Τα δικαιώματα των παιδιών και τα πραγματικά τους συμφέροντα είναι η πυξίδα για τον Κώστα Τσιάρα σε σχέση με τον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, σε συνέντευξή του στη «Μακεδονία της Κυριακής», τονίζει ότι με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση θα ωφεληθούν κάποιοι, αλλά δεν θα ζημιωθεί κανένας.
Πολλή συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ημέρες για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων. Ποια είναι η γνώμη σας συνολικά, θα το υπερψηφίσετε;
Τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ανέλαβε πρωτοβουλία προκειμένου να εξηγήσει το περιεχόμενο και τις παραμέτρους της νομοθετικής παρέμβασης της κυβέρνησης για την ισότητα στον γάμο και να διασαφηνίσει τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση και βεβαίως τι δεν θέλει να κάνει με τη συγκεκριμένη νομοθέτηση.
Αυτή είναι μία πάγια διαδικασία που ακολουθεί από την πρώτη της θητεία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ώστε να μπορεί να καταλήξει στη βέλτιστη δυνατή νομοθέτηση, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση εκκινεί από δύο ξεκάθαρες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού.
Ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και παρένθετης κύησης για τα ομόφυλα ζευγάρια ούτε θα τεθεί ζήτημα για γονέα 1 και γονέα 2. Από εκεί και πέρα, όπως γνωρίζετε, τα δικαιώματα των παιδιών και η προστασία τους ήταν πάντοτε στον πυρήνα των προτεραιοτήτων μου.
Ήδη από την περίοδο της θητείας μου στο υπουργείο Δικαιοσύνης είχαμε σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού ενώ είχαμε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες όπως ο νόμος 4800/2021 για την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας και από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο ώστε να προασπίσουμε το δικαίωμα των παιδιών να μεγαλώνουν και με τους δύο γονείς.
Με αυτήν την πυξίδα και κάτω από αυτό το πρίσμα, δηλαδή το πραγματικό συμφέρον των παιδιών, προσεγγίζω και αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Πολλοί συνάδελφοί σας βουλευτές διατυπώνουν αντιρρήσεις για το θέμα υποστηρίζοντας ότι η βάση και ο κόσμος της ΝΔ δεν είναι έτοιμοι να το αποδεχτούν, τι λέτε επ' αυτού;
Προφανώς σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις και γι' αυτό είναι σημαντική η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για έναν ειλικρινή διάλογο απαλλαγμένο από προκαταλήψεις και υπερβολές.
Αυτή ακριβώς όμως είναι η ευθύνη της κυβέρνησης και αυτό ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Να εξηγήσουν δηλαδή στην κοινωνία και τους πολίτες με επιχειρήματα και πειστικό λόγο το περιεχόμενο των διατάξεων που εισηγείται. Και να καταστήσει σαφές ότι από τις επικείμενες ρυθμίσεις δεν θίγεται το θεμέλιο της κοινωνίας, δεν θίγεται η οικογένεια που αποτελεί τη βάση μιας συνεκτικής κοινωνίας.
Διαφωνίες εξέφρασε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, διατυπώνοντας μάλιστα την αντίρρησή του και για το ζήτημα της αποχής και της άποψης του πρωθυπουργού για το θέμα.
Σέβομαι απόλυτα τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος έχει καταγράψει μία πολύ σημαντική συνεισφορά στη χώρα και την παράταξη σε πολύ δύσκολες μάλιστα εποχές. Όμως όντας και εγώ ένας από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που απείχαν από την ψηφοφορία για το Σύμφωνο Συμβίωσης θεωρώ ότι η στάση μου τότε απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε πολιτικό περιεχόμενο και ότι η αποχή είναι μία πολιτική στάση η οποία πρέπει να είναι σεβαστή.
Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου και τις τελικές ρυθμίσεις.
Μήπως το ζήτημα του γάμου των ομοφύλων πήρε συνολικά μεγαλύτερες διαστάσεις από όσο έπρεπε;
Προφανώς η ανάδειξη του ζητήματος από τα μέσα ενημέρωσης είναι δυσανάλογη σε σχέση με άλλα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες. Αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι το ενδιαφέρον των πολιτών και σέβομαι τις αγωνίες τους. Όμως εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση θα ωφεληθούν κάποιοι, αλλά δεν θα ζημιωθεί κανένας.
Τριβές προκαλεί το θέμα και στον ΣΥΡΙΖΑ όπου καταγράφηκε ένα μπρος-πίσω από τη μεριά της ηγεσίας του σε ό,τι αφορά την κομματική πειθαρχία. Το σχόλιό σας;
Μέσα σε 24 ώρες από την ανακοίνωση του κ. Κασσελάκη για την επιβολή κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές του ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε για ακόμα μία φορά να ζαλιστεί ο ίδιος από τις αλλεπάλληλες στροφές 180 μοιρών. Μετά τις διαρκείς περιδινήσεις ο κ. Κασσελάκης αναγκάστηκε τελικά να αναιρέσει τον ίδιο του τον εαυτό. Σε πολιτικό επίπεδο επομένως κρατάμε αυτήν τη μεγάλη εικόνα. Την εικόνα ενός προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει δέσμιος του υπερσυντονιστή της κοινοβουλευτικής του ομάδας και των προσωπικών του επιλογών.
Και το ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση ως προς τα διαδικαστικά του νομοσχεδίου με την περίφημη φράση περί κορδονιών της ΝΔ. Πώς κρίνετε τη στάση του;
Αντί να πάρει θέση επί της ουσίας της κυβερνητικής πρωτοβουλίας ο κ. Ανδρουλάκης έκανε μία πολιτικά ακατανόητη επιλογή ετεροπροσδιορισμού της στάσης του την οποία επιχείρησε να συναρτήσει με τη στάση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
Παρά τις παλινωδίες του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του είναι σημαντικό ότι με τη στάση του κ. Ανδρουλάκη διαμορφώνεται πλέον μία ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Συνολικά η κυβέρνηση ξεκίνησε με μεγάλη φόρα το νέο έτος βάζοντας μπροστά σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Πώς βλέπετε την εκκίνηση της χρονιάς και ιδιαίτερα τις αλλαγές που προωθούνται σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη;
Είναι πολύ σημαντικό ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης συνεχίζει με ακόμα πιο εντατικό ρυθμό ένα συνολικό σχέδιο μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης που εκπονήσαμε από την πρώτη θητεία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την αντιμετώπιση του αισθήματος ατιμωρησίας οι αλλαγές στον δικαστικό χάρτη η σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας και το πρόγραμμα της ψηφιοποίησης του συστήματος αποτελούν σημαντικές συνιστώσες μίας μεταρρυθμιστικής πολιτικής που έχει στόχο την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης ώστε σύντομα να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρου στην ταχύτητα εκδίκασης των υποθέσεων σε όλους τους κλάδους της Δικαιοσύνης.
Παράλληλα προχωρά ένα μεγάλο κτηριολογικό πρόγραμμα με την ανακαίνιση των υφιστάμενων κτηριακών υποδομών μεταξύ των οποίων και του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης συνολικού ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ και την ανέγερση νέων δικαστικών μεγάρων σε όλη την επικράτεια που εκκίνησε με την ένταξή τους στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Σε μερικούς μήνες θα έχουμε ευρωεκλογές που κρύβουν συχνά μία διάθεση του κόσμου για χαλαρή ψήφο. Τι λέτε επ' αυτού; Και ποιο είναι το διακύβευμα αυτής της ευρωπαϊκής κάλπης;
Οι επικείμενες ευρωεκλογές θα διεξαχθούν με την εφαρμογή μίας σημαντικής τομής στην εκλογική διαδικασία την επιστολική ψήφο που ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.
Με την ιστορική αυτή τομή του υπουργείου Εσωτερικών επιδιώκουμε να εμβαθύνουμε τη Δημοκρατία μέσω της αύξησης της συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία διευκολύνοντας την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος όλων των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους αλλά και των ατόμων με αναπηρία των εργαζομένων που δουλεύουν μακριά από τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και όλων των πολιτών που δυσκολεύονται να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα.
Ως προς το πολιτικό διακύβευμα των ευρωεκλογών οι φετινές ευρωκάλπες έχουν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς τον Ιούνιο συμπληρώνεται ο πρώτος χρόνος της δεύτερης θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ το 2024 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας και 50 χρόνια από την ίδρυση της παράταξής μας. Σε αυτές τις κάλπες επομένως καλούμαστε να πιστοποιήσουμε ποια είναι η μεγάλη προοδευτική ευρωπαϊκή παράταξη που μπορεί να διαφυλάξει την πορεία σύγκλισης της χώρας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Και παράλληλα να επιλέξουμε εκείνες τις προσωπικότητες που διαθέτουν το κύρος και την ικανότητα να υπηρετήσουν αυτήν την εθνική προτεραιότητα.