Τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, σχολίασε από το βήμα του Κοινοβουλίου ο βουλευτής ΠΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ως εισηγητής εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ενσωμάτωση δύο κοινοτικών οδηγιών, ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε: «Η Ελλάδα έχει μια στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και ταυτόχρονα παραδοσιακές, καλές σχέσεις με το σύνολο των αραβικών χώρων. Ταυτόχρονα, βεβαίως, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς».

«Η όποια απάντηση θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, τους κανόνες απαγορεύεται να τους βάζουν η ανεξέλεγκτη βία και ο εξτρεμισμός, ενώ χρέος όλων είναι να προστατεύσουν τους αμάχους, απ’ όπου και αν προέρχονται αυτοί. Είναι επιβεβλημένη η διατήρηση της περιφερειακής και ευρωπαϊκής ασφάλειας, με τη χώρα μας να αποτελεί παράγοντας σταθερότητας και αξιοπιστίας, έχοντας ενεργό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε.

«Γίνεται αντιληπτή η σημασία ύπαρξης σταθερής, υπεύθυνης, σοβαρής κυβέρνησης»

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο κ. Λαζαρίδης, «αντιληπτή γίνεται η σημασία ύπαρξης μιας σταθερής, υπεύθυνης και σοβαρής κυβέρνησης, όπως η σημερινή της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως προέκυψε από τις πρόσφατες διπλές εθνικές εκλογές και επιβεβαιώθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές των τελευταίων δύο εβδομάδων». 

«Το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα που προκύπτει από αυτές είναι, ότι η μεγάλη εικόνα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με αυτήν πριν από τέσσερις σχεδόν μήνες. Επαναβεβαιώθηκε η πολιτική κυριαρχία του κόμματός μας και η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε: «Παραμένουμε όμως με τα πόδια μας στη γη, όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης, γνωρίζοντας ότι μοναδικός μας αντίπαλος είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών και της κοινωνίας. Η λαϊκή εντολή είναι να συνεχίσουμε ακόμα πιο γρήγορα την υλοποίηση των υποσχέσεών μας, με έμφαση στο μεταρρυθμιστικό μας έργο. Και αυτό θα κάνουμε».

Λαζαρίδης: Ξεκαθαρίζουν οι αρμοδιότητες κεντρικής διοίκησης-τοπικής αυτοδιοίκησης

Αναφορικά με το νομοσχέδιο, όπως ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, «πρόκειται για δεσμεύσεις της χώρας, αλλά και πρωτοβουλίες που θεωρούμε πως θα συμβάλλουν στην ορθή λειτουργία των μεταφορικών και μη επιχειρήσεων και των εγκατεστημένων στη χώρα μας επαγγελματιών που εκτελούν μεταφορικό έργο, καθώς και των φορέων υλοποίησης των έργων του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, ενώ ταυτόχρονα ξεκαθαρίζουν τις αρμοδιότητες μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιφερειών και δήμων».

Η επιδίωξη του παρόντος νομοσχεδίου, εξήγησε, είναι διπλή: «Αφενός η ενίσχυση της επιχειρησιακής ευελιξίας των επιχειρήσεων που μεταφέρουν εμπορεύματα για ίδιο λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτων και η αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των εν λόγω επιχειρήσεων. Αφετέρου, η έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων που αφορούν στην υλοποίηση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, στο πλαίσιο που θέτει ο Κανονισμός 1315/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2013 για τη δημιουργία τεχνολογικά προηγμένων διαλειτουργικών δικτύων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Λαζαρίδης έδωσε έμφαση στις ρυθμίσεις «οι οποίες συμβάλλουν στην καλύτερη εκτέλεση κομβικών συγκοινωνιακών έργων υποδομής και στην διαχείριση της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης που προσωρινά θα επιφέρουν, όπως θα συμβεί, λόγου χάρη, στο έργο του Flyover στη Θεσσαλονίκη».

Χαρακτήρισε δε «ξεχωριστής σημασίας την αναφορά στο άρθρο 30 της ενίσχυσης των περιφερειακών αερολιμένων (ιδιωτικών και αρμοδιότητας Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας), ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, μέσω της διάθεσης προσωπικού με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα».

Κλείνοντας, ο κ. Λαζαρίδης, ζήτησε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να ενταχθούν και τα νοικοκυριά των χωριών Διαλεκτό, Ξεριάς και Αβραμυλιά του Δήμου Νέστου, που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού, στην οικονομική στήριξη της κυβέρνησης.