Ο στενός φίλος του Αλέξη Τσίπρα που χειρίστηκε πολλά θέματα επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει γίνει αρκετές φορές πρωταγωνιστής επιθέσεων σε κομματικούς του συντρόφους και πολιτικούς αντιπάλους.

Είναι να απορεί κανείς τι είχαν στο κεφάλι τους προεκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου πέφτει πολύ κλάμα. Δεν ήταν ψυχολογικά έτοιμοι οι άνθρωποι για το φούμο που τους έριξαν οι πολίτες. Τώρα που το βαρομετρικό είναι πλέον χαμηλό και χάθηκε και η ψυχραιμία, μένει να δούμε τι άλλο θα συμβεί! Για καλό και για κακό, προμηθευτείτε ποπ κορν, μιας και τα ονόματα που θα τρέξουν για την προεδρία του κόμματος αυξάνονται. Πάντως, αυτό που συνέβη ανάμεσα σε δύο γνωστούς «συντρόφους» ήταν «χοντρό». «Δέχθηκα μια απρόκλητη και τραμπούκικη επίθεση. Ξαφνικά άρχισε να μου πετάει αντικείμενα και με έπιασε από το λαιμό», είπε ο Παναγιώτης Ρήγας για το επεισόδιο στην Κουμουνδούρου με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, σύζυγο της –όπως όλα δείχνουν– διεκδικήτριας της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ, Εφης Αχτσιόγλου. Ηταν λοιπόν που ήταν χάλια το κλίμα, ήρθε και αυτό για να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αυτά όλα έγιναν, το επισημαίνουμε γιατί έχει τη σημασία του, στην Κουμουνδούρου. Ο καβγάς ξεκίνησε όταν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος άρχισε να επιχειρηματολογεί με το ύφος που τον χαρακτηρίζει τον τελευταίο καιρό εναντίον της πολιτικής της «διεύρυνσης», την οποία πρεσβεύουν ο Παναγιώτης Ρήγας και μερικοί άλλοι «σύντροφοι». Ακούστηκαν κι άλλα «χαριτωμένα» βέβαια, περί συμμετοχής σε πρωινούς καφέδες, αλλά δεν βαριέστε, στη «ριζοσπαστική» Αριστερά πάντα κυκλοφορούσαν ευέξαπτοι τύποι. Γι’ αυτό είναι άλλωστε «ριζοσπαστική».

Γράφτηκε ξεγράφτηκε

Μετά τη γνωστοποίηση του συμβάντος, γράφτηκε ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος παραιτήθηκε από τα κομματικά όργανα στα οποία μετέχει. Μετά αυτό ξεγράφτηκε, καθώς αυτός το διέψευσε. Ολόκληρος Τζανακόπουλος να παραιτηθεί για κάτι τέτοιο; ΣΥΡΙΖΑ ένα πράγμα το όλο σκηνικό. «Επαναστατικό» κόμμα δεν είναι άλλωστε; Στις επαναστάσεις δεν μοιράζουν σοκολάτες, πέφτουν και «ψιλές» ενίοτε. Κατά τα άλλα, βέβαια, είναι «σύντροφοι» όλοι εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάνα δυο αλάνια της πιάτσας με εξαρχειώτικο παρελθόν μάς έχουν περιγράψει πάντως κάπως έτσι ένα-δύο «συνεδριάσεις» συνιστωσών. Αλλά πού να τα δούμε αυτά εμείς, ως μπουρζουάδες που είμαστε; Εντάξει, έχουμε πειστεί ότι δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα και χάνουμε σπουδαία θεάματα. Μια υπόθεση εργασίας: Δύσκολο το βλέπουμε ο Παναγιώτης Ρήγας να στηρίξει Αχτσιόγλου για την προεδρία.

Μια ζωή εντάσεις

Πίσω στον πρωταγωνιστή της σημερινής στήλης, ο οποίος αρπάχθηκε άσχημα και με τον Πάνο Σκουρλέτη, στο συνέδριο του 2022. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, λοιπόν, διετέλεσε υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος την περίοδο 2016-2019. Με τον Αλέξη Τσίπρα είναι στενοί φίλοι και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χειρίστηκε πολλά θέματα επί των ημερών της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. «Εγώ τουλάχιστον έχω μείνει δύο χρόνια στο Αιγάλεω», είπε στη Βουλή το 2017. Φοβερό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως καταποντίστηκε στη Δυτική Αθήνα στην κάλπη του Ιουνίου: Ελαβε μόλις 21,13%. Τον Σεπτέμβριο του 2020 εκλέχθηκε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τηλεόραση χρησιμοποιεί πολύ υψηλούς τόνους, με αποτέλεσμα να έχει καβγαδίσει πρόσφατα με τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ενώ προ μερικών μηνών τα έβαλε και με διακεκριμένους συναδέλφους, λέγοντάς τους πως είναι «προπαγανδιστές της ΝΔ». Και με τη Σοφία Βούλτεψη μάλωσε τον περασμένο Οκτώβριο. Αρπάχτηκε και με τον Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος του είπε μάλιστα να πάρει ηρεμιστικά φάρμακα ή να κάνει ένα κρύο ντους. Επεισόδιο είχε και με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη στη Βουλή. Ας του πει κάποιος όμως ότι οι τηλεοπτικοί καβγάδες και γενικότερα οι εντάσεις είναι τελείως «πασέ», αν δεν το τεκμαίρει αυτό από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Μάλλον δεν άκουσε

Φυσικά, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κοντά στον Αλέξη Τσίπρα ήταν επί χρόνια, αλλά μάλλον δεν άκουσε τον πρώην πρωθυπουργό όταν αυτός είπε τον Φεβρουάριο του 2022 στο Πολιτικό Συμβούλιο πως «οι ύβρεις ή οι αήθεις αντιδικίες δεν είναι στοιχείο εσωκομματικής δημοκρατίας. Είναι στοιχείο διαλυτικό. Θέλω να σας ζητήσω να εξουσιοδοτήσουμε τη γραμματέα του κόμματος και τη γραμματέα της ΚΟ, ώστε από δω και στο εξής οποιοσδήποτε σύντροφος ή συντρόφισσα, εννοώ μέλος του κόμματος –δεν μιλάω προφανώς για τους φίλους μας, αλλά για τα μέλη μας– προβεί όχι σε κατάθεση πολιτικής θέσης ή απόψεων, αλλά σε αήθεις αναφορές υβριστικές απέναντι σε συντρόφους, να λαμβάνουν μέτρα αναστολής της κομματικής τους ιδιότητας, τουλάχιστον, μέχρι το συνέδριο». Για να δούμε τι θα ισχύσει τώρα.

Επίσκεψη με νόημα

Εχουμε να θυμόμαστε πολλά για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, όπως εκείνη την επίσκεψή του στον Αρειο Πάγο τον Φεβρουάριο του 2018. «Ηταν διαδικαστική», είπε. «Δεν είχε καμία δουλειά ο Τζανακόπουλος στον Αρειο Πάγο. Δεν δικαιολογείται και δεν αιτιολογείται. Το είχα πει και στον κύριο Τσίπρα και στον κύριο Τζανακόπουλο», είπε δύο χρόνια μετά ο Σταύρος Κοντονής.