Τον Μάριο Θεμιστοκλέους τον ρωτήσαμε ευθέως γιατί δεν γίνονται προσλήψεις εφόσον υπάρχουν τόσο μεγάλες ανάγκες και το υπουργείο Υγείας καλείται τώρα να βρει τις πρόσφορες λύσεις στελέχωσης. Απαντά στο «Μανιφέστο»: «Από το 2019 υπηρετούν 12.000 περισσότεροι εργαζόμενοι και στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας έχουμε αυξήσει το νοσηλευτικό προσωπικό κατά 20-30%». Ρωτάμε και για το μείζον θέμα της συνταγογράφησης, που προκάλεσε πολλή συζήτηση και περισσότερη αντιπολίτευση, κι εδώ ο υφυπουργός Υγείας είναι σαφής: «Σε καμία περίπτωση ο Ελληνας ασφαλισμένος ούτε απειλείται ούτε ζημιώνεται. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ενιαίο και κάθε απόφαση που λαμβάνουμε, κάθε μέτρο που εφαρμόζουμε, αποσκοπεί στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, διαφυλάσσοντας με κάθε τρόπο την προσβασιμότητά τους σε αυτό». Μας θυμίζει την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού για «10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ, εκ των οποίων οι 6.500 θα γίνουν εντός του 2024» και δηλώνει πως σε ό,τι αφορά την υγεία των πολιτών δεν θα κάνουν πίσω, θα τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις. 

Κύριε υπουργέ, γιατί κρίθηκε τώρα αναγκαία η διάταξη για την κάλυψη των κενών θέσεων στο ΕΣΥ και δεν έγινε νωρίτερα ο απαιτούμενος προγραμματισμός; 

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα δεν έχουμε κανένα νοσοκομείο που να απειλείται η λειτουργία του. Ακόμα και στις παθολογικές κλινικές που έχουμε κάποια κενά, αν και με δυσκολία, τα κενά αυτά καλύπτονται.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σε μεμονωμένα νοσοκομεία της χώρας 1-2 εφημερίες το μήνα από ιδιώτες ιατρούς, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μέχρι να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα. 

Και γιατί προχωράμε τώρα σε αυτήν την κίνηση; Γιατί η κατάσταση σε συγκεκριμένα νοσοκομεία, όπως για παράδειγμα στην Κω και στην Πτολεμαΐδα, έχει εξαντλήσει τους ιατρούς, που αναγκάζονται να κάνουν πολλές εφημερίες ή να μετακινούνται. 

Εδώ και πολύ καιρό προσπαθούμε να καλύψουμε αυτές τις θέσεις αλλά εξακολουθούν να βγαίνουν άγονες. Οπότε τώρα ήρθε η ώρα να λάβουμε νέα μέτρα έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τόσο την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων μας όσο και τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας για τους ιατρούς. 

Τους τελευταίους 12 μήνες έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο. Το οποίο περιλαμβάνει, την αύξηση των μισθών των ιατρών, πρόσθετα κίνητρα στις άγονες περιοχές, τα απογευματινά χειρουργεία, τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους ιατρούς του ΕΣΥ κ.ά., έτσι ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες οι θέσεις αυτές να βγαίνουν άγονες και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε. 

Με το μέτρο που λάβατε πάντως πολλοί λένε ότι τελικώς την πληρώνουν πάλι οι Ελληνες ασφαλισμένοι; 

Σε καμία περίπτωση ο Ελληνας ασφαλισμένος ούτε απειλείται ούτε ζημιώνεται. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ενιαίο και κάθε απόφαση που λαμβάνουμε, κάθε μέτρο που εφαρμόζουμε, αποσκοπεί στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, διαφυλάσσοντας με κάθε τρόπο την προσβασιμότητά τους σε αυτό. Και σε αυτό δεν κάνουμε πίσω. 

Το μέτρο που αναφέρετε, δηλαδή η διάταξη που απαγορεύει τη συνταγογράφηση σε ιδιώτες ιατρούς που αρνούνται να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στο ΕΣΥ, θεσπίστηκε ως δικλίδα ασφαλείας έτσι ώστε να μη διακινδυνεύεται η λειτουργία των νοσοκομείων μας.
Η διάταξη αυτή δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, καθώς ήδη στις περισσότερες περιοχές που υπάρχουν κενά, οι ιδιώτες ιατροί έσπευσαν να βοηθήσουν. Και τους ευχαριστούμε πολύ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. 

Εφόσον οι ανάγκες για τη στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι τόσο μεγάλες γιατί δεν προχωράτε σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού; 

Αυτήν τη στιγμή στο ΕΣΥ υπηρετεί το περισσότερο προσωπικό από την ίδρυσή του. Από το 2019 υπηρετούν 12.000 περισσότεροι εργαζόμενοι και στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας έχουμε αυξήσει το νοσηλευτικό προσωπικό κατά 20-30%, που θα συμφωνήσετε ότι είναι μία εξαιρετικά σημαντική ενίσχυση. Για παράδειγμα, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, το 2019 υπηρετούσαν 470 νοσηλευτές, ενώ σήμερα 799. Στον «Ευαγγελισμό» το 2019 υπηρετούσαν 1.118 ενώ σήμερα 1.274. 

Οι «τόσο μεγάλες ανάγκες» που αναφέρατε είναι σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Για τις θέσεις αυτές υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο με νέα κίνητρα, όπως για παράδειγμα τριπλασιασμό του επιδόματος των ιατρών στις άγονες περιοχές. Η μεγάλη εικόνα, όμως, είναι ότι το προσωπικό στο ΕΣΥ έχει αυξηθεί και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο με τις προσλήψεις που θα κάνουμε τους επόμενους μήνες. 

Οπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, θα γίνουν 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ, εκ των οποίων οι 6.500 θα γίνουν εντός του 2024. Ηδη έχουμε προκηρύξει 2.145 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, 704 θέσεις ειδικευόμενων ιατρών όλων των ειδικοτήτων και βαθμών, όπως και 599 θέσεις λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία μας αλλά και 538 νέες θέσεις στο ΕΚΑΒ. Για την πρόσληψη μόνιμων ιατρών, πετύχαμε χρόνο-ρεκόρ για την τοποθέτησή τους στα νοσοκομεία, μόλις σε δύο μήνες από την προκήρυξή τους. Οι υπόλοιπες θέσεις που είναι μέσω ΑΣΕΠ προχωράνε σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ και ήδη έχουν ληφθεί μέτρα για την επίσπευση των διαδικασιών. 

Πώς προχωρά ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων; 

Τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν μία ιστορική μεταρρύθμιση στην υγεία που προχωρά με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς. Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί σε 50 νοσοκομεία της χώρας περισσότερα από 2.000 απογευματινά χειρουργεία, ενώ συνολικά περισσότερα από 70 νοσοκομεία έχουν δηλώσει ετοιμότητα συμμετοχής στο θεσμό. 

Ο θεσμός αυτός που συζητιόταν για τριάντα χρόνια, αλλά κανείς δεν τόλμησε να τον υλοποιήσει, οργανώθηκε και εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία τους τελευταίους μήνες. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι επιδοκιμάστηκε από τους ίδιους τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και το προσωπικό των νοσοκομείων και έτσι πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας του ΕΣΥ. 

Από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν και τα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς ήδη βρισκόμαστε στα τελικά στάδια συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Σας προβληματίζει η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού; 

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι πλήρως ελεγχόμενη. Η αύξηση στις νοσηλείες είναι μικρή και δεν επηρεάζει τη λειτουργία των νοσοκομείων μας. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΕΣΥ άντεξε στους πιο δύσκολους καιρούς της πανδημίας. Οταν άλλα συστήματα υγείας, άλλων χωρών, κατέρρευσαν, το ΕΣΥ έμεινε όρθιο. Και αυτό οφείλεται κυρίως στο προσωπικό του, στους γιατρούς, στους νοσηλευτές σε όλους όσοι έβαλαν τα δυνατά τους και πάλεψαν στην πρώτη γραμμή. Σε όλους αυτούς χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. 

Είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την πρόσληψη των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών, όπου για πρώτη φορά έδωσαν εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ. Πώς σας φάνηκε που παρέμειναν σχεδόν όλοι οι ίδιοι; 

Για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα, ο διορισμός των διοικητών των Υ.Πε. έγινε βάσει του νέου νόμου, μέσω μίας πλήρως αδιάβλητης και διαφανούς διαδικασίας. Οι διοικητές έδωσαν εξετάσεις στο ΑΣΕΠ, ανταγωνίσθηκαν χιλιάδες υποψηφίους, πέρασαν από συνέντευξη, αξιολογήθηκαν από επιτροπή και εν τέλει επελέγησαν, αφού αποδείχθηκαν οι καταλληλότεροι για αυτή τη θέση. Σχεδόν όλοι οι διοικητές των Υ.Πε. που διορίστηκαν ήταν διοικητές μέχρι και σήμερα. Αυτό αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι πράγματι είχαμε κάνει την πιο σωστή επιλογή. Οι διοικητές των Υ.Πε., όπως και οι υποδιοικητές αλλά και οι διοικητές κι οι υποδιοικητές των νοσοκομείων, έχουν καίριες θέσεις και είναι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ, αλλά και για την αντιμετώπιση των καθημερινών προκλήσεων. Ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πρωτοφανείς συνθήκες, να διαχειριστούν έκτακτες καταστάσεις και, παρά τις δυσκολίες, τα κατάφεραν. Το ΕΣΥ στάθηκε όρθιο και χαίρομαι ιδιαίτερα που οι άνθρωποι αυτοί, έχοντας πλέον και την εμπειρία της διαχείρισης της πανδημίας, θα παραμείνουν σε αυτές τις θέσεις ευθύνης. Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο τους και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουν να συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση του συστήματος υγείας, διασφαλίζοντας την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου στους συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα.