Τηλεφωνική επικοινωνία σε θερμό κλίμα όπως όλα δείχνουν είχαν σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν, για τη Μέση Ανατολή.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε στη συνομιλία τους ότι «η στάση της ισπανικής κυβέρνησης κατά των παράνομων επιθέσεων του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων και οι ανακοινώσεις της υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης είναι πολύτιμες». 

Και πώς να μην το πει άλλωστε, αφού ο σοσιαλιστής Σάντσεθ, κρατά μια ιδιαίτερη στάση προς το Ισραήλ τον τελευταίο καιρό, επηρεασμένος μάλλον από την κατάσταση που έχει προκαλέσει ο ίδιος στη χώρα του.

Το άσυλο στους Καταλανούς και η ανακοίνωση για δολοφονίες του Ισραήλ

Ο πρόσφατα επανεκλεγείς Πέδρο Σάντσεθ, προκειμένου να μείνει στην καρέκλα, συμμαχεί με τους εκπροσώπους των Καταλανών στο Κοινοβούλιο, ενώ περνά ως νόμο του ισπανικού κράτους, ένα ιδιότυπο άσυλο στους δράστες της Καταλανικής ανεξαρτησίας, απαλλάσοντας ακόμα και τους πιο ακραίους από την τιμωρία που επιβάλλουν οι νόμοι. Την ίδια στιγμή, ο κ. Σάντσεθ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «δολοφονεί αδιάκριτα» στη Γάζα, υιοθετώντας και αναπαράγοντας την αισχρή προπαγάνδα της Χαμάς.

Η καταδίκη από το ΕΛΚ και η ταύτιση με τον Ερντογάν

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ μιλώντας στο Ευρωκοινοβύλιο του Στρασβούργο, ανέφερε ξεκάθαρα ότι στην Ισπανία καταπατείται το κράτος δικαίου από τον Πέδρο Σάντσεθ, τη στιγμή που οι πολίτες δεν είναι όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο, μετά τη νομοθέτηση του Ασύλου προς τους Καταλανούς. Την ίδια στιγμή στη Μαδρίτη ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί απέναντι στον Πέδρο Σάντσεθ, με συνθήματα του τύπου «Προδότη Σάντσεθ, μην πουλάς την Ισπανία».

Η εν συνεχεία στάση του κ. Σάντσεθ απέναντι στο Ισραήλ, έρχεται να «κουμπώσει» στο άσυλο υπέρ των Καταλανών, ενώ ταυτίζεται απόλυτα με τη στάση της Άγκυρας απέναντι στην Ιερουσαλήμ, η οποία υιοθέτησε πλήρως τη Χαμάς ευθύς εξ αρχής.

Στραβά αρμενίζει ο κ. Σάντσεθ και η σοσιαλιστική παρέα του και καλό θα ήταν την περίπτωσή του να τη δει πρώτα από όλα ο λαός της Ισπανίας, αλλά και η Κομισιόν. Δεν είναι σοβαρή και υπεύθυνη στάση αυτή για ηγέτη χώρας του δυτικού ελεύθερου δημοκρατικού κόσμου.

Το Ισραήλ κάλεσε τους πρεσβευτές Ισπανίας - Βελγίου για επίπληξη

Το Ισραήλ πάντως από την πλευρά του κάλεσε την Παρασκευή τους πρεσβευτές της Ισπανίας και του Βελγίου για να τους επιδοθεί «αυστηρή επίπληξη», μετά τις δηλώσεις των πρωθυπουργών των δυο χωρών οι οποίοι κατήγγειλαν από την Αίγυπτο «την καταστροφή της Γάζας» και παρότρυναν την ισραηλινή κυβέρνηση να «αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης».

Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Έλι Κοέν «έδωσε εντολή να κληθούν οι πρεσβευτές αυτών των δυο χωρών για να τους επιδοθεί αυστηρή επίπληξη», ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του. Σύμφωνα με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, οι δυο πρωθυπουργοί με τις δηλώσεις τους έδειξαν πως «υποστηρίζουν την τρομοκρατία».