Ένας θα είναι τελικά ο υποψήφιος από την πλειοψηφία για την προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ΚΕΔΕ.

Ο σημερινός προεδρεύων Α' αντιπρόεδρος και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου θα αναδειχθεί όπως όλα δείχνουν ο νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης που αρχικά έδειξε ενδιαφέρον τελικά αποσύρθηκε από την κούρσα για την προεδρία της ΚΕΔΕ έπειτα από συνάντηση που είχε την Πέμπτη το μεσημέρι με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Το Μαξίμου είχε από την ημέρα παραίτησης του κ. Παπαστεργίου αποφασίσει να στηριχθεί ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α' αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου σε αναγνώριση της προσφοράς του έμπειρου αυτοδιοικητικού και της στάσης που τήρησε μετά τις εσωκομματικές ψηφοφορίες το 201 9 σεβόμενος το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας Η ψηφοφορία ανάδειξης του νέου προέδρου θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουλίου μεταξύ των 31 μελών που απαρτίζουν το Δ.Σ της ΚΕΔΕ 20 δήμαρχοι και 1 1 δημοτικοί σύμβουλοι.

Άλλες τρεις υποψηφιότητες δημάρχων που έπαιξαν αρχικά για τη θέση του προέδρου της ΚΕΔΕ ήταν οι Κάρναβος Καλλιθέα, Παπαθανασίου Αγρίνιο και Κωνσταντέλλος Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη. Ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ θα έχει θητεία περίπου εννέα μηνών έως τον Μάρτιο του 2024 όταν θα εκλεγούν τα νέα όργανα Πρόεδρος εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων.

Αν δεν επιτευχθεί αποτέλεσμα ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες εκλέγεται όποιος λάβει στην τρίτη ψηφοφορία τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων Τη θέση του τακτικού μέλους του Δ.Σ στην ΚΕΔΕ που κατείχε ο κ Παπαστεργίου καταλαμβάνει ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πηγές στη Ν.Δ στο κυβερνών κόμμα συμφώνησαν ότι ο Λ Κυρίζογλου θα προταθεί ως μεταβατικός πρόεδρος μέχρι τις δημοτικές εκλογές Μετά τις αυτοδιοικητικές κάλπες κατά τις ίδιες πηγές οι δήμαρχοι που πρόσκεινται στη Ν.Δ θα στηρίξουν για την προεδρία της ΚΕΔΕ τον Κ Μπακογιάννη.