Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, παρά μόνο κάτι περισσότερο από ένας χρόνος, από εκείνο το «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» που είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε Έλληνα δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ούτε έχει μεσολαβήσει ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα από το «Μητσοτάκης γιοκ» που είχε πει ο Ερντογάν μετά την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. 

Εκείνος ο Ερντογάν δείχνει πολύ διαφορετικός από τον σημερινό Ερντογάν, ο οποίος κάνει επίθεση φιλίας στην Ελλάδα μια ημέρα πριν από την επίσκεψη του στη χώρα μας για τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει γίνει «φίλος Κυριάκος» και πλέον τα προβλήματα δεν είναι ανυπέρβλητα. «Ποτέ δεν είδαμε τη γειτονική Ελλάδα ως εχθρό ή αντίπαλο… Λέω συχνά πως πιστεύουμε ότι δεν έχουμε προβλήματα με τους γείτονές μας και ειδικά με την Ελλάδα που δεν μπορούν να ξεπεραστούν» είπε ο Ερντογάν. 

Κανείς δεν πρέπει να εκλάβει τις καλές κουβέντες του Ερντογάν ως αλλαγή στάσης της Τουρκίας στα σοβαρά θέματα. Ως προς αυτό ο Ερντογάν ήταν ξεκάθαρος όταν είπε στην «Καθημερινή» ότι η παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο δεν μπορεί να αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα αλλά και μια σειρά άλλα ζητήματα που, όμως, ξεπερνούν την κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει η Ελλάδα. 

Αντίθετα, η βασική επιδίωξη του Ερντογάν είναι να διατηρήσει με κάθε τρόπο την ηρεμία στις σχέσεις με την Ελλάδα σε μια περίοδο που -τουλάχιστον για δύο πολύ σημαντικά διεθνή ζητήματα- βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τη Δύση. Το είπε άλλωστε και σε δήλωση του πριν από λίγες ημέρες. «Η Τουρκία προσπαθεί να κάνει περισσότερους φίλους και λιγότερους εχθρούς».

Το ένα ζήτημα είναι το μεταναστευτικό. Η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει ποτέ στην πράξη τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μια πιθανή συνεννόηση με την Ελλάδα για αυτό το ζήτημα μπορεί να μεταφέρει το μήνυμα ότι συμμορφώνεται. Αυτό θα είναι κάτι που θα φανεί και στην πράξη όταν η συνεργασία των δύο χωρών οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση των μεταναστευτικών ροών, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. 

Επίσης, η υποστήριξη που έχει παράσχει ο Ερντογάν στη Χαμάς μετά την τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ έχει στρέψει εναντίον του τα βέλη της Δύσης. Ακόμα ένα ανοιχτό μέτωπο με την Ελλάδα αποτελεί πολυτέλεια για τον πρόεδρο της Τουρκίας. 

Από εκεί και πέρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει στο μυαλό του ότι κάποιες από τις συζητήσεις της Πέμπτης και τις συμφωνίες που θα υπογραφούν για θέματα χαμηλής πολιτικής ίσως είναι καλές για τα τουρκικά συμφέροντα και για την αποκατάσταση της δικής του εικόνας στη διεθνή κοινότητα.    

Παύλος Μαρινάκης: Μόνη διαφορά υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

«Υπάρχει μόνο μία διαφορά που αναγνωρίζουμε με την Τουρκία. Μόνο με αυτή την διαφορά μπορούμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο, εμείς σαν κράτος που έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και θέλουμε την επίλυση. Αλλά είναι μία η διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και καμία άλλη. Είναι σαφές, ξεκάθαρο και μη διαπραγματεύσιμο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώτας στη συνέντευξη Ερντογάν στην «Καθημερινή». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε, ωστόσο, πως «η φράση – κλειδί είναι ότι οι διαφορές δεν πρέπει να παράγουν κρίσεις. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και από εκεί και πέρα, προφανώς, ούτε αφελείς είμαστε, ούτε έχουμε καμία διάθεση υποχώρησης, όπως το έχω πει πολλές φορές κι εγώ, από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».