Η συζήτηση με τον Μακάριο Λαζαρίδη γίνεται υπό την πίεση γεγονότων δυσάρεστων, σοβαρότερο όλων οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, ειδικά στον Εβρο· είναι ειλικρινής: «Εχουμε κάνει πολλά όσον αφορά την ενίσχυση της πρόληψης και της κατάσβεσης των πυρκαγιών, αλλά εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι πρέπει να γίνουν και αρκετά ακόμα» παραδέχεται και, όταν τον ρωτάμε τι έφταιξε και τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης στη νέα τετραετία ήταν σε κάποιες περιπτώσεις ασταθή, ομολογεί: «Υστερα από μια μακρά και επίπονη, διπλή προεκλογική περίοδο κάποια λάθη και αστοχίες, αλλά και η ανάδειξη έντονων παθογενειών που μαστίζουν τη χώρα εδώ και δεκαετίες θόλωσαν κάπως την εικόνα που θέλαμε να εκπέμψουμε». Αισιοδοξεί, εργάζεται για το καλύτερο και ευελπιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει τον αρχηγό του διότι «η χώρα χρειάζεται μία σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση προκειμένου να επιτελεί τον θεσμικό της ρόλο και να βοηθάει και την κυβέρνηση να γίνει κι αυτή καλύτερη». 

Με ποια ατζέντα πάει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ; Να περιμένουμε παροχές και σε ποιο επίπεδο; 

Με την ατζέντα του ρεαλισμού, της ειλικρίνειας και της υπευθυνότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κινηθεί στο πλαίσιο των προεκλογικών του δεσμεύσεων, με βάση τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα και τη συνέχιση της στήριξης κυρίως των πιο ευάλωτων πολιτών. 

Θυμίζω ότι μεγάλο μέρος των οικονομικών προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης περιλήφθηκαν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ήρθε και ψηφίστηκε στη Βουλή πριν από το κλείσιμό της για τις θερινές διακοπές. Αφορούν παρεμβάσεις οι οποίες αρχίζουν να εφαρμόζονται τώρα ή θα εφαρμοστούν από τις αρχές του νέου έτους. Οι περισσότερες εξ αυτών αποτελούν έμμεση ή άμεση αύξηση του εισοδήματος όλων των πολιτών και αυτή είναι η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης, στο πλαίσιο αντιμετώπισης και της ακρίβειας. 

Παράλληλα, έμφαση ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει σε πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών του κράτους, την ποιοτικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία του Δημοσίου, την Υγεία, την Παιδεία και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. 

Από την άλλη, είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να αποκλίνουμε καθόλου από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, με φόντο και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Μία από αυτές, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία θα συμβάλει σε φτηνότερη ρευστότητα στην οικονομία μας, προς όφελος τελικά όλης της κοινωνίας. 

Ως βουλευτής της Βορείου Ελλάδος τι θα θέλατε να ακούσετε; 

Τη συνέχιση της προσπάθειας που έχει ενταθεί από το 2019 για την αναπτυξιακή πορεία της. Ειδικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου έχω σαφή εικόνα ως βουλευτής της Π.Ε. Καβάλας, βρίσκεται σε εφαρμογή πολυσχιδές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της περιοχής, που επικεντρώνεται σε τέσσερις βασικούς άξονες: την κατασκευή σύγχρονων δικτύων και υποδομών, τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής με φόντο την πράσινη μετάβαση, την προώθηση και ενίσχυση καινοτόμων επενδύσεων –ξένων και εγχώριων– και τη συνολική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. 

Σε εξέλιξη βρίσκονται παρεμβάσεις για τη βελτίωση των μεταφορών και τη διασυνδεσιμότητα, για τη διευκόλυνση της άρδευσης καλλιεργήσιμων περιοχών, για την ενέργεια, την Υγεία, την Παιδεία και τον πολιτισμό, για τη βελτίωση των συνοριακών διαβάσεων και την ασφάλεια των πολιτών. 

Η Βόρεια Ελλάδα έχει ενισχύσει τη θέση της στον νέο γεωστρατηγικό, οικονομικό και κοινωνικό χάρτη των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, συντονισμένα από την κεντρική διοίκηση και σε πλήρη γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ενδιαφέρεται πραγματικά για να κερδηθεί το συγκεκριμένο στοίχημα. 

Τι πρέπει να αλλάξει στη λειτουργία του κράτους για να μη συζητάμε κάθε χρόνο τα ίδια σε σχέση με τις πυρκαγιές; 

Να προσαρμοστούμε ακόμα περισσότερο στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει με την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που μαστίζουν τη χώρα, αλλά και τον πλανήτη συνολικά. Εχουμε κάνει πολλά όσον αφορά την ενίσχυση της πρόληψης και της κατάσβεσης των πυρκαγιών, αλλά εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι πρέπει να γίνουν και αρκετά ακόμα. Το φετινό ήταν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι σε επίπεδο καταστροφής εκτάσεων και ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κοκτέιλ πρωτόγνωρων φαινομένων. Ενδεικτικό είναι ότι τις κρίσιμες ημέρες των πυρκαγιών σε Πάρνηθα και Εβρο ξέσπασαν 416 πυρκαγιές σε έξι ημέρες, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης είχαν να αντιμετωπίσουν μεσοσταθμικά περίπου 70 φωτιές την ημέρα. Και αυτά, με υψηλότατες θερμοκρασίες, έντονη ξηρασία και ισχυρούς ανέμους. Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής και το 112 έχει παίξει σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση. Διαρκώς έχουμε χρέος να γινόμαστε καλύτεροι σε όλα τα επίπεδα. 

Ετσι, για παράδειγμα, το αργότερο έως το 2027 θα προμηθευθεί η Ελλάδα –πρώτη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες– τα νέα Canadair, ενώ θα αποκτήσουμε drones και θερμικές κάμερες, θα αυξηθεί ο αριθμός των δασοκομάντο και θα ανακατευθυνθούν πόροι προς την Πολιτική Προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί διατάξεις για αύξηση των προστίμων και για ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό ακόμη και για περιπτώσεις απλής αμέλειας. 

Τι έφταιξε και το πρώτο δίμηνο της κυβέρνησης παρατηρήθηκαν τόσες πολλές αστοχίες; 

Η αλήθεια είναι ότι κάποια πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περιμέναμε. Μετά από μια μακρά και επίπονη, διπλή προεκλογική περίοδο, κάποια λάθη και αστοχίες, αλλά και η ανάδειξη έντονων παθογενειών που μαστίζουν τη χώρα εδώ και δεκαετίες θόλωσαν κάπως την εικόνα που θέλαμε να εκπέμψουμε. Εικόνα που διορθώνεται με τις άμεσες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού. Ομως δεν πρέπει να μηδενίζουμε τα πάντα. Σε ένα περιβάλλον με πολλές δυσκολίες και απρόβλεπτες εξελίξεις, η προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι μεγάλη και συνήθως αποτελεσματική. Αντίπαλός μας σήμερα είναι τα προβλήματα της κοινωνίας και του τόπου. Και, όπως αναφέρει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι δύσκολος αντίπαλος, με τον οποίον παλεύουμε κάθε μέρα. Βλέπουμε τα προβλήματα, ακούμε τον κόσμο και πάντα προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Με παρακαταθήκη το εκλογικό ποσοστό που έδωσαν οι πολίτες στη Νέα Δημοκρατία, το οποίο δεν είναι λευκή επιταγή, αλλά εντολή να αλλάξουν όλα όσα κρατούν τη χώρα πίσω. 

Είναι έτοιμο το κόμμα σας, αλλά και η κοινωνία για να προχωρήσουμε σε επίλυση των διαφορών με την Τουρκία μέσω της Χάγης; 

Η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση της μόνης διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αποτελεί πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες. Προφανώς και δεν είναι σημερινή θέση. Η υπαγωγή της διαφοράς μας με την Τουρκία στη Χάγη δεν είναι απλή διαδικασία και σίγουρα δεν είμαστε εκεί ακόμη. Απαιτούνται πάρα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτά θα γίνουν τελικά. Το κυριότερο είναι ότι θα πρέπει να αλλάξει στάση η Τουρκία και να υποχωρήσει από τις σημερινές της θέσεις. Αυτή πρέπει να κάνει τα μεγαλύτερα βήματα υποχώρησης, αποδεχόμενη τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και το Δίκαιο της Θάλασσας, ως πλαίσιο για την επίλυση της διαφοράς. Από μόνη της αυτή η πιθανή εξέλιξη είναι σημαντική. Είναι σαφές ότι η Τουρκία έχει να καλύψει το μεγαλύτερο κενό και όχι εμείς. Από εκεί και πέρα, η συμμετοχή σε μία διαπραγμάτευση προϋποθέτει ότι αυτή θα καταλήξει σε λύση της διαφοράς μας, η οποία θα είναι συμβατή με την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και χωρίς βεβαίως να διακυβεύονται θέματα εθνικής κυριαρχίας. Διαφορετικά δεν έχει καμία ουσία να μπαίνουμε σε αυτήν τη διαδικασία. 

Την Κυριακή είναι οι εκλογές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Εχετε κάποια «προτίμηση» και πώς αξιολογείτε όλη τη συζήτηση γύρω από την υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη; 

Είναι ένα εσωτερικό θέμα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ασχολούμαστε. Με μια φράση μόνο θα έλεγα ότι η υποψηφιότητα Κασσελάκη, που γεγονός είναι ότι ήρθε και τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα στην αξιωματική αντιπολίτευση, αποτελεί την… εκδίκηση του καπιταλισμού και του φιλοαμερικανισμού στην Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ! 

Γενικότερα, πάντως, εντύπωση μου προκαλεί η παντελής απουσία του κ. Τσίπρα από την όλη διαδικασία. Εχασε στις εκλογές, παραιτήθηκε και εξαφανίστηκε! Επειδή και εμείς στη Νέα Δημοκρατία έχουμε ζήσει πολύ περισσότερες φορές αντίστοιχες καταστάσεις, δεν θυμάμαι κάποιον από τους προηγούμενους αρχηγούς του κόμματος να παραιτείται και να μην ήταν παρών στις διαδικασίες που ακολούθησαν, μέχρι την εκλογή του διαδόχου του. 

Οπως και να ’χει, η χώρα χρειάζεται μία σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση προκειμένου να επιτελεί τον θεσμικό της ρόλο και να βοηθάει και την κυβέρνηση να γίνει κι αυτή καλύτερη. Τα προηγούμενα τέσσερα, κρίσιμα χρόνια, δυστυχώς, δεν το είδαμε. Ελπίδα όλων είναι τα πράγματα να αλλάξουν, πρώτα απ’ όλα για το καλό της χώρας.