Για την απόλυτη βεβαιότητα τόσο του ίδιου όσο και του Αλέξη Τσίπρα για τη βαριά ήττα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου μίλησε ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης.

Σε ένα άρθρο-εξομολόγηση στο news247.gr ο Νίκος Μαραντζίδης, ο οποίος ανέλαβε να περισώσει ό,τι σωζόταν μετά τη συντριβή της 21ης Μαΐου, γράφει ότι η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε με τη διαπίστωση «ό,τι και να γίνει είσαι τελειωμένος». 

«Ήταν εξάλλου απόλυτα αντιληπτό από τον ίδιο πως το ιδανικότερο σενάριο σε αυτές τις εκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν να επαναλάβει το ποσοστό του Μαΐου κι αν κέρδιζε και καμιά μονάδα θα ανοίγαμε σαμπάνιες» επισημαίνει ο Νίκος Μαραντζίδης. 

Όπως γράφει στο άρθρο του, για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ οι εκλογές της περασμένης Κυριακής δεν ήταν μια μάχη που θα δινόταν για τη νίκη αλλά μια μάχη πολιτικής επιβίωσης. Ο Νίκος Μαραντζίδης θεωρεί ότι ο στόχος επετεύχθη. «Η άβυσσος ήταν εντούτοις ορατή από εκεί που είμασταν. Ο κίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ να καταρρεύσει και να χάσει περισσότερες από 5-6 μονάδες καταγράφηκε στην πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση μας, όπου το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε να κινείται στο 14-15%. Ο πιο βατός στόχος, λοιπόν, ήταν να έχουμε διαχειρίσιμες απώλειες. Να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ κανά δυο μονάδες από τον Μάιο, ώστε να παραμείνει το αδιαμφισβήτητο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κύριος κορμός της προοδευτικής παράταξης» τονίζει και μιλάει για το ταιριαστό όνομα που δόθηκε σε αυτή την ιδιότυπη επιχείρηση πολιτικής σωτηρίας: 

Επιχείρηση «Δουνκέρκη»

«Αστειευόμενοι ονομάσαμε αυτήν την στρατηγική “Δουνκέρκη”! Για όσους δεν πηγαίνει το μυαλό τους, η εκκένωση της Δουνκέρκης, ήταν η εκκένωση περικυκλωμένων από τους Γερμανούς βρετανικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από τις παραλίες και το λιμάνι της Δουνκέρκης, στα βόρεια της Γαλλίας το 1940. Όπως και ο βρετανικός στρατός που είχε περικυκλωθεί στη Δουνκέρκη και κινδύνευε να εξοντωθεί ή να αιχμαλωτισθεί, και χρειαζόταν να διασωθεί και να μεταφερθεί σε ασφαλέστερα εδάφη έτσι και ο κύριος όγκος των εκλογικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να διασωθεί προκειμένου το κόμμα να είναι σε θέση να δώσει στο μέλλον νέες εκλογικές μάχες από θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Αφού πλέκει το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα για τις προσπάθειες του στον ένα μήνα που συνεργάστηκαν, ο Νίκος Μαραντζίδης λέει ότι η παραίτηση του μπορεί και να μην είναι το πολιτικό τέλος του πρώην αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. «Ας μην βιαστούν να βάλουν όλες τις λέξεις τους σε αυτόν τον αποχαιρετισμό, σε αυτόν τον πολιτικό επικήδειο, ας κρατήσουν και μερικές στην άκρη. Μπορεί -ποιος ξέρει- μια μέρα να χρειαστεί να ξαναγράψουν κάτι παρόμοιο για τον Αλέξη. Ας μην ειπωθούν όλα τώρα!»