Δημιουργείται στο ΕΚΑΒ «Πύργος Ελέγχου» που θα δίνει τη δυνατότητα της εικόνας σε πραγματικό χρόνο και την ευχέρεια άμεσης παρέμβασης, αφήνει για το τέλος της συνέντευξης που παραχώρησε στο «Μανιφέστο» ο Μάριος Θεμιστοκλέους, αφού προηγουμένως μας έχει πει ότι «ο τομέας της Υγείας θα ενισχυθεί με επιπλέον 10.000 προσλήψεις, η πλειοψηφία των οποίων θα είναι εμπροσθοβαρείς για το 2024 και θα φέρουν σημαντική ενίσχυση στα νοσοκομεία». Ο υφυπουργός Υγείας αισιοδοξεί ότι «με τη δημιουργία της ψηφιακής ενιαίας λίστας με τα προγραμματιζόμενα χειρουργεία σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας θα αποκτήσουμε τη δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης με απώτερο στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών» – ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης αλλά και αίτημα της σύγχρονης κοινωνίας για μια πιο «ανθρώπινη» παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη. 

Κύριε υφυπουργέ, τι περιλαμβάνει η ψηφιακή μεταρρύθμιση στην υγεία; Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο; 

Ψηφιακή Μεταρρύθμιση σημαίνει καλύτερες υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες. Σημαίνει λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη εξατομικευμένη προσέγγιση των ασθενών. Η δημόσια υγεία, που όχι μόνο άντεξε μέσα στην πανδημία αλλά έκανε και σημαντικά βήματα μπροστά, ήρθε η ώρα να περάσει στη νέα εποχή. Και ο καταλύτης για τη μετάβαση σε αυτήν τη νέα εποχή είναι η ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Αν μου επιτρέπετε η αρχή έχει ήδη γίνει. Το πετυχημένο εγχείρημα του εμβολιαστικού προγράμματος δημιούργησε μια σειρά από ψηφιακές διαδικασίες από το κλείσιμο ραντεβού έως την έκδοση πιστοποιητικών. Και αναφέρομαι στην εφαρμογή των νέων ραντεβού που εφαρμόζονται από το 2022 για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μεγάλα και σημαντικά έργα, όπως η Ψηφιακή Ετοιμότητα Νοσοκομείων και ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, συμπεριλαμβάνονται εξίσου στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό: η ανάπτυξη του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασματικών Νοσημάτων και του Ογκολογικού Πληροφοριακού Συστήματος που θα εγκατασταθεί στα νοσοκομεία και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Υλοποιείται με πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 36,4 εκατ. ευρώ και φορέα υλοποίησης την ΗΔΙΚΑ. Οπως γίνεται αντιληπτό η ψηφιοποίηση του συστήματος γίνεται με βάση τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και υπηρετεί την κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα η ψηφιοποίηση του συστήματος θα βελτιώσει την αποδοτικότητα των επαγγελματιών υγείας. 

Υπάρχουν ενστάσεις για τον τρόπο επιλογής των νέων διοικήσεων στα δημόσια νοσοκομεία. Γιατί χρειάστηκε αλλαγή στις διοικήσεις; Ηταν λανθασμένες οι επιλογές σας την περασμένη τετραετία και τοποθετήθηκαν ανεπαρκείς διοικητές; 

Σε αυτήν την κυβέρνηση έχουμε αποδείξει ότι μέλημά μας είναι να γινόμαστε καλύτεροι, αποτελεσματικότεροι, πιο χρήσιμοι για τους πολίτες. Στη χώρα μας έχουμε 126 νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία, ειδικά τα μεγάλα, αποτελούν πολύπλοκους οργανισμούς με υψηλούς προϋπολογισμούς και πολλές ανάγκες. Η διοίκηση των νοσοκομείων είναι συνδεδεμένη με την παροχή υπηρεσιών υγείας και τη διαχείριση δημόσιου χρήματος, και όπως επισήμανε και ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η αξιολόγηση των διοικήσεων είναι σε καθημερινή βάση. Οι περισσότεροι από τους διοικητές που έχουμε τώρα ήταν στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συνέβαλαν στο να αντέξουν τα νοσοκομεία μας και να διπλασιάσουν τις κλίνες εντατικής θεραπείας «εν κινήσει». Είχαν την ευθύνη της διοίκησης λοιπόν κάτω από πολύ απαιτητικές και πρωτόγνωρες συνθήκες. Υπάρχουν, όμως, περιθώρια βελτίωσης. Αναφέρομαι σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που περιλαμβάνει τη δημιουργία μηχανισμών συστηματικής και διαρκούς παρακολούθησης οικονομικών και λειτουργικών δεικτών αλλά, ίσως το πιο σημαντικό, δημιουργία δεικτών ποιότητας, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την υψηλότερη ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας του ΕΣΥ. Υλοποιούμε μια συστηματική και διαρκή διαδικασία παρακολούθησης (monitoring) της εμπειρίας του ασθενούς, ώστε να γίνεται πράξη αυτό που λέμε «Benchmarking». 

Με ποια κριτήρια θα καλυφθούν οι κενές θέσεις στα νοσοκομεία και πότε; Στον σχεδιασμό σας περιλαμβάνεται η πλήρωση κενών θέσεων όλων των ειδικοτήτων; Οπως π.χ. των αναισθησιολόγων που έχουμε σημαντική έλλειψη; 

Κοινός τόπος είναι το ΕΣΥ να γίνει πιο ελκυστικό. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δείτε ολοκληρωμένο σχέδιο που θα ρυθμίζει τις δυνατότητες ιδιωτικού έργου των ιατρών του ΕΣΥ, πρόσθετες αμοιβές και στοχευμένες παρεμβάσεις στις κλινικές που παρουσιάζουν ελλείψεις στο προσωπικό. Οπως έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, ο τομέας της Υγείας θα ενισχυθεί με επιπλέον 10.000 προσλήψεις, εκ των οποίων η πλειοψηφία από αυτές θα είναι εμπροσθοβαρείς για το 2024 και θα φέρουν σημαντική ενίσχυση στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας και στο ΕΚΑΒ. Το πρόβλημα υπάρχει στις ειδικότητες της αναισθησιολογίας που αποτελεί πλέον ζητούμενο σε όλα τα συστήματα υγείας παγκοσμίως, στην ειδικότητα της παθολογίας κυρίως σε περιοχές της περιφέρειας και ορισμένων εργαστηριακών ειδικοτήτων, όπως ακτινολογίας και παθολογοανατομίας. Αλλά πάντως βλέπουμε ότι εν γένει στις προκηρύξεις των ιατρών υποβλήθηκαν υπερπολλαπλάσιες αιτήσεις. 

Πότε θα είναι έτοιμη η ενιαία λίστα στη διαδικτυακή πλατφόρμα που προωθεί το υπουργείο Υγείας για τη μείωση του χρόνου αναμονής στα χειρουργεία του ΕΣΥ; Υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις που η αναμονή φτάνει έως και τρία χρόνια. 

Η ενιαία λίστα χειρουργείων θα είναι έτοιμη αρχές της νέας χρονιάς. Με τη δημιουργία της ψηφιακής ενιαίας λίστας με τα προγραμματιζόμενα χειρουργεία σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας θα αποκτήσουμε τη δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης με απώτερο στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών. Οπως γνωρίζετε, πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε στη Βουλή διάταξη για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας ένταξης στη λίστα. Αυτό θα μας επιτρέψει σε πρώτο στάδιο να έχουμε τα ακριβή δεδομένα. Γιατί χρειάζεται να το κάνουμε αυτό; Η λίστα χειρουργείων δημιουργήθηκε το 2017, δεν είχε όμως προβλεφθεί διαδικασία επικαιροποίησης της λίστας. Σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και αν γινόταν ένα χειρουργείο, το σύστημα δεν ενημερωνόταν και ο ασθενής παρέμενε στη λίστα προς χειρουργείο. Αυτό δημιούργησε μία λίστα που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και καθιστά αδύνατο τον προγραμματισμό και τη διαχείριση των ασθενών. Εφεξής η ένταξη του ασθενούς στη λίστα θα γίνεται από τον θεράποντα ιατρό, μόνο μέσω ψηφιακής πλατφόρμας του νοσοκομείου, και θα καταργηθεί το χειρόγραφο σύστημα εισαγωγής ασθενών στη λίστα. Επιπλέον, μεριμνούμε ώστε το σύστημα να μπορεί να ενημερώνεται άμεσα εάν κάποιος έχει χειρουργηθεί σε άλλο νοσοκομείο ή σε επείγουσα βάση. Στο ίδιο πλαίσιο έχει προβλεφθεί τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους πολίτες που βρίσκονται στη λίστα για να επιβεβαιώσουμε την παραμονή τους σε αυτήν.

Η κατάσταση στις κτηριακές υποδομές των περισσότερων δημόσιων νοσοκομείων είναι αποκαρδιωτική. Ενώ έχουν απομακρυνθεί σε μεγάλο βαθμό τα ράντζα, οι υποδομές είναι παλιές, παρατηρούνται επικίνδυνες σκουριές, όροφοι που στάζουν κάθε φορά που ξεσπά δυνατή βροχή κ.λπ. 

Τη Δευτέρα υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και των υποδομών εννέα νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα. Τα ζωτικά αυτά έργα προβλέπουν την αναβάθμιση, την ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και την αναδιαρρύθμιση των ΤΕΠ για να υποδέχονται τα νοσοκομεία μας με τρόπο αξιοπρεπή, πολιτισμένο και αποτελεσματικό τους ασθενείς μας. Η αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών αποτελεί την πιο συντεταγμένη προσπάθεια αναβάθμισης που γίνεται στον χώρο των υποδομών υγείας εδώ και χρόνια. Στόχος μας δεν είναι απλώς να αλλάξουμε την όψη των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Η μορφή πολλές φορές καθορίζει και το περιεχόμενο. Μιλάμε για μια εκ βάθρων διαδικασία εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας. Να σας δώσω συγκεκριμένους αριθμούς: ξεκινάμε από 80 νοσοκομεία με προϋπολογισμό περίπου 310 εκατ. ευρώ με τις διεργασίες να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2025. Αυτό το πραγματικά ζωτικό project «τρέχει παράλληλα» με το έργο ενεργειακών αναβαθμίσεων για 78 νοσοκομεία, με προϋπολογισμό 178 εκατ. ευρώ, όπως έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2021-2027. Επιπλέον, για το Νοσοκομείο «Σωτηρία» προβλέπεται η ίδρυση Κέντρου Ακτινοθεραπείας, ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ και για το νοσοκομείο ΓΝΘ «Παπανικολάου» προβλέπεται η ανέγερση κτηρίου επικεντρωμένου σε κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες και εργαστήρια αιματολογικής κλινικής, ύψους περίπου 14 εκατ. ευρώ. Παράλληλα την προηγούμενη εβδομάδα μαζί με αρμόδια κλιμάκια και στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος επισκέφθηκα κατά σειρά τη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή και τη Σπάρτη για την οικοδόμηση των τριών νέων νοσοκομείων, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, και το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ. Τα έργα ξεκίνησαν και για αυτό είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι. Η αναβάθμιση των υποδομών δεν είναι απλά καλύτεροι τοίχοι και παράθυρα, είναι ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, είναι το πλαίσιο για μια πιο «ανθρώπινη» παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη. 

Σχεδιασμός νέου ΕΚΑΒ. Υπάρχει είδηση ως προς το χρονοδιάγραμμα για τις προσλήψεις, τα νέα ασθενοφόρα και τα ελικόπτερα; Είχαμε ακούσει τον σχεδιασμό από τα χείλη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. 

Το ΕΚΑΒ αποτελεί έναν Οργανισμό που ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια. Για εμάς ο εκσυγχρονισμός και η αναμόρφωση του ΕΚΑΒ είναι προτεραιότητα. Ο σχεδιασμός μας βασίζεται σε πέντε άξονες. Πρώτος άξονας είναι η ενίσχυση του προσωπικού. Δεύτερον, η εκπαίδευση του προσωπικού καθώς για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ θα γίνει υποχρεωτική η παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τρίτον, η ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων. Πιο συγκεκριμένα, στόχος μας είναι η προμήθεια νέων συστημάτων αναφορικά με την καταγραφή και διαχείριση περιστατικών, κατηγοριοποίηση της κρισιμότητάς τους καθώς και η δρομολόγηση των ασθενοφόρων. Επίσης η δημιουργία «Πύργου Ελέγχου» που θα δίνει τη δυνατότητα της εικόνας σε πραγματικό χρόνο και θα δίνει την ευχέρεια άμεσης παρέμβασης. Τέταρτον, η αναβάθμιση των οχημάτων με την προμήθεια νέων ασθενοφόρων εντός την ερχόμενης διετίας. Παράλληλα έχουμε σχέδιο εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου στόλου και βελτιστοποίησης της διαδικασίας συντήρησής τους. Και πέμπτον, αλλαγή του μοντέλου των αεροδιακομιδών και οργάνωση πρωτογενών αεροδιακομιδών έτσι ώστε να αποκτήσει το ΕΚΑΒ τη δυνατότητα παραλαβής των επειγόντων περιστατικών από τον τόπο του συμβάντος και τη μεταφορά του απευθείας στο νοσοκομείο, κερδίζοντας χρόνο μεταφοράς που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στη διάσωση της ανθρώπινης ζωής. Στη φάση αυτήν επεξεργαζόμαστε νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα και ήδη έχουμε ξεκινήσει την εφαρμογή μέτρων για την αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, όπως είδατε και με την εφαρμογή των «μεικτών πληρωμάτων» που εφαρμόστηκε σε 57 περιοχές της Ελλάδας. Με το μέτρο αυτό πετύχαμε 30% αύξηση στις βάρδιες, τα 2/3 των διακομιδών έγιναν από μεικτά πληρώματα, αλλά το πιο σημαντικό έγιναν 1.500 διακομιδές ασθενών που κάποιες από αυτές ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου, ή δεν θα γίνονταν ή θα γίνονταν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Το τελευταίο πιστεύω ότι τα λέει όλα.