Για τις αυξήσεις στις αποδοχές για τις εφημερίες των νοσοκομειακών ιατρών αλλά και των νοσηλευτών καθώς και στα κονδύλια που θα διατεθούν στην υγεία μίλησε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι γίνεται η εκκαθάριση στις λίστες αναμονής των χειρουργικών περιστατικών και ότι πλέον δεν υπάρχει «λίστα αναμονής σε ογκολογικά και σοβαρά περιστατικά».
Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις αυξήσεις στις εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία ο Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι εστίαζε σε τρία στοιχεία: «Είχε την αύξηση στις εφημερίες, αλλά υπήρχε και μια πάρα πολύ σημαντική αύξηση στη χρηματοδότηση του τομέα της υγείας. Είναι 897 εκατομμύρια, σχεδόν 1 δισ. ευρώ και 481 εκατομμύρια για τα νοσοκομεία».
Προτεραιότητα οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία
Τόνισε ότι αυτή η εξέλιξη και οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία είναι «η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η υγεία αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση αυτή, για τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη».
Μιλώντας για τις αυξήσεις 20% στις αποδοχές των γιατρών ανέφερε ότι αφορούν τους μισθούς, τα επιδόματα και τις εφημερίες. Ειδικότερα, όπως τόνισε, υπήρχε μια αύξηση το προηγούμενο χρονικό διάστημα 10% στους μισθούς των γιατρών και στα επιδόματα, ενώ «μαζί με την αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους που θα υπάρξει από 1η του 2024, τώρα έχουμε και τις εφημερίες» γεγονός που χαρακτήρισε πολύ σημαντικό.
Αναφορικά με τις εφημερίες δήλωσε ότι θα υπάρχει πλέον μια βελτίωση που θα είναι γύρω στα 1.500 ευρώ καθαρά τον χρόνο που εξαρτάται κυρίως από το μισθολογικό κλιμάκιο και τον βαθμό που υπηρετεί κάποιος.
Οικονομικά κίνητρα για περιοχές με ελλείψεις γιατρών
«Υπάρχει ακόμη 20 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό που θα αφορούν στοχευμένα επιδόματα και μισθολογικά κίνητρα στις περιοχές της χώρας που έχουμε πρόβλημα με συγκεκριμένες ειδικότητες. Έτσι έχουμε ένα πλήρες σχέδιο για το πώς θα στηριχθούν οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουμε αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Ερωτηθείς ο υφυπουργός υγείας για το πώς θα καλυφθούν τα κενά σε νησιωτικές περιοχές απάντησε ότι οι αυξήσεις που δίνονται στους γιατρούς, για πρώτη φορά, μετά από περίπου 12 – 13 χρόνια στοχεύουν στην επίλυση αντίστοιχων προβλημάτων.
«Έχουμε την πλήρη αποτύπωση για το ποιες είναι οι περιοχές της χώρας όπου έχουμε πρόβλημα, γιατί είναι διαφορετικά τα χαρακτηριστικά. Οι ακτινολόγοι, οι αναισθησιολόγοι είναι ιατρικές ειδικότητες που παρουσιάζεται πρόβλημα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση γι’ αυτό και χρειάζονται ίσως και πιο στοχευμένες παρεμβάσεις για να αντιμετωπίσουμε αυτό», συμπλήρωσε.
Τι αλλάζει στο ΕΚΑΒ τον Ιανουάριο
Αποκάλυψε μάλιστα ότι η διαδικασία της στέγης στα νησιά για γιατρούς και προσωπικό του ΕΚΑΒ ότι είναι ένα ζήτημα στο οποίο το αρμόδιο υπουργείο θα χρειαστεί και την συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ερωτηθείς για την στελέχωση του ΕΚΑΒ σε έμψυχο δυναμικό ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι υπήρξε σχετική μέριμνα άμεσα. «Η πρώτη ενέργεια της κυβέρνησης ήταν Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου για την ενίσχυση στις πολύ απομακρυσμένες περιοχές με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό είναι κάτι το οποίο εφαρμόστηκε από αρχές Ιουλίου και έχουμε δει και το αποτέλεσμα».
Όπως είπε αυτό είναι κάτι που συνεχίζεται λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξήσαμε κατά 2/3 τις βάρδιες των ασθενοφόρων και 1.500 διακομιδές που δεν θα γίνονταν ή θα γίνονταν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, έχουν γίνει».
Και όπως τόνισε «μέσα στον Ιανουάριο θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΚΑΒ, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις δράσεις από την ενίσχυση του στόλου των ασθενοφόρων -έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση-, τις αεροδιακομιδές, αλλά και την αναδιοργάνωση πλήρως του ΕΚΑΒ γιατί ένας οργανισμός που επί σαράντα χρόνια δεν είχαμε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση».
Υπάρχουν χρήματα για όλο το σύστημα υγείας
Μιλώντας για το Εθνικό Σύστημα Υγείαςυποστήριξε ότι υπάρχουν χρήματα για την κτηριακή ανακαίνιση και αναβάθμιση των κτηρίων που ξεπερνούν, μαζί με τις δωρεές, το 1,5 δισ. ευρώ. Και αυτό είναι ένα ποσό που όπως είπε, «πρώτη φορά δίνεται σε δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχουν τμήματα νοσοκομείων τα οποία έχουν ολοκληρωθεί ενώ σε αρκετά άλλα έχουν μπει ήδη εργολάβοι και ξεκινούν τις εργασίες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού.
«Το Ογκολογικό στο Σωτηρία θα ξεκινήσει αρχές του 2024. Έχουμε ένα σχέδιο το οποίο παρακολουθεί πλήρως την κατάσταση, έτσι ώστε να εντοπίζουμε προβλήματα εν την γενέσει τους, για να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε» δήλωσε. Και όπως είπε θα ανακαινιστούν 156 Κέντρα Υγείας, 86 τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία.
«Αυτή τη στιγμή ξεκινάνε και τα έργα τα οποία θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, τα οποία περιλαμβάνουν και τις ανακαινίσεις» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι στο κονδύλι περιλαμβάνεται και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που «μετά την κρίση των μνημονίων, ειδικά στα νοσοκομεία, υπήρξε μια υστέρηση. Αυτή τη στιγμή δίνονται χρήματα τα οποία ξεπερνούν τα 500 με 600 εκατομμύρια, έτσι ώστε τα νοσοκομεία μας να φέρουν πλέον τεχνολογία αιχμής καθώς διαχειρίζονται και τα βαρύτερα περιστατικά».
Τι αλλάζει στις λίστες των χειρουργείων
Μιλώντας για τις λίστες των χειρουργείων ο υφυπουργός υγείας δήλωσε ότι μετά από επεξεργασία τους φαίνεται πώς έχουμε διαφορετική αναμονή στην Αττική απ’ ότι έχουμε στη Βόρεια Ελλάδα. «Στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε μια μεγαλύτερη αναμονή γιατί υπήρξε μεγαλύτερη πίεση του κορωνοϊου στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας. Είναι κάτι το οποίο βλέπουμε και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κορωνοϊός έχει αυξήσει τις λίστες χειρουργείου κατά 25 με 30%».
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται τρόπους μείωσης του χρόνου αναμονής στις λίστες προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λίστα αναμονής σε ογκολογικά και πολύ βαριά περιστατικά.