Για τα προγράμματα που αφορούν την παχυσαρκία των ενηλίκων και την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και για τα άλματα που έχει κάνει η Ελλάδα στο θέμα της δωρεάς οργάνων μίλησε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ο οποίος συμμετείχε στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε στη Βουδαπέστη. 

Βασικά θέματα του συμβουλίου ήταν: 

- Τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων στο πλαίσιο συντονισμένης δράσης και σε επίπεδο ΕΕ. Ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε το συμβούλιο ότι το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας, με πόρους από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υλοποιεί στοχευμένο Σχέδιο Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας. Όπως πρόσθεσε, στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν στη χώρα μας το νέο Εθνικό Πρόγραμμα κατά της Παχυσαρκίας Ενηλίκων, καθώς και η υλοποίηση προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων που απευθύνεται σε 5,5 εκατομμύρια ενήλικες από 30 έως 70 ετών. 

- Η δωρεά οργάνων, οι μεταμοσχεύσεις μεταμοσχεύσεις, οι προοπτικές της ευρωπαϊκής δωρεάς οργάνων και μεταμοσχεύσεων και ο  προσδιορισμός των δράσεων σε επίπεδο ΕΕ. Σχετικά με τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, ο υφυπουργός Υγείας υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα στη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων τα τελευταία πέντε χρόνια, καταγράφοντας αύξηση 100% στα ποσοστά δωρεών οργάνων από αποβιώσαντες δότες και σημαντική αύξηση των ζώντων δοτών νεφρού με αποτέλεσμα να βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες 15 χώρες της Ευρώπης. 

- Η εφαρμογή Κανονισμού για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας και οι προκλήσεις σε εθνικό επίπεδο. Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι η οριζόντια Στρατηγική Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ελλάδας 2020-2025, γνωστή ως «Ψηφιακή Βίβλος», έχει δώσει προτεραιότητα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγειονομικής περίθαλψης, μέσω των ευρύτερων δράσεων που εντάχθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Greece 2.0».