Σε ερώτηση αναφορικά με την πορεία των ελληνοτουρκικώνσχέσεων ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου, στο πλαίσιο της ΔΕΘ διευκρίνισε ότι δεν έχει αυταπάτες λόγω της βελτίωσης του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας πως «ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει».

«Αν θεωρούσαμε ότι όλα βαίνουν καλώς με την Τουρκία δεν θα υπήρχε και η ανάγκη να επενδύσουμε τα σημαντικά ποσά που επενδύουμε στην ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας των ενόπλων δυνάμεων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Το γεγονός ότι δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις των εναέριο χώρο του Αιγαίου την καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και την καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία, τη βίζα εξπρές που βοήθησε πολύ το ανατολικό Αιγαίο, αναγνωρίζοντας όμως με απόλυτη σαφήνεια ότι ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει.

Η Γαλάζια Πατρίδα παραμένει στο τραπέζι και συνιστά μια ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο πάντα το θέτω και θα εξακολουθώ να το θέτω στον Πρόεδρο Ερντογάν και αποτελεί και τη βασική αιτία και τη βασική δυσκολία για να μπορέσουμε να μπούμε στον πυρήνα της συζήτησης της μεγάλης μας διαφοράς που αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ θαλασσίων ζωνών, δηλαδή στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα μπορεί και έχει τη δυνατότητα πια, επειδή ακριβώς η οικονομία της πηγαίνει καλά, να καλύπτει τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία έχουμε.

Δεσμευτήκαμε όμως και κάτι ακόμα, το οποίο θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Κοιτάμε και τα μαθήματα του πολέμου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και διαπιστώνουμε ότι πολλές φορές πολύ πιο φτηνά, πολύ πιο αποκεντρωμένα συστήματα μπορούν να έχουν πολύ μεγάλη, να δρουν ως σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος και γι αυτό και μαζί με το Υπουργείο και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας αποδίδουμε τόσο μεγάλη σημασία στη στήριξη της ελληνικής καινοτομίας».