαϊκίζω σε αυτό. Αλλά είναι δυνατόν να είναι αυτό επιχείρημα του Υπουργού Υγείας; Ο Υπουργός Υγείας πρέπει να έχει επιχείρημα πώς θα κάνει καλύτερη την υγεία στη χώρα μας, πώς θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες στην υγεία. Αυτό το επιχείρημα δεν το έχετε, γι' αυτό δεν μπορείτε να το απαγγείλετε.
Και βρίσκετε τη δικαιολογία ότι θα νομιμοποιήσετε το φακελάκι, δηλαδή θα είναι νόμιμη η είσπραξη κάποιων ιδιωτών ή και των δημόσιων λειτουργών παράνομης δραστηριότητας εντός των νοσοκομείων. Για να δούμε όμως ποια είναι η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι ενώ θα περιμένουν οι ασθενείς στη λίστα για χειρουργεία που δεν γίνονται, κάποιοι θα μπαίνουν εκτός λίστας στα απογευματινά χειρουργεία. Και ήδη τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι τουλάχιστον οι μισοί μπαίνουν εκτός λίστας. Άρα, όποιος έχει λεφτά θα μπορεί να κάνει χειρουργείο. Όποιος δεν έχει, είναι αυτό που λένε «ο φτωχός στη μοίρα του».
Αυτό είναι το νομοσχέδιο. Αυτό δυστυχώς είναι το νομοσχέδιο. Περισσότερα από δέκα χιλιάδες περιστατικά αναμένουν τη λίστα των χειρουργείων και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στη Βόρεια Ελλάδα. Και ξέρετε ποιο είναι το θέμα; Δεν θα αποφορτιστούν οι λίστες αναμονής. Αντίθετα, τα προβλήματα, παραδείγματος χάριν, διαθεσιμότητας αναισθησιολόγων και άλλων υγειονομικών και υποστηρικτικού προσωπικού θα παραμείνουν. Διότι αν δεν έχεις προσωπικό, αν δεν έχεις αναισθησιολόγους, δεν μπορείς να κάνεις χειρουργεία ούτε το πρωί ούτε το απόγευμα».
Και καταλήγει πως «Αυτή είναι μία τραγική αντιμεταρρύθμιση την οποία εισάγετε, γιατί έχετε θεό μόνο το χρήμα, μόνο το κέρδος. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής σας, όχι τα κοινωνικά αγαθά, όχι η υγεία. Οι ασθενείς να είναι πελάτες λοιπόν».