«Έχει σημασία να «φωτίσουμε» ένα δεύτερο μονοπάτι για την εκπαίδευση μετά το λύκειο», επεσήμανε η υφυπουργός Παιδείας Ιωάννα Λυτρίβη.
Ειδικότερα, θετική εμφανίστηκε η Ιωάννα Λυτρίβη, υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, στην πρόταση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων για ίδρυση σχολής χειριστών στη δυτική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα στην Κοζάνη.
Την πρόταση παρουσίασε ο πρόεδρος του ΜΜΕ, Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου, νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, σε εκδήλωση του ΣΜΕ για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του με θέμα «Προετοιμάζοντας το Μέλλον», παρουσία της υφυπουργού και του προέδρου του ΔΣ του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, όπου εθίγη, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της μεγάλης έλλειψης εργατικών χεριών στην αγορά εργασίας.
«Θα θέλαμε μια σχολή χειριστών που θα την ιδρύσει κάποιος μαζί με τον ΣΜΕ -ο ΣΜΕ θα βάλει το κομμάτι που του αναλογεί, για να κάνουμε κάπου μια σχολή χειριστών- χρειαζόμαστε μια βοήθεια στο θεσμικό πλαίσιο» είπε ο κ. Γιαζιτζόγλου, προσθέτοντας πως στη δυτική Μακεδονία υπάρχουν υποδομές-κτίρια, χώροι όπου σκαπτικά μηχανήματα λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα- που θα εγκαταλειφθούν».
Απαντώντας σχετικά, η κ. Λυτρίβη είπε ότι το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, «θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».
Η υφυπουργός, αναφερόμενη στην ποιοτική και ποσοτική έλλειψη «χεριών» στην αγορά εργασίας, δήλωσε πως «είναι ποιοτική η έλλειψη» και ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να φωτιστεί και ένα δεύτερο μονοπάτι στην εκπαίδευση».
Είναι ώρα να αναθεωρηθεί το περιεχόμενο της εκπαίδευσης
Η κ. Λυτρίβη σημείωσε ότι αν και έχει μειωθεί πάρα πολύ το ποσοστό της γενικής ανεργίας, το ποσοστό της νεανικής παραμένει πολύ ψηλά. «Είναι προφανές ότι είναι ώρα να αναθεωρηθεί το περιεχόμενο της εκπαίδευσης. Με χαρά και υπερηφάνεια θα πω ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια γίνεται μια πολύ συστηματική προσπάθεια να υπάρξει μία στροφή σε αυτό που λέμε επαγγελματική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση που θα μπορούσε να είναι η λύση σε όλα αυτά τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις από τη μια, αλλά και οι νέοι που ολοκληρώνουν το σχολείο και στην πορεία δεν ξέρουν πού να πάνε. Κάνουμε μια πολύ συστηματική προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή δεν λέμε έχουμε μόνο δυνατά πανεπιστήμια, γιατί ενδυναμώνουμε τα πανεπιστήμιά μας, δίνουμε έναν άλλο δρόμο για τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, για το επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, εκεί όπου τελικά βρίσκουμε και τις περισσότερες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό» κατέληξε η υφυπουργός.
Από πλευράς του ο κ. Παπαλεξόπουλος δήλωσε, αναφερόμενος στον εξορυκτικό κλάδο γενικότερα, πως «είναι ευχάριστο να βλέπει κανείς επιτέλους μια αισιοδοξία και μια προοπτική και νομίζω ότι αυτό από μόνο του είναι σημαντικό. Μέσα από την προοπτική γεννιούνται και οι αλλαγές που χρειάζονται. Είμαστε σε φάση που είναι ευκαιρία να αλλάξουν κάποια πράγματα. Αυτή είναι η πρώτη παρατήρηση. Δεύτερη παρατήρηση είναι ότι το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο και πολύπλοκο, πολύπλευρο, που δεν ξέρεις πού να το πιάσεις…λείπουν στην Ελλάδα δεξιότητες πολλών μορφών, δεν παράγουμε τους μισούς ανθρώπους στα STEM από ό,τι χρειαζόμαστε, δεν δίνουμε soft skills που χρειάζονται όλο και περισσότερο στον καινούριο κόσμο…κάπου χάνεται κανείς. Και έρχεται και προστίθεται τώρα σε αυτό ότι μέχρι τώρα μιλούσαμε για δεξιότητες, τώρα μιλάμε πραγματικά και για χέρια».
Όπως είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος, «δεν μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα, ούτε καν να περιμένουμε πολλά από το κράτος. Και για να κάνουμε και τη δική μας αυτοκριτική, τα νούμερα είναι αμείλικτα, οι ελληνικές επιχειρήσεις εκπαιδεύουν τους ανθρώπους και μετεκπαιδεύουν τους ανθρώπους τους πολύ λιγότερο από ό,τι στις περισσότερες συγκρίσιμες χώρες της ΕΕ. Τα νούμερα που μαζεύουμε στον ΣΕΒ είναι ότι μετεκπαίδευση κάνει πραγματικά 20% των ελληνικών επιχειρήσεων, όταν στην Ευρώπη ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 60+%».
Νωρίτερα, κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΜΕ, Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου, αναφερόμενος στη ζήτηση που υπάρχει στον κλάδο, είπε πως «οι αριθμοί ευημερούν σε βαθμό ανησυχητικό. Κάθε νέα εξαγγελία για τολμηρά και μεγάλα βήματα προς την πράσινη μετάβαση εκτοξεύει την εκτίμηση της ζήτησης για πολλά από τα προϊόντα μας», κάνοντας λόγο για «ουτοπικούς αριθμούς». Ωστόσο, υπογράμμισε πως η Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια έχει πολλαπλασιάσει άμεσα ή έμμεσα την κατανάλωση πρώτων υλών, αλλά έχει μειώσει την παραγωγή τους κατά το 1/3.
Όσον αφορά τις ανάγκες σε γνώσεις και δεξιότητες των ανθρώπων που θα εργάζονται στον χώρο στα επόμενα χρόνια, ανέφερε ότι ανήκει σε εκείνους που πιστεύουν «ότι η τεχνολογία, ενώ θα εξαφανίσει τις δουλειές χαμηλής εξειδίκευσης, θα αυξήσει σημαντικά δουλειές υψηλής εξειδίκευσης».
«Ήδη στον κλάδο μας αλλά και ευρύτερα στην πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή, οι φωνές πληθαίνουν για ελλείψεις στελεχών στο μέσο επίπεδο, τα οποία χρειάζονται υψηλού επιπέδου μη ακαδημαϊκή εκπαίδευση τόσο θεωρητική όσο και πρακτική. Ιδού λοιπόν στίβος δόξης λαμπρός για μια χώρα σαν την Ελλάδα, να κινηθεί γρήγορα, να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την παραγωγή αυτού του απαραιτήτου στο κοντινό μέλλον ανθρώπινου δυναμικού», κατέληξε.