Παραδίδεται σήμερα στην κοινωνία της Καρδίτσας ένα έργο πνοής για τον τόπο. Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιούνται εντός της ημέρας τα εγκαίνια και ολοκληρώνεται μια μακρόχρονη προσπάθεια για την ύδρευση της περιοχής. Η αποφασιστικότητα, η αποτελεσματικότητα και το ενδιαφέρον της σημερινής κυβέρνησης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του Διυλιστηρίου στη Λίμνη Σμοκόβου στην Καρδίτσα, παραδίδοντας στο ευρύ κοινό ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα έργα στη Θεσσαλία, προϋπολογισμού 43 εκατομμυρίων ευρώ, και το μεγαλύτερο έργο διανομής πόσιμου νερού στη χώρα, το οποίο έχει τη δυνατότητα υδροδότησης 42 κοινοτήτων και 55.000 κατοίκων από την τεχνητή λίμνη του φράγματος Σμοκόβου.

Η πορεία του νερού

Η ύδρευση των οικισμών της ανατολικής πλευράς του νομού Καρδίτσας προβλέπεται από την τεχνητή λίμνη του φράγματος Σμοκόβου. Η υδροληψία θα γίνεται από το έργο καταστροφής ενεργείας της σήραγγας Λεονταρίου. Το νερό θα μεταφέρεται σε νέα λιμνοδεξαμενή με συνολική χωρητικότητα περίπου 80.000 m3. Αναλυτικότερα, τα έργα κεφαλής αποτελούνται από τη λιμνοδεξαμενή, τα έργα υδροληψίας και εκκενώσεως αυτής, το έργο υπερχείλισης, τα έργα εκτροπής καθώς και τα έργα οδοποιίας για την προσπέλαση στη στέψη της λιμνοδεξαμενής.

Το ΔΠΝ θα καλύπτει τις ανάγκες της 20ετίας, ήτοι θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας για μέγιστη παροχή 16.875m3/d. Η μέθοδος επεξεργασίας του νερού περιλαμβάνει τη διύλιση και την απολύμανση με χλώριο, καθώς και την προχωρημένη και εντατική επεξεργασία με όζον και ενεργό άνθρακα.

Το έργο περιλαμβάνει τα έργα μεταφοράς και διανομής ύδατος σε 42 οικισμούς της ανατολικής πλευράς του νομού Καρδίτσας από τη λίμνη του Σμοκόβου, τα οποία ξεκινούν από τη δεξαμενή διυλισμένου ύδατος, κατάντη του Διυλιστηρίου Πόσιμου Νερού, το οποίο τροφοδοτείται από τη Λιμνοδεξαμενή δίπλα στην έξοδο της σήραγγας Λεονταρίου.

Αναλυτικότερα, από την προαναφερόμενη δεξαμενή Διυλιστηρίου Πόσιμου Νερού εκκινούν τρεις κεντρικοί κλάδοι Α΄, Β΄ και Γ΄:

-Ο κύριος κλάδος Α΄ (ανατολικός κλάδος) έχει συνολικό μήκος 72 Km περίπου και θα τροφοδοτεί τους υδατόπυργους/τοπικές δεξαμενές των οικισμών: Ασημοχώρι, Γραμματικό, Νέο Ικόνιο, Γεφύρια, Πασχαλίτσα, Λεύκη, Ορφανά, Φύλλο, Ηλίας, Ιτέα, Αστρίτσα, Συκέαι, Πέτρινο, Αγιος Δημήτριος.

-Ο κύριος κλάδος Β΄ (κεντρικός κλάδος) έχει συνολικό μήκος 63 Km περίπου και θα τροφοδοτεί τους υδατόπυργους/τοπικές δεξαμενές των οικισμών Καππαδοκικό, Αγιος Βησσάριος, Σοφάδες, Μοσχολούρι, Κυψέλη, Πύργος Κιερίου και Καλυβάκια. Ο κεντρικός κλάδος θα καταλήγει στην υφιστάμενη δεξαμενή Τιτανίου από όπου θα τροφοδοτούνται οι οικισμοί: Παλαμάς, Κοσκινάς, Μεταμόρφωση και Βλοχός.

-Ο κύριος κλάδος Γ΄ (δυτικός κλάδος) έχει συνολικό μήκος 51,8 Km περίπου και θα τροφοδοτεί τους υδατόπυργους/τοπικές δεξαμενές των οικισμών: Λεοντάρι, Αχλαδέα, Ανάβρα, Κέδρος, Λουτρό, Παλιούρι, Δαφνοσπηλιά, Καλλιφώνι, Ζαΐμιο, Φιλία, Μαυραχάδες, Δασοχώρι, Μελισσοχώρι, Ανώγειο και Αμπελος.
Το συνολικό μήκος των δικτύων ανέρχεται σε 190 περίπου χιλιόμετρα και 4 τοπικά αντλιοστάσια ανύψωσης.

Κ. Τσιάρας: Οραμα που έγινε πράξη

Ο βουλευτής της περιοχής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός Κώστας Τσιάρας, τονίζει σε δήλωσή του στο «Μανιφέστο»: «Ενα σημαντικό έργο πνοής για τον νομό μας παραδίδεται στους πολίτες. Το διυλιστήριο πόσιμου νερού, που αποτελούσε για χρόνια ένα όραμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετεξελίχθηκε από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και σήμερα ένα παραδοτέο έργο που αλλάζει τη ζωή στον νομό Καρδίτσας. Με ασφαλές, καθαρό, πόσιμο νερό για πάνω από 55.000 συμπολίτες μας σε 42 χωριά του νομού μας».

Ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε επίσης ότι «στην πορεία αυτήν, από τον σχεδιασμό έως την υλοποίηση, δεν έλειψαν οι δυσκολίες. Ομως, με προσήλωση στον στόχο και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα συναρμόδια υπουργεία, είμαστε σήμερα εδώ για να εγκαινιάσουμε ένα σημαντικό έργο. Ενα έργο αναπτυξιακό, που ξεκλειδώνει νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Ενα έργο περιβαλλοντικό, που βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τον ευαίσθητο φυσικό πλούτο της περιοχής. Ενα έργο, πρωτίστως, κοινωνικό, που αφορά όλους τους πολίτες, που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής στην περιοχή μας και συγκρατεί τους νέους και τις οικογένειές τους στον νομό μας».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί σήμερα την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με δημάρχους και προέδρους Κοινοτήτων των παρακάρλιων περιοχών.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στα εγκαίνια του έργου ύδρευσης της ανατολικής πλευράς της Π.Ε. Καρδίτσας από τη Λίμνη Σμοκόβου και θα επισκεφθεί τη Μεταμόρφωση Καρδίτσας.

Μετά την επίσκεψή του στην Π.Ε. Καρδίτσας, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Χάγη, όπου στις 18:50 (ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mark Rutte. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.