Στο στόχαστρο του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή τη στάση του κόμματός του στην υπόθεση των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ. Με έντονη γλώσσα και πλήθος στοιχείων, ο κ. Μαρινάκης απέρριψε τις αιτιάσεις περί κυβερνητικής συγκάλυψης και αντεπιτέθηκε μιλώντας για «γνωστό μοτίβο» εργαλειοποίησης κάθε κρίσης από την αντιπολίτευση.

«Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να φορτώσουν τα πάντα στον Πρωθυπουργό, χωρίς στοιχεία», ανέφερε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι επιμένει στην τακτική της κατασκευής ενόχων, όπως –κατά τον ίδιο– έκανε και στην περίπτωση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να αποδομήσει το βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης, ότι αν δεν είχε παρέμβει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, δεν θα είχε ανοίξει ποτέ ο φάκελος του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Η μεταφορά του Οργανισμού στην ΑΑΔΕ έγινε πριν καν φτάσει η δικογραφία στη Βουλή», υπογράμμισε, και τόνισε πως η κυβέρνηση, με ρητή εντολή του Πρωθυπουργού, προχώρησε πρώτη σε εκτεταμένους διασταυρωτικούς ελέγχους, μπλοκάροντας πληρωμές ύποπτων ΑΦΜ.

Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι:

  • Το 2022 εντοπίστηκαν πάνω από 2.000 ΑΦΜ που δήλωναν βοσκοτόπια χωρίς ζώα και αποκλείστηκαν από πληρωμές.
  • 2.654 αιτήσεις απορρίφθηκαν λόγω ανύπαρκτης παραγωγής.
  • 10.198 αιτήσεις «μπλοκαρίστηκαν» ως ύποπτες.
  • Έχουν σταλεί στη Δικαιοσύνη υποθέσεις με δεκάδες εμπλεκομένους σε Κρήτη, Νάξο και Βόρεια Ελλάδα.
  • 730 ΑΦΜ εστάλησαν για ποινική διερεύνηση μετά την παραίτηση του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Απαντώντας στις αιχμές περί συνενοχής του Μεγάρου Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε πως «ήταν το ίδιο το Πρωθυπουργικό Γραφείο που συναίνεσε στο “πάγωμα” των πληρωμών». Παράλληλα, υπερασπίστηκε το δύσκολο έργο της εξυγίανσης, κάνοντας λόγο για «ένα βρώμικο τοπίο 30 ετών», με πρόστιμα ύψους 2,7 δισ. ευρώ να βαραίνουν τη χώρα.

«Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που κοίταξε κατάματα το πρόβλημα», δήλωσε, σημειώνοντας ότι ακόμα και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία λειτούργησε σε αγαστή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές. Παράλληλα, υπενθύμισε πως υπάρχουν ήδη επτά προτάσεις καταδίκης από την ελληνική Δικαιοσύνη για εμπλεκόμενα πρόσωπα, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.

Στο κλείσιμο της παρέμβασής του, ο Παύλος Μαρινάκης έστειλε μήνυμα στήριξης στον αγροτικό κόσμο που δεν έχει καμία εμπλοκή, τονίζοντας πως «είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τους έντιμους αγρότες και να διεκδικήσουμε την επιστροφή των χρημάτων που καταχράστηκαν κάποιοι άλλοι».