Καθηγήτρια Ρομποτικής, ετών 27. Ειδικεύεται στη ρομποτική χειρουργική. Η αλήθεια είναι ότι δεν συναντάς καθημερινά ένα τόσο νέο πρόσωπο με ανάλογη πανεπιστημιακή κατάρτιση και διαδρομή. Στο βιογραφικό της Διάνας Βουτυράκου, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ μόλις ανακοινώθηκε από την Κουμουνδούρου η υποψηφιότητά της στη Δυτική Αττική, διαβάζουμε πως είναι «κάτοχος μεταπτυχιακού στην Υπολογιστική Βιοϊατρική από το Πολυτεχνείο του Μονάχου. Ασχολείται τα τελευταία 15 χρόνια με τη ρομποτική, ενώ διαθέτει πληθώρα διακρίσεων σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Παράλληλα εργάζεται στον ίδιο τομέα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 2016 έχει ιδρύσει ΜΚΟ τη Unique Minds, που υποστηρίζει μαθητές στην επιλογή σπουδών τους, γεφυρώνοντας το χάσμα σχολείου και πανεπιστημίου. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 20.000 μαθητές έχουν βοηθηθεί από δράσεις του οργανισμού. Είναι ακόμα μέλος του think tank του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Global Ambassador του G(irls)20 για την ενίσχυση νέων γυναικών στους κλάδους STEM». Δεν υπάρχει χώρος να απαριθμήσουμε τις διακρίσεις της. 

Στο Πειραματικό 

Σε συνέντευξη που της πήρε για το huffingtonpost προ τετραετίας ο μηχανικός συστημάτων Απόστολος Πάνος, ο τίτλος μιλά για την «Ελληνίδα “Robo Woman”». Η ίδια αφηγείται: «Το γυμνάσιο που πήγαινα, όντας Πειραματικό, είχε μια κλίση να συμμετέχει σε πρωτοπόρα προγράμματα και δεν άργησε πολύ η επιθυμία μου να γίνω μέρος της ομάδας που θα συμμετέχει στο διαγωνισμό αυτόν». Μια απορία: Γνωρίζει τις θέσεις του κόμματος με το οποίο πολιτεύτηκε για τα Πειραματικά Σχολεία; Τον Μάιο του 2021, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του έλεγε πως «εργαλείο διχασμού των τοπικών κοινωνιών και δημιουργίας αντιπαραθέσεων μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας έχει καταστεί η πολιτική της κυβέρνησης για επέκταση του δικτύου των Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων… Επιμένει σε μια διχαστική πολιτική, με αιχμή την ίδρυση λιγοστών, ακόμα και μετά την αύξησή τους, Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων, που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει, αλλά αντίθετα ενισχύει την ανισότητα και την κοινωνική αδικία… Η πολιτική αυτή έχει ολέθριες συνέπειες, καθιερώνοντας ένα εκπαιδευτικό σύστημα διαφορετικών ταχυτήτων. Η κυβέρνηση διαμηνύει ωμά και κυνικά πως η “χωροθέτηση” ενός ξεχωριστού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος που παρέχει προνομιακές μορφωτικές ευκαιρίες σε λίγους αποτελεί συνειδητή επιλογή».

Γνωστές οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ, που διά υπουργού του μας είπε προ ετών ότι «η αριστεία υπό κάποιους όρους είναι ρετσινιά». Αυτό μάλιστα ειπώθηκε με αφορμή συζήτηση για τα Πειραματικά Σχολεία. Κάτι μας λέει πως η Διάνα Βουτυράκου δεν θα συμφωνούσε με τις απόψεις της Κουμουνδούρου για τα Πειραματικά Σχολεία και για την αριστεία. Αλλά αυτό μένει να το ξεκαθαρίσει εκείνη. Θα θέλαμε να ακούσουμε και τη γνώμη της για την άμιλλα που φαίνεται πως δεν αρέσει στην Αριστερά. Η ίδια πάντως συμμετείχε σε πολλούς διαγωνισμούς. 

Τεχνολογική αμάθεια 

Μιλώντας στον Απόστολο Πάνο, αναφέρεται στην «τεχνολογική αμάθεια των ανθρώπων». Και λέει πως «η τεχνολογία δεν περιμένει και εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, επομένως δεν μπορούμε να μείνουμε τεχνολογικά αναλφάβητοι, αντί αυτού να δούμε πώς θα εντάξουμε την τεχνολογία στη ζωή μας, πώς θα συμφιλιωθούμε με την ιδέα της διαφορετικότητας μέσω της καινοτομίας και να ζήσουμε αρμονικά με τα τεχνολογικά μέσα που εμφανίζονται». Τα διαβάζουμε με πολύ ενδιαφέρον όλα αυτά. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε προ ετών για «τεχνοφασισμό», ανοίγοντας μια συζήτηση που δεν του βγήκε καθόλου και εμφανιζόμενος ως τροχοπέδη στην απαιτούμενη μεταρρύθμιση, ίσως θα έπρεπε να προβληματίσει τη Διάνα Βουτυράκου. Αλλωστε, βρισκόμαστε στην εποχή του «ψηφιακού καπιταλισμού» και του ChatGPT και όλα γύρω μας αλλάζουν με τρομακτική ταχύτητα. 

Εκλογική αποτυχία 

Η Διάνα Βουτυράκου προσπάθησε όσο μπορούσε να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από την κάλπη της 25ης Ιουνίου. Μιλώντας στο ethnos.gr, μας είπε πως «η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημαίνει ψήφος σε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης». Οντως, βιώσαμε πολλή «εναλλακτικότητα» στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Τόση, που αδυνατούσαμε να την καταναλώσουμε. Anyway. Στην κάλπη του Μαΐου η Διάνα Βουτυράκου ήρθε δεύτερη, λαμβάνοντας 3.690 σταυρούς, και δεν εκλέχθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο δεν εξέλεξε βουλευτή στη Δυτική Αττική. Η πολιτική του που προφανέστατα δεν άρεσε καθόλου στον κόσμο, συμπαρέσυρε εκεί ακόμα και τον Γιώργο Τσίπρα, ο οποίος τον Μάιο έλαβε 6.992 σταυρούς προτίμησης.