«Το Μανιφέστο» αποκαλύπτει τα δύο άγνωστα περιστατικά που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα στην απόφαση να κάνει πράξη την... ηρωική έξοδο από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς
Ο άχαστος ηγέτης, με όσα ψήγματα πολιτικής ευθιξίας του είχαν μείνει, πήρε την απόφαση. Εστω και στο παρά πέντε αιφνιδίασε τον ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισε να παραιτηθεί. Την απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία την γνώριζε μόνο ο αδελφός του Δημήτρης Τσίπρας και η σύντροφός του Μπέτυ Μπαζιάνα, που τον στήριξαν απόλυτα. Ολοι οι υπόλοιποι έφτασαν μέσα στην «καλή χαρά» στα γραφεία της Κουμουνδούρου, έτοιμοι να συζητήσουν πότε θα γίνει το συνέδριο του κόμματος, αλλά και ποιες άλλες διαδικασίες θα ακολουθηθούν.
Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στο Εκτελεστικό Γραφείο και τους είπε να ξεκινήσουν αμέσως. Αυτό το «αμέσως» σε έναν χώρο που είναι συνηθισμένοι στην ώρα ΠΑΣΟΚ, έβαλε κάποιους σε δεύτερες σκέψεις. Εκείνος χαμογελούσε αμήχανα και χωρίς πολλές περιστροφές τούς είπε ότι σε λίγη ώρα θα ανακοινώσει την παραίτησή του. Επειτα από τα πρώτα δευτερόλεπτα αμηχανίας, άρχισαν να συζητούν πώς θα γίνει αυτό και τους είπε ότι θα πρέπει να συνεδριάσουν τα όργανα τις αμέσως επόμενες ημέρες. Να συγκληθεί η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, από όπου θα εκλεγεί η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και από εκεί και πέρα, επίσης μέσα στα επόμενα 24ωρα, θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα, για να εκλέξει νέο πρόεδρο. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην Όλγα Γεροβασίλη ως την αρχαιότερη βουλευτή. Η συγκεκριμένη θα μιλήσει –εκτός απροόπτου πάντα– από τον «μικρό» πια ΣΥΡΙΖΑ στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπενθύμιζαν ότι από το βράδυ των εκλογών ο... άχαστος ηγέτης είχε πει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια κλείσει έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο, τον οποίο πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνια. Και να ανοίξουμε συλλογικά έναν επόμενο κύκλο. Δύσκολο, πρωτόγνωρο, αλλά ακόμη πιο ελπιδοφόρο και δημιουργικό». Αυτή είναι η μια όψη του δράματος για τον ξεπεσμό του άλλοτε κυβερνητικού κόμματος στην Ελλάδα. Η άλλη άποψη λέει ότι ο Αλέξης Τσίπρας περίμενε να μετρήσει την ένταση των αντιδράσεων από την εκλογική συντριβή και να εκτιμήσει την κατάσταση.
«Το Μανιφέστο» ήταν από τις λίγες εφημερίδες που είχε γράψει ότι «το λάδι στο καντήλι του Τσίπρα είχε σωθεί». Η άφρονα πολιτική της προεδρικής φρουράς είχε διαλύσει τα πάντα σε όλα τα επίπεδα. Τις τελευταίες ημέρες μετά τις εκλογές, εκεί όπου είχε αποτραβηχτεί ο (πρώην πλέον) πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο ησυχαστήριό του, κατανόησε ότι και κάποιοι από τον πολύ στενό του πυρήνα λειτουργούσαν με ιδιοτελείς σκοπούς και προετοίμαζαν το έδαφος για τη μετά Τσίπρα εποχή. Το λάθος του –ένα από τα πολλά– ήταν πως δεν αντιλήφθηκε πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα επέφεραν πλήγμα στη δική του εικόνα.
«Τιτίβισμα»-κόλαφος
Σε αυτό το κείμενο αποκαλύπτουμε σήμερα και τα δύο περιστατικά που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα στη συγκεκριμένη απόφαση. Οσο και αν φαίνεται απίστευτο, ο... άχαστος ηγέτης, ο οποίος ήταν πάντα φανατικός με το Διαδίκτυο και κυρίως με το Twitter, κλονίστηκε όταν διάβασε ένα σχόλιο στο δημοφιλές μέσο.
Η ανάρτηση κομβικού λογαριασμού, παράγοντα του κόμματος –με προκάλυψη–, ανέφερε ονόματα και ρωτούσε γιατί δεν έχουν παραιτηθεί έπειτα από τη συντριβή η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, ο αναπληρωτής Γιώργος Βασιλειάδης, ο διευθυντής του... άχαστου Μιχάλης Καλογήρου, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου Μπάμπης Παπαδάκης, η σοκαρισμένη Πόπη Τσαπανίδου και ο διευθυντής Επικοινωνίας του... ηγέτη, Νίκος Ανδριόπουλος.
Το δεύτερο περιστατικό είχε σχέση με όσα έγιναν στην Κουμουνδούρου το βράδυ της Κυριακής. Οι όροφοι του κτιρίου πάντα ήταν προβληματικοί ως προς την επικοινωνία των διαφόρων στελεχών. Κάποιοι από αυτούς έχουν παρελθόν στα θέματα μη συνεργασίας, όπως για παράδειγμα το επιτελείο του Νάσου Ηλιόπουλου με τους συνεργάτες της Πόπης Τσαπανίδου. Αρκετοί από τους παραπάνω ανέβαιναν με τη σκάλα για να μη συμπίπτουν στο μικρό ασανσέρ. Χημεία ποτέ δεν υπήρξε μεταξύ των διαφόρων προσώπων των δύο επιτελείων, κάτι που φάνηκε έντονα σε όλη την προεκλογική περίοδο.
Οσα έγιναν όμως το βράδυ της περασμένης Κυριακής, μπορεί να έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία στα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, στην πορεία προς την αναζήτηση των αιτίων της συντριβής. Το κλίμα από νωρίς δεν ήταν καλό, αφού από τη μια η βαριά ατμόσφαιρα λόγω του διαφαινόμενου αποτελέσματος και από την άλλη το ποτό που έρρεε απομάκρυνε τις μετρημένες και νηφάλιες σκέψεις των αμίλητων στελεχών.
Τα πολλά επαγγελματικά στελέχη του κόμματος –εκτός από τα πολιτικά πρόσωπα– ήταν φανερό ότι αναλογίζονταν και την αβεβαιότητα της επομένης μέρας σε επαγγελματικό επίπεδο. Ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας σχολίαζε στο γραφείο του, μεγαλόφωνα, κάνοντας κριτική στη μάλλον αναιμική διεύρυνση που έκανε το κόμμα προς το ΠΑΣΟΚ και τις όμορες δυνάμεις. Θεωρούσε, δε, ότι το δεύτερο συνθετικό του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ «Προοδευτική Συμμαχία» δεν προβλήθηκε ούτε στην καμπάνια ούτε στον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος, όπως θα έπρεπε. Η ένταση των στιγμών ήταν πρωτόγνωρη ακόμα και για τους πιο ψύχραιμους.
Εκρηκτική κατάσταση
Κάπου εκεί ο «γίγαντας» της... πραότητας, της... ηρεμίας και του... νηφάλιου λόγου Δημήτρης Τζανακόπουλος τα έβαλε με το στέλεχος του Οργανωτικού και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ζωή Καρκούλια. Στη συνέχεια, μπήκε στο γραφείο του Νίκου Σκορίνη, φωνάζοντας «πασοκάκια, γιατί δεν φέρατε τον Ρέππα και τον Παπουτσή», ενώ ο Πάνος Ρήγας δέχθηκε από κάπου και ένα... μολύβι.
Οι γνωρίζοντες ξέρουν ότι οι εκρήξεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου είναι αλληλένδετες με ένα αμίμητο προσωπικό στιλ, το οποίο συνδυάζεται με λέξεις και εκφράσεις που πάντα έχουν το δικό τους, μοναδικά ξεχωριστό... χρώμα φωνής. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο χώρο έξω από το γραφείο Σκορίνη «συντρόφευσαν» την ένταση, αφού κανένα σοβαρό επεισόδιο δεν περνάει στην ιστορία, αν δεν συνοδεύεται από τις πάντα χρήσιμες, αλλά επικίνδυνες σε τέτοιες περιπτώσεις... καρέκλες.
Οι διαπραγματεύσεις που γίνονταν με διάφορα πρόσωπα, «για να μην πληγεί και άλλο το κόμμα», όχι μόνο δεν έφεραν αποτέλεσμα, αλλά παγίωσαν την άποψη ότι η κίνηση ΡΕΝΕ (Παναγιώτης Ρήγας κ.ά.), θα πάει μέχρι τέλους την «περίπτωση Τζανακόπουλου» στην οποία χρεώνει –σε αυτόν και τους συνεργάτες του– την κατρακύλα του κόμματος.
Τα δύο περιστατικά (η ανάρτηση στο Twitter και η συμπεριφορά Τζανακόπουλου) ήγειραν οριστικά την πλάστιγγα για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο αδελφός του Δημήτρης και η σύντροφός του Μπέτυ άκουσαν τους προβληματισμούς του, ενίοτε με συναισθήματα οργής. Οταν η απόφαση ελήφθη, ενημερώθηκε και η αδελφή του Ζανέτ –στέλεχος του κόμματος.