Με δεσμεύσεις από την υφυπουργό Ιωάννα Λυτρίβη ότι θα γίνουν βελτιωτικές αλλαγές, ολοκληρώθηκε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία και εξέταση, σε β' ανάγνωση, του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την επαγγελματική εκπαίδευση.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και «Νίκη» καταψήφισαν, οι Σπαρτιάτες τάχθηκαν υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, ενώ η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας εξέφρασαν επιφυλάξεις. 

Η Ιωάννα Λυτρίβη επανέλαβε ότι θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο βελτιωτικές προτάσεις που έχουν καταθέσει κόμματα και φορείς ενώ διαβεβαίωσε ότι «εξετάζεται πολύ σοβαρά από το υπουργείο, η τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με την οποία συμφωνούν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης», η οποία αφορά «τα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής οργανωτικών συντονιστών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων με προεδρεύοντα από το ΑΣΕΠ». 

Η κ. Λυτρίβη απέρριψε τις κατηγορίες των εισηγητών της αντιπολίτευσης για υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση των επαγγελματικών κέντρων κατάρτισης, απαντώντας ότι «τα 114 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό των εργαστηριακών κέντρων, είναι η μεγαλύτερη διανομή που έχει συμβεί μαζικά και δεν αφορά μόνο τις 60 δομές αλλά όλα τα εργαστηριακά κέντρα». Όπως είπε, «έχει ήδη ξεκινήσει η διανομή από τον Σεπτέμβρη και θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος της τετραετίας». 

Απαντώντας στη κριτική για καθυστερήσεις των υπουργικών αποφάσεων και των εξουσιοδοτήσεων που θα ρυθμίσουν περαιτέρω το πλαίσιο, ανέφερε ότι, δεν μπορεί a priori να ρυθμίζονται λεπτομέρειες για θέματα που ακόμα είναι άγνωστα αλλά θα διαμορφωθούν στη πορεία ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες που θα καταγραφούν. «Απόφαση του υπουργείου Παιδείας είναι να γίνουν σε στενή συνεργασία με τους ανθρώπους του πεδίου, σπουδαστές και εκπαιδευτές, τους οποίους αφορούν οι νέες μεταρρυθμίσεις. Εμείς, είμαστε εδώ για να πάρουμε τις καλές πρακτικές και τη γνώση για να βελτιώσουμε τη διαδικασία υλοποίησής τους» τόνισε η κ. Λυτρίβη. 

Τέλος, απαντώντας στον ειδικό αγορητή της Πλεύσης Ελευθερίας, Σπύρο Μπιμπίλα, που έθεσε το θέμα της λειτουργίας Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, επισήμανε: «Είναι μια απόφαση που έχει ληφθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, έχουν προχωρήσει οι εργασίες της Επιτροπής, το πόρισμα είναι έτοιμο και τώρα βρισκόμαστε στο δεύτερο μεγάλο ζήτημα της διαβάθμισης και θα ενημερωθεί η Βουλή για το πώς προχωρά η διαδικασία αυτή».