«Έρχεστε να καλυψετε ένα κενό, συγκεντρώνοντας πολιτικές, οι οποίες ήταν κατακερματισμένες σε πολλά διαφορετικά υπουργεία, οι οποίες, όμως, αφορούν όλους -και θα έλεγα ιδίως τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας- και γι' αυτό και θα υποστηρίξουμε με πολύ μεγάλη θέρμη το έργο σας σε μια σειρά από πολιτικές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επισκεψή του στο «νέο», όπως το χαρακτήρισε υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Μάλιστα, στην αρχή της δήλωσής του ανέφερε χαρακτηστικά: «Οραματιστήκαμε, σχεδιάσαμε και τώρα υλοποιούμε το νέο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες για τις πολιτικές τις οποίες θα εφαρμόσετε. Οπότε θέλω να ευχηθώ εξ αρχής καλή δύναμη στην υπουργό, στην υφυπουργό, στους τρεις γενικούς γραμματείς».

«Για μας δεν υπάρχουν αόρατοι συμπολίτες μας»

Σχετικά με τις πολιτικές που καλείται να υπηρετήσει το νεοσύστατο υπουργείο, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Δεν αναφερόμαστε μόνο στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο αυξάνεται κατά 8% και το οποίο αποτελεί μία κατάκτηση που θέλω να θυμίσω ότι για πρώτη φορά σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από μία προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Οι πολιτικές συνολικά για το παιδί, ζητήματα τα οποία αφορούν την ένταξη στην κοινωνική και στην οικονομική ζωή των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια την προηγούμενη τετραετία, να βγάλουμε στην επιφάνεια προβλήματα, με τα οποία ενδεχομένως άλλες κυβερνήσεις να μην ήθελαν να ασχοληθούν».

Όπως επεσήμανε, «για μας δεν υπάρχουν αόρατοι συμπολίτες μας, συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν αξίζουν της φροντίδας και της προστασίας του κράτους. Είναι μία ευκαιρία να πειραματιστούμε και με πολύ καινοτόμες πολιτικές. Ζητήματα, ας πούμε, τα οποία έχουν να κάνουν με την ενεργό γήρανση, που τόσο σημαντικά είναι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κοινωνίες οι οποίες πια διαβιούν όπως και η δική μας. Θέλουμε οι πιο ηλικιωμένοι συμπολίτες μας να αισθάνονται ότι μπορούν να είναι πραγματικά παραγωγικοί και χρήσιμοι και να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής».

«Και φυσικά τα ζητήματα τα οποία αφορούν οριζόντια την ισότητα. Εκεί δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας, δεν κάνουμε εκπτώσεις. Και στα ζητήματα που αφορούν συνολικά τις συμπεριληπτικές μας πολιτικές, έχουμε θέσει τον στόχο της φιλοδοξίας μας πολύ ψηλά. Την εφαρμογή της στρατηγικής μας για τους ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτες μας».

Ένα υπουργείο που τώρα χτίζεται

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «είναι ένα υπουργείο το οποίο τώρα ξεκινάει, τώρα χτίζεται», ευχήθηκε «καλή επιτυχία» για ακόμα μία φορά και δεσμεύθηκε: «Θα το χτίσουμε και θα το οικοδομήσουμε σωστά και είμαι σίγουρος ότι είναι ένα υπουργείο, το οποίο πολύ σύντομα θα έχει να επιδείξει σημαντικό και μετρήσιμο έργο. Οπότε, καλή επιτυχία ευχόμαστε εξ αρχής. Και εδώ, όπως βλέπετε, έχουμε και τους δύο υπουργούς Επικρατείας, τον οικονομικό μας σύμβουλο, με μεγάλη διάθεση για στήριξη του υπουργείου από το Μέγαρο Μαξίμου».

Στο τέλος, ο κ. Μητσοτάκης, έκλεισε τη δήλωσή του, κάνοντας ειδική αναφορά στη στρατηγική της κυβέρνησης για τα άτομα με αναπηρία: «Και η στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία είναι μια στρατηγική, την οποία θέλω να την τονίσουμε, γιατί είναι μία στρατηγική η οποία ξεκίνησε πάλι την προηγούμενη τετραετία, από τον προκάτοχο του Σταύρου Παπασταύρου. Είναι μία στρατηγική η οποία απαιτεί έναν κεντρικό συντονισμό από το Μέγαρο Μαξίμου. Έχει ήδη αρχίσει και αποδίδει, γνωρίζουν οι συμπολίτες μας με αναπηρία ότι για πρώτη φορά, οριζόντια και σε επίπεδο πολλών διαφορετικών παρεμβάσεων, γίνονται πράγματα για να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη. Αλλά επειδή δυστυχώς ήμασταν πολύ πίσω, έχουμε σημαντικό χαμένο έδαφος ακόμα να καλύψουμε».