Με παρέμβασή του στο ευρωκοινοβούλιο του Στρασβούργου, ο επικεφαλής του ΕΛΚΜάνφρεντ Βέμπερ, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα γεγονότα στην Ισπανία.

Ο κ. Βέμπερ επεσήμανε πως στην Ισπανία παραβιάζεται το κράτος δικαίου από τον ίδιο τον Πέδρο Σάντσεθ, μετά τη συμφωνία για την αμνηστία στους Καταλανούς.

«Όταν η διαφθορά, η βία, ακόμη και η τρομοκρατία μένουν ατιμώρητες, παραβιάζεται το κράτος δικαίου.

Όταν οι άνθρωποι στην Ισπανία δεν είναι πλέον ίσοι ενώπιον του νόμου, παραβιάζεται το κράτος δικαίου. Δεν θα σιωπήσουμε για όσα συμβαίνουν στην Ισπανία» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η συμφωνία Αμνηστίας στους Καταλανούς αυτονομιστές

Το προεδρείο της ισπανικής Βουλής έδωσε το πράσινο φως για τον νόμο Αμνηστίας που κατέθεσε το PSOE, μετά τη συμφωνία Σάντσεθ με τα καταλανικά κόμματα ERC και Junts. Ο νόμος προκαλεί εντάσεις σε Μαδρίτη και Βρυξέλλες, με το ΕΛΚ να ζητά την αντίδραση της Κομισιόν.

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Φέλιξ Μπολάνιος επικοινώνησε με την αντιπρόεδρο Αξιών και Διαφάνειας Βέρα Γιουρόβα και τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερ, με σκοπό να τους ενημερώσει για τα όσα προβλέπει η χορήγηση αμνηστίας. Θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα και θα συναντηθεί με τις αρχές της Ε.Ε, σε μία προσπάθεια να «καθησυχάσει» τις Βρυξέλλες.

Ο κόσμος στους δρόμους της Μαδρίτης

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μαδρίτης το Σάββατο για να καταγγείλουν τον σχεδιαζόμενο νόμο για την αμνήστευση των Καταλανών αυτονομιστών που διώκονται για την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017. Πρόκειται για τον νόμο που επέτρεψε στον Σάντσεθ να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στην ισπανική Βουλή.

Η συμφωνία αυτή οδήγησε «στα κάγκελα» όλες τις αποχρώσεις της Δεξιάς και προαναγγέλλει μια κοινοβουλευτική περίοδο γεμάτη εντάσεις εντός κι εκτός Βουλής. Την ίδια ώρα, το ΕΛΚ σηκώνει ψηλά το θέμα και στις Βρυξέλλες.

Την Πέμπτη 16/11, ο Πέδρο Σάντσεθ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από οκτώ κόμματα, μεταξύ των οποίων και του καταλανικού Junts per Catalunya, του Κάρλες Πουτσντεμόν, ενώ τον καταψήφισαν το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, το ακροδεξιό Vox και ένας ανεξάρτητος βουλευτής.

«Έχασαν την αξιοπιστία τους να είναι θεματοφύλακες του κράτους δικαίου στην Ευρώπη», επισήμανε ο Μ. Βέμπερ και κάλεσε για «σαφή αντίδραση» από την πλευρά της Κομισιόν.

Όπως είπε, «η πρόταση νόμου περί αμνηστίας που θα εφεσιβάλει μιας δεκαετίας νομικές διαδικασίες που επηρεάζουν περίπου 1.000 άτομα που συμμετείχαν στην οργάνωση και την εφαρμογή του παράνομου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας του 2017.

Αυτή η αμνηστία λοιπόν εξαφανίζει τη σειρά των εγκλημάτων που σχετίζονται με αυτό το παράνομο δημοψήφισμα είτε πρόκειται για διαφθορά, για καταβολή δημοσίων πόρων είτε για τρομοκρατία».

Προσέθεσε ότι ακόμα πιο σοβαρή είναι η νέα έννοια που εισάγεται και τους δίνει την υπεροχή έναντι των δικαστικών αποφάσεων, «οπότε όταν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία η ιδέα είναι ότι μπορούν να παρεμβαίνουν, να ελέγχουν το έργο των δικαστών, το έχουμε δει αυτό στην ΕΕ, είτε στην Ουγγαρία είτε στην Πολωνία».