Τη μνήμη του αναπληρωτή καθηγητή και προϊσταμένου της γραμματείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Κοντού, ο οποίος πέθανε στις 28 Μαρτίου, τίμησε με κείμενο του στην ιστοσελίδα kathimerini.com.cy ο τέως πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα δρ. Κυριάκος Α. Κενεβέζος. 

Ο Κυριάκος Κενεβέζος έκανε λόγο για έναν πανεπιστημιακό που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στον κόσμο της ανώτατης εκπαίδευσης και τόνισε ότι ο Παναγιώτης Κοντός υπήρξε ενεργός υποστηρικτής της Κύπρου και αγωνιστής για την απελευθέρωση και επανένωσης της με συνθήκες δικαιοσύνης, ειρήνης και δημοκρατίας. 

Το κείμενο του Κυριάκου Κενεβέζου 

Το κείμενο του Κυριάκου Κενεβέζου είναι το εξής:

«Με την απώλεια του Παναγιώτη Κοντού, χάθηκε ένας πραγματικός φίλος, ένας ακούραστος και σπάνιος άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στον κόσμο της ανώτατης εκπαίδευσης και της κοινωνικής συνειδητοποίησης. Ως Αναπληρωτής Καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή και Προϊστάμενος Γραμματείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Παναγιώτης Κοντός εργάστηκε ακατάπαυστα για την προαγωγή της γνώσης και την εμβάθυνση του διαλόγου μεταξύ των νέων και της παραδοσιακής φιλοσοφίας. 

Η επιστημονική του κατάρτιση και η ερευνητική του συμβολή ήταν ξεχωριστές αλλά η αγάπη του για την Κύπρο και τον Ελληνισμό ξεχώριζε πάντα. Υπήρξε ενεργός υποστηρικτής της Κύπρου και αγωνιστής για την απελευθέρωση και επανένωσή της με συνθήκες δικαιοσύνης, ειρήνης και δημοκρατίας. Οι προσπάθειές του στον ακαδημαϊκό κόσμο και στην κοινωνία αναγνωρίστηκαν από όλους ως αδιάλειπτη προσπάθεια για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. 

Ο Παναγιώτης Κοντός ήταν επίσης ένας αφοσιωμένος δάσκαλος, ο οποίος μέσα από τη διδασκαλία του κατάφερε να εμπνεύσει πολλές γενιές φοιτητών. Ενθάρρυνε τους μαθητές του να εξερευνούν κριτικά τις ιδέες και να διεκδικούν ενεργά τις αξίες της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού καθιστώντας την ακαδημαϊκή του καριέρα ως μια πηγή έμπνευσης για όλους όσους τον γνώρισαν. 

Πέρα από τον ακαδημαϊκό κόσμο, ο Παναγιώτης Κοντός αποτελούσε έναν σημαντικό παράγοντα στη διαμόρφωση της δημόσιας πολιτικής και κοινωνικής συνείδησης, μέσω της συμμετοχής του σε διοικητικά όργανα και πολλαπλές πρωτοβουλίες που στόχευαν στην προαγωγή των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την ανάπτυξη ενός πιο δίκαιου κοινωνικού πλαισίου. Η ακλόνητη πίστη του στο δίκαιο και η ανιδιοτελής προσφορά του προς τον Ελληνισμό και την Κύπρο, αντικατοπτρίζουν την πολυδιάστατη και πολυσήμαντη προσωπικότητά του. 

Η απώλειά του αφήνει ένα κενό που είναι δυσαναπλήρωτο, αλλά το έργο και η προσφορά του Παναγιώτη Κοντού θα παραμείνουν ζωντανά, ενθαρρύνοντας και εμπνέοντας τις επόμενες γενιές να συνεχίσουν τη διαδρομή του προς την προάσπιση της ελευθερίας και την επιδίωξη της δικαιοσύνης. 

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους φίλους του και σε όλους όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να εμπνευστούν από την αφοσίωση και την αγάπη του για τον απανταχού Ελληνισμό. Η μνήμη του Παναγιώτη Κοντού θα παραμείνει αιώνια, ως φωτεινό παράδειγμα του πώς ένας άνθρωπος μπορεί νεί να αφήσει ένα αναλλοίωτο αποτύπωμα στον κόσμο, μέσω της ακαδημαϊκής αριστείας, της κοινωνικής δέσμευσης, και της αγωνιστικότητας για δικαιοσύνη και ειρήνη. Ο ήλιος της δικαιοσύνης, τον οποίο ο ίδιος ευχήθηκε να φωτίσει την Κύπρο, θα συνεχίσει να φωτίζει το δρόμο μας, υπενθυμίζοντάς μας το διαρκές καθήκον μας προς την αναζήτηση της αλήθειας και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης. 

Αιωνία του η μνήμη».