Με την τακτική ανάδειξης του... κοινού εχθρού, δηλαδή του Κυριάκου Μηυτσοτάκη, επιχείρησε ο Στέφανος Κασελάκης, στην έναρξη της ομιλίας του από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ να ξεγλιστρίσει από τα μαζικά χτυπήματα των συντρόφων του πριν... τον βγάλουν νοκ άουτ. Μόλις πήρε την πρώτη ανάσα «τόλμησε» και ένα χτύπημα στα σπάργανα του κόμματος, τα έβαλε με το αντριλίκι του Πολάκη και έβγαλε στη φόρα  τα... άπλυτα του Αλέξη Τσίπρα. Ζήτησε μάλιστα ανοιχτά από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ή να έρθει να αναλάβει αυτός ή να στηρίξει τον εκλεγμένο πρόεδρο, δηλαδή τον ίδιο. Φιλικά πυρά εξαπέλυσε και εναντίον του Παύλου Πολάκη όταν του ζήτησε να πάρει θέση στο ερώτημα: «Σας πειράζει το life style ή το "αμερικανικάκι», "ο gay";». Όσο για τους 87, που αβγάτισαν σε 100, τους είπε ότι αν και τον τρώει το χέρι του, μάλλον θα το ξύσει και δεν θα σηκώσει το γάντι. Έτσι τους κάλεσε να καταθέσουν πρόταση μομφής, κλείνοντας τουλάχιστον για τώρα το ενδεχόμενο να τους... κάνει το χατήρι και να πάει σε νέα προσφυγή στην εσωκομματική κάλπη.

»Φίλε Παύλο, ανεβάζεις συνεχώς φωτογραφίες από τα ψαρέματά σου και τις παρέες σου. Αυτό δεν είναι life style; Ή δεν είναι επειδή είναι της αντρικής σχολής; Σας πειράζει το life style ή το "αμερικανικάκι", "ο gay"; είπε απευθυνόμενος στον χανιώτη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και απέδωσε τη διαγραφή του στο ότι παρασύρθηκε από ένα θεατρικό παιχνίδι. Αναγνώρισε το λάθος του, όπως είπε, και για αυτό και τον επανέφερε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Αν δει κανείς την ιστορία από απόσταση, θα δει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε γίνει ενιαίο κόμμα ποτέ. Πρέπει να το παραδεχθούμε», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, τονίζοντας ότι οι συνιστώσες έγιναν φράξιες, ομάδες, φατρίες.

Οι φατρίες ανάγκασαν ακόμη και τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί, αφού πρώτα τον υπονόμευαν καθημερινά στα κανάλια, είπε, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας ενώ άλλαξε τόσα πολλά στη χώρα, δεν κατάφερε να αλλάξει τη χώρα.

Το κομματικό κατεστημένο είχε και πάλι την τιμητική του, στις αναφορές του νεόκοπου Στέφανου. «Δεν ήμουν εγώ που παραίτησα τον Ηλιόπουλο, εκείνος παραιτήθηκε, δεν είπα όχι στον Χαρίτση να γίνει τομεάρχης Οικονομικών, εκείνος αρνήθηκε...

Και στην ύστατη προσπάθεια φυγής προς τα εμπρός και σφραγίσματος κάθε αμφισβήτησης ή μομφής στην πολιτική και το πρόσωπό του ξεστόμισε τη ρήση...«Και το παλιό κάνει ό,τι κάνει πάντα, θα αρνείται ότι ξεπεράστηκε και θα εμποδίζει το νέο να γεννηθεί».

Προσπέρασε τους 87, που έγιναν 100 και ζητούσαν προσφυγή στη βάση για νέο πρόεδρο και βλέποντας μόνο το καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να γίνει ο...Ζορό του κόμματος. Για την κατάργηση των φράξιων πρότεινε όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να εκλέγονται από κάθε περιφερειακή ενότητα, ανάλογα με τον πληθυσμό.

Έστειλε μήνυμα σε βουλευτές και ευρωβουλευτές ότι η έδρα ανήκει στο κόμμα, ενώ εισηγήθηκε την υποχρέωση να είναι μέλη του κόμματος.

Για την εκλογή προέδρου, ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως αυτή πρέπει να γίνεται με καθολική ψηφοφορία από τα μέλη και τους φίους του κόμματος. Ο πρόεδρος θα προτείνει στην ΚΕ τον γενικό γραμματέα και η ΚΕ θα ψηφίζει επί της πρότασης, ενώ η Κεντρική Επιτροπή θα είναι αρμόδια και για την εκλογή του νέου σχήματος γραμματέων.

Ταυτόχρονα κάλεσε τους συντρόφους του να μην «γίνουν οι χρήσιμοι ηλίθιοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό για «τον εξευτελισμό του Κράτους Δικαίου»και ανασύροντας για πολλοστή φορά τα προσφιλή του....αποφθέγματα λόγο περί δήθεν «συνεχιζόμενηςς προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών και απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών».

«Έχουμε δύο επιλογές: Η πρώτη να χαράξουμε έναν οδικό χάρτη για τη λύτρωση της χώρας από την ανάλγητη κυβέρνηση.

Η δεύτερη να συνεχίσουμε μία στείρα αντιπαράθεση που πληγώνει τη βάση μας και τους ανθρώπους που αγωνιούν.

Θέλω να πιστεύω ότι όλοι θέλουμε το πρώτο. Ας μην γίνουμε ο χρήσιμος ηλίθιος της κυβέρνησης Μητσοτάκη», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης και ζητησε από τα μελη της ΚΕ να «συμφωνήσουν ότι υπάρχει κάτι που τους ενώνει».