«Το προσωπικό που υπηρετεί στο ΕΣΥ είναι το μεγαλύτερο σχεδόν από την ίδρυσή του ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο από τότε που έχουμε στοιχεία, μετά το 2009», λέει ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, θέλοντας να δείξει τη μεγάλη εικόνα στον χώρο της Υγείας, ενώ απαντά και στο αφήγημα της αντιπολίτευσης ότι το ΕΣΥ καταρρέει με αριθμούς και αδιάσειστα στοιχεία, σημειώνοντας: «Δεν μπορούν να σε καμία περίπτωση να αμαυρώνουν την προσφορά και τη γενική εικόνα του Συστήματος Υγείας. Οσοι κάνουν αυτήν την προσπάθεια υποβάθμισης της γενικότερης εικόνας του ΕΣΥ, εξυπηρετούν ιδιοτελή συμφέροντα, τα οποία είναι είτε πολιτικά είτε οικονομικά».

Κύριε υφυπουργέ, υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που δεν καλυφθούν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού;

Κατ’ αρχάς επιτρέψτε μου να σας δώσω λίγο τη μεγάλη εικόνα, που είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια πολύ μεγάλη ενίσχυση του ΕΣΥ όσον αφορά το προσωπικό. Εδώ αξίζει να δώσουμε κάποια στοιχεία, όπου έχουμε αύξηση 10% και στους τρεις κλάδους του προσωπικού που εργάζεται στα νοσοκομεία: το ιατρικό, το νοσηλευτικό και το λοιπό προσωπικό, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το προσωπικό που υπηρετεί στο ΕΣΥ είναι το μεγαλύτερο σχεδόν από την ίδρυση του ΕΣΥ ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο από τότε που έχουμε στοιχεία, μετά το 2009. Αναφερθήκατε όμως στα κενά που υπάρχουν. Τα κενά που υπάρχουν δεν αποτελούν μία γενικευμένη εικόνα, αλλά υπάρχουν κενά σε συγκεκριμένα νοσοκομεία. Κυρίως στης περιφέρειας και σε συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες, τις οποίες για διάφορους λόγους πολλοί νέοι συνάδελφοι δεν τις επιλέγουν και έχει δημιουργηθεί πρόβλημα. Το ίδιο πρόβλημα έχει παρατηρηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Να σας φέρω ένα παράδειγμα, οι αναισθησιολόγοι ή οι ακτινολόγοι, όπως έχετε δει, γίνεται μία πολύ σοβαρή προσπάθεια με ένα προσεγμένο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει αυξήσεις στις απολαβές των ιατρών. Θα ξεκινήσω αντίστροφα από την τελευταία εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ που ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των γιατρών για αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών με 22% και να θυμίσω ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει σημαντικές αυξήσεις στις απολαβές των γιατρών, όπως η αύξηση του 20% στις εφημερίες στον βασικό μισθό, που έχει φέρει μεσοσταθμικά να έχουν μία γενικότερη αύξηση στα καθαρά εισοδήματα κατά 20%. Επίσης, στην προσπάθεια αυτή έχει δοθεί και η δυνατότητα για απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς και η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου. Ετσι, ειδικά με το έργο που αφορά τον τριπλασιασμό των επιδομάτων στις άγονες περιοχές και ειδικά όταν έχουν συγκεκριμένη ειδικότητα, οι γιατροί μπορούν να έχουν εξαπλασιασμό στις απολαβές τους. Με μια αύξηση από 200 έως 600 ευρώ σε αυτές τις περιοχές πιστεύω ότι μειώνουμε τις πιθανότητες μια θέση να ανακηρυχθεί άγονη.

Πώς απαντάτε στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης που λέει ότι το ΕΣΥ καταρρέει;

Αν το ΕΣΥ είχε καταρρεύσει, θα κατέρρεε όλη η ελληνική κοινωνία. Επιτρέψτε μου να σας δώσω στοιχεία και αριθμούς, οι οποίοι αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο. Το ΕΣΥ, το οποίο αποτελεί και τον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας, έρχεται σε επαφή καθημερινά με περισσότερους από 80.000 πολίτες. Χιλιάδες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας και υπάρχουν 25.000.000 επαφές των πολιτών με το ΕΣΥ σε ετήσια βάση. Εχουμε 2.500.000 νοσηλείες, που σημαίνει πως ένα μεγάλο ποσοστό της χώρας μας νοσηλεύεται στο ΕΣΥ. Υπάρχουν προβλήματα, που ορισμένες φορές προκύπτουν από διαχρονικές στρεβλώσεις του ΕΣΥ. Τα προβλήματα αυτά είτε υπήρχαν πάντα είτε επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις δύο κρίσεις που πέρασε το ΕΣΥ. Δεν μπορούν όμως, σε καμία περίπτωση, να αμαυρώνουν την προσφορά και τη γενική εικόνα του Συστήματος Υγείας. Και επιτρέψτε μου να πω ότι όσοι κάνουν αυτή την προσπάθεια υποβάθμισης της γενικότερης εικόνας του ΕΣΥ, εξυπηρετούν ιδιοτελή συμφέροντα, τα οποία είναι είτε πολιτικά είτε οικονομικά.

Πώς αποδίδει μέχρι σήμερα ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων;

Ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων που ξεκίνησε πριν από επτά μήνες έχει καταφέρει να επιτύχει όλους τους στόχους που είχαν τεθεί στην αρχή της εφαρμογής του. Εχουμε ήδη αρκετούς χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν χειρουργηθεί στα απογευματινά χειρουργεία και όπως αναμενόταν, τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας έχουν ξεκινήσει τον θεσμό των απογευματινών ιατρείων. Να θυμίσω εδώ πως είναι μία μεταρρύθμιση που συζητιόταν τα τελευταία 30 χρόνια στο ΕΣΥ και μάλιστα είχε φτάσει να ψηφιστεί με νόμο, αλλά κανείς δεν την είχε εφαρμόσει. Τώρα εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία. Η σημαντικότερη όμως επιτυχία της εφαρμογής του θεσμού είναι ότι αποτελεί τον πρόδρομο προκειμένου να στηθεί το επιχειρησιακό σκέλος των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων που αναμένεται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες για τις χειρουργικές επεμβάσεις ασθενών στη χώρα μας.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό που είπατε, ότι από το νέο έτος τα νοσοκομεία θα πληρώνονται ανάλογα του τι παράγουν;

Στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ γίνεται μία πολύ σοβαρή προσπάθεια για τη βελτίωση των οικονομικών και της παρακολούθησης της οικονομικής διαχείρισης των νοσοκομείων. Για πρώτη φορά φέτος οι προϋπολογισμοί δόθηκαν στα νοσοκομεία στην αρχή της χρονιάς, αν και περνούμε μέχρι στιγμής μια χρονιά με αυστηρή οικονομική διαχείριση, έχουμε προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες αυξάνοντας την παραγωγικότητα του συστήματος. Να σας δώσω δύο στοιχεία: έχουμε αυξήσει και τα χειρουργεία και τις νοσηλείες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό το οποίο αλλάζει και αποτελεί μία πολύ μεγάλη αλλαγή στα νοσοκομεία είναι ότι πλέον τα νοσοκομεία εκσυγχρονίζονται σε αυτόνομες μονάδες ανάλογα με το έργο το οποίο παράγουν. Για παράδειγμα, το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός θα χρηματοδοτηθεί ανάλογα με τον αριθμό και το είδος των επεμβάσεων που έχει κάνει – τον αριθμό και το είδος των ασθενών τους οποίους νοσήλευσε. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί περιλαμβάνει και διάφορους παράγοντες που δεν είχαμε δυνατότητα να τους μετρήσουμε στο παρελθόν, αλλά κυρίως περιλαμβάνει και ποιοτικά κριτήρια ούτως ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν. Αυτό θα φέρει μια επανάσταση στη διαχείριση των νοσοκομείων, όχι μόνο στην οικονομική πλευρά τους αλλά στην όλη διαχείριση, και εφαρμόζουμε επιτέλους στη χώρα μας ένα μέτρο που έχει εφαρμοστεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και 20 χρόνια.

Είστε πεπεισμένος ότι το ερχόμενο καλοκαίρι δεν θα συζητάμε πάλι για επιστράτευση γιατρών στα νησιά μας;

Οπως σας ανέφερα και παραπάνω, έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να διαμορφώσουμε ένα ελκυστικό πλαίσιο για τους γιατρούς ώστε να μην αντιμετωπίσουμε αντίστοιχα φαινόμενα και στο μέλλον. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί ακούγοντας τους προβληματισμούς του προσωπικού του ΕΣΥ, ώστε θέσεις που έχουν να προκηρυχθεί να μην κηρύσσονται άγονες.

Πότε υπολογίζετε ότι θα λυθεί επαρκώς το θέμα των ράντζων και πότε θα δούμε μια πραγματικά βελτιωμένη εικόνα στις εφημερίες, χωρίς ουρές και πολύωρη αναμονή στα δημόσια νοσοκομεία;

Η βελτίωση της εικόνας στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της κυβέρνησης. Απαιτεί συγκεκριμένο σχέδιο και εργασία με μεγάλη υπομονή και μεθοδικότητα, γιατί είναι σαν να προσπαθείς να κάνεις αλλαγές σε ένα αυτοκίνητο που κινείται με μεγάλη ταχύτητα. Οι βασικοί άξονες είναι η βελτίωση της κτηριακής υποδομής που ήδη εκτελούμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα ανακαίνισης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και θα έχουμε σύντομα εντελώς καινούργια κτήρια με μεγαλύτερους χώρους και διαμορφωμένα σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές στα νοσοκομεία της χώρας. Ο δεύτερος άξονας στο οποίο κινούμαστε είναι η ψηφιακή αναβάθμιση έτσι ώστε να έχουμε τα εργαλεία εκείνα που θα μας επιτρέψουν να μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο τα προβλήματα που υπάρχουν, ούτως ώστε να προβούμε στις σχετικές ενισχύσεις και παρεμβάσεις. Ο τρίτος και πιο σημαντικός άξονας είναι εκείνος του προσωπικού που περιλαμβάνει οργανωτικές αλλαγές με αλλαγές στις ομάδες εφημέρευσης των νοσοκομείων αλλά και στην ενίσχυση του προσωπικού. Το σχέδιο αυτό έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Δεν είναι εύκολο να έχουμε αποτελέσματα από τη μια ημέρα στην άλλη, αλλά ευελπιστούμε μέσα στους επόμενους μήνες να έχουμε αλλάξει ριζικά την εικόνα εφημέρευσης των νοσοκομείων.