Για τον τρόπο που θα λειτουργήσει η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, η οποία ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, καθώς συμπεριλαμβανόταν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, την αναδιαμόρφωση του ΕΚΑΒ, τα ζητήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας και το ΕΣΥ μίλησε σήμερα, Πέμπτη, στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους

Σε ό,τι αφορα τη λίστα χειρουργείων, ειδικότερα, ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως η διαδικασία πρόκειται να είναι πλήρως ψηφιοποιημένη, στα πρότυπα της διαδικασίας για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, καθώς αυτή τη στιγμή η λίστα είναι παλιά και μεγάλη και χρειάζεται εκκαθάριση: «Αυτή τη στιγμή έχουμε μία λίστα η οποία δεν έχει εκκαθαριστεί ποτέ στα νοσοκομεία. Υπάρχουν περιστατικά στις λίστες των νοσοκομείων, τα οποία είναι 4 -5 χρόνια και μας δίνουν μία ψευδή εικόνα».

«Για να μπορέσεις να κάνεις μια ξεκαθάριση, χρειάζεται αυτό που λέμε μεθοδικότητα και επιμονή. Για να μπορέσεις να κάνεις μία εκκαθάριση μιας λίστας πρέπει να την έχεις ψηφιοποιήσει πρώτα και να έχει ένα κεντρικό σύστημα το οποίο να μπορεί να παρακολουθεί και να βλέπει. Τους επόμενους μήνες περίπου θα έχουμε την πλήρη εικόνα έτσι ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε και να μειωθεί η λίστα αναμονής», επεσήμανε στη συνέχεια. 

«Εμείς έχουμε ένα σχέδιο πολύ συγκεκριμένο, με βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν το άμεσο διάστημα…», πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους και ανέφερε πως ο κορωνοϊός αύξησε κατά 25% περίπου τη λίστα χειρουργείων, κάτι που δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο μόνο, καθώς συνέβη και σε άλλες χώρες, σημειώνοντας, ακόμα, πως η αναμονή αφορά τις λεγόμενες ψυχρές επεμβάσεις.

1.500 διακομιδές μετά τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στο ΕΚΑΒ

Στη συνέχεια, κάνοντας λόγο για την αναδιαμόρφωση του ΕΚΑΒ, ο κ. Θεμιστοκλέους μίλησε και για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στα πληρώματα, ενημερώνοντας πως από τότε που ξεκίνησε η συμβολή τους, έχει σημειωθεί αύξηση της τάξεως του 30% στις βάρδιες του ΕΚΑΒ στις περιοχές που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο μέτρο, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 1.500 διακομιδές: «Αν δεν υπήρχε αυτό το μέτρο, είτε δεν θα γινόταν η διακομιδή ή θα καθυστερούσε πάρα πολύ».

«Με 100 προσλήψεις που έχουν γίνει στην Αττική έχουμε αυξήσει 8 ασθενοφόρα την πρωινή και απογευματινή βάρδια και 5 ασθενοφόρα τη νυχτερινή βάρδια. Και ορισμένες φορές μπορεί αυτά να φαίνονται αριθμοί, αλλά πίσω από τους αριθμούς κρύβονται πολίτες συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορεί να κινδυνεύει η ζωή τους εκείνη τη στιγμή. Και για το ΕΚΑΒ είχε παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από το πώς να ανακαινίζουμε, αναβαθμίζουμε ψηφιακά συστήματα και πώς κάνουμε μια διοικητική αναδιάταξη ενός οργανισμού που κλείνει 40 χρόνια», συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Η καθημερινότητα στα νοσοκομεία μπορεί να βελτιωθεί μέσω παρεμβάσεων 

Επίσης κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην κατάσταση, στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία, τονίζοντας πως οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι πεπαλαιωμένες και ότι το νεότερο νοσοκομείο είναι στην Αττική και είχε χτιστεί προ 20ετίας. Με αφορμή τα παραπάνω, μίλησε για τα δρομολογημένα έργα ανακαίνισης αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ. Υπογράμμισε πως η καθημερινότητα μέσα στα νοσοκομεία μπορεί να βελτιωθεί μέσα από παρεμβάσεις, γεγονός, του οποίου η λύση, όπως είπε, έγκειται στην ευθύνη των διοικήσεων.

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους κατέληξε, κάνοντας λόγο για το ΕΣΥ: «Είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος οργανισμός και πολλές φορές κάποιος επικεντρώνεται στα προβλήματα χωρίς να βλέπει την μεγάλη εικόνα. Έχω ξαναπεί ότι το ΕΣΥ συνδιαλλάσσεται με 100.000 κόσμο την ημέρα. 100.000 και το ξαναλέω. 70.000 άτομα επισκέπτονται νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας, 3.500 χειρουργούνται σε καθημερινή βάση, 6.500 νοσηλεύονται σε καθημερινή βάση. Αυτό είναι για μένα ίσως ο πιο παραγωγικός τομέας του ελληνικού κράτους».