Ο μέχρι πριν λίγες ημέρες δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, που ανέλαβε υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πίστευε πάντα ότι «η τεχνολογία δεν οδηγεί στην πρόοδο αν στο κέντρο της δεν είναι ο άνθρωπος και η ζωή του».
Γράφει ο Κώστας Δημητράκος
«Δεν φτάνει να θεωρηθεί έξυπνη μια πόλη που είναι ένα σύνολο αισθητήρων και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οχι, τότε όλες οι πόλεις θα ήταν έξυπνες…», είχε πει ο μέχρι πριν από λίγες ημέρες εμβληματικός δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, σε μια συνέντευξή του στην «Καθημερινή», το 2022. Η ατάκα, όμως, που πρέπει να παίζει ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή του νέου υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης πρέπει να είναι μία φράση, τόσο απλή αλλά και τόσο πολύπλοκη, που για να την εφαρμόσει κανείς πρέπει να γνωρίζει πάρα πολύ καλά το αντικείμενό του: «Η τεχνολογία δεν είναι προορισμός, είναι μέσον για να ζούμε καλύτερα, ένα εργαλείο είναι…».
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου είναι 50 ετών. Είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είναι οικογενειάρχης, είναι επαγγελματίας με πολλά χρόνια στην αγορά, είναι ένας άνθρωπος που ξέρει τι θέλει να κάνει, ξέρει από πού πρέπει να κοιτάξει το μέλλον και κυρίως πώς να το κοιτάξει: κατάματα. Η τεχνολογία δεν οδηγεί στην πρόοδο αν στο κέντρο της δεν είναι ο άνθρωπος και η ζωή του. Αυτό, μάλλον, το πιστεύει ακράδαντα. Στην ίδια συνέντευξη, τότε, στην «Καθημερινή» είχε εξιστορήσει και το εξής: Οταν στα Τρίκαλα έφτιαξε το πρόγραμμα «Λεωφορεία χωρίς Οδηγό», έλαβε ένα e-mail που ένας άγνωστός του του έγραφε: «Δήμαρχε, με αυτά τα λεωφορεία κάποιοι οδηγοί θα μείνουν χωρίς δουλειά». Και του απάντησε: «Αδελφέ, μη μου ξαναστείλεις e-mail γιατί ένας ταχυδρόμος έμεινε χωρίς δουλειά…».
Μια ανθρώπινη πόλη
Ο Δημ. Παπαστεργίου εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος της πόλης του το 2014, σε ηλικία 41 ετών. Επανεξελέγη το 2019. ενώ την ίδια χρονιά εξελέγη και πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Ολα αυτά τα χρόνια δημιούργησε ένα τεράστιο έργο στα Τρίκαλα, όχι μόνο σε ψηφιακό επίπεδο –έκανε πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει σε καμία ελληνική πόλη–, αλλά κυρίως σε επίπεδο καθημερινότητας. Το όνειρό του για μια ανθρώπινη, καθαρή, πολιτισμένη και ασφαλή πόλη έγινε πραγματικότητα κατά τη διάρκεια και των δύο θητειών του. Αξιοσημείωτη είναι η πρωτοβουλία που ανέλαβε τον Φεβρουάριο του 2016 όταν στα Τρίκαλα έφτασαν δέκα λεωφορεία με μετανάστες που είχαν ξεκινήσει από τον Πειραιά με κατεύθυνση την Ειδομένη. Η πόλη αποφάσισε να τους φιλοξενήσει, χωρίς να έχουν την παραμικρή εμπειρία από διαχείριση προσφυγικών ροών κ.λπ. Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τη συμμετοχή εκατοντάδων απλών ανθρώπων, εθελοντών, στήθηκε μια ολόκληρη «δομή φιλοξενίας» σε ένα γυμναστήριο της πόλης. Οι αντιδράσεις ήταν ελάχιστες, όλοι κατανόησαν γρήγορα τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών. Τι απαιτούν, όμως, τέτοιες πρωτοβουλίες και προσαρμογές; «Εκτός από ομάδα, απαιτούν και μια κοινωνία να θέλει η ίδια ν’ αλλάξει», είχε πει.
Αυτό φαίνεται να ίσχυσε και όταν έλαβε την επόμενη, πρωτοποριακή για τη χώρα μας πρωτοβουλία. Τα Τρίκαλα ήταν η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που ίσχυσε η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, ήδη από το 2017. Δύο-τρία χρόνια πριν ισχύσει σε ολόκληρη τη χώρα. Υπήρξαν αντιδράσεις τις οποίες η Δημοτική Αρχή έκαμψε με βασικό επιχείρημα την ετήσια διοργάνωση «Μύλος του Ξωτικού», την παραδοσιακή πλέον χριστουγεννιάτικη φαντασμαγορική πόλη που στήνεται στα Τρίκαλα. «Είμαστε νούμερο ένα χριστουγεννιάτικος προορισμός για οικογένειες στην Ελλάδα», είχε πει τότε ο Δημ. Παπαστεργίου στους καταστηματάρχες της πόλης. «Δεν γίνεται να έρχονται χιλιάδες οικογένειες με παιδιά και να καπνίζουν παντού…». Υπήρξαν και τότε αντιδράσεις, αλλά προσπεράστηκαν με σχετική ευκολία.
Η μετατροπή των Τρικάλων σε «smart city» ήταν ένας από τους στόχους ζωής του σημερινού υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Και τον πέτυχε. Το e-ΚΕΠ (Αυτοματοποιημένο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη), η δυνατότητα οι πολίτες να στέλνουν τα αιτήματά τους στον δήμο μέσω της mobile εφαρμογής Check App για κινητά και tablet. Η ασύρματη πρόσβαση σε υπηρεσίες του δήμου και στο Διαδίκτυο, το Σύστημα Εξυπνου Φωτισμού, μέσω του οποίου γίνεται διαχείριση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού. Το σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικών συνθηκών, το οποίο εγκαταστάθηκε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Η εγκατάσταση Κέντρου Διαχείρισης της «έξυπνης πόλης», με κέντρο ελέγχου όλων των υπηρεσιών, στο ισόγειο του δημαρχείου, είναι μερικές από τις ιστορικές καινοτομίες που ο ίδιος και η ομάδα του εισήγαγαν και υλοποίησαν.
Πρόκληση και ευθύνη
«Τεράστια τιμή, τεράστια πρόκληση και ευθύνη! Αλλιώς σχεδίαζα τη ζωή μου μέχρι πρόσφατα, όμως η πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, άλλαξε τα δεδομένα. Προφανώς και αποδέχεσαι την πρόταση ενός ανθρώπου στον οποίο πραγματικά πιστεύεις και ταυτίζεσαι μαζί του. Σε εκείνον που θεωρείς μοναδική ελπίδα για την Ελλάδα σήμερα. Σε ένα κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, που οι Ελληνες ξεκάθαρα επέλεξαν για τη διακυβέρνηση της χώρας και την επόμενη τετραετία. Μια πρόταση που δεν τιμά μόνο εμένα, αλλά και ολόκληρη την Ελληνική Αυτοδιοίκηση», έγραψε, μεταξύ άλλων, ο ίδιος μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο Δημ. Παπαστεργίου έχει σπουδάσει και δημοσιογραφία σε ιδιωτική σχολή στην Αθήνα. Του αρέσει πολύ το ραδιόφωνο, η μουσική και έχει ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ. Οσοι τον γνωρίζουν από κοντά δεν ξεχνούν εύκολα την ιστορία που διηγείται όταν τέθηκε σε πιλοτική χρήση το πρόγραμμα «Λεωφορεία Χωρίς Οδηγό». Είχαν δώσει στα λεωφορεία ονόματα μουσικών και καλλιτεχνών που κατάγονται από τα Τρίκαλα. Τσιτσάνης, Μητροπάνος, Καλδάρας κ.ά., και σε κάθε λεωφορείο με το όνομά τους έπαιζε μουσική τους. Σε ένα από αυτά τα λεωφορεία, το «Μητροπάνος», που κυκλοφορούσαν με χιλιάδες αυτοματισμούς και χωρίς στο τιμόνι να βρίσκεται άνθρωπος, ακουγόταν το «Ο Χάρος βγήκε παγανιά…». Ολοι είχαν παγώσει μέχρι που ο δήμαρχος είπε στον συντονιστή να κόψει τη μουσική…