Την επόμενη μέρα για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής υπουργός ΜεταφορώνΚώστας Κυρανάκης εξειδικεύοντας τα μέτρα που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο και αφορά τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας αλλά και την προσέλκυση νέων επενδυτών. Το νομοσχέδιο ανέλυσε το πρωί στο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και προβλέπει μια σειρά δομικών παρεμβάσεων, όπως η συγχώνευση των ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ σε μία νέα εταιρία στα πρότυπα της ΔΕΗ, αξιολόγηση του προσωπικού, εισαγωγή νέων επενδυτών στις ελληνικές ράγες και ενίσχυση των συστημάτων ασφάλειας.

Για τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ είπε ότι αποκτά πλήρη ανεξαρτησία, ενισχύεται με πόρους, προσλαμβάνονται ερευνητές ατυχημάτων (πραγματογνώμονες) και αποκτά πλήρη οικονομική αυτοτέλεια.

Είμαστε αποφασισμένοι με τη διοίκηση του ΟΣΕ να τα καταφέρουμε, με το μυαλό στους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, είπε ο κ.Κυρανάκης, για να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού στην ασφάλεια των διδηροδρόμων.

Τα μέτρα άμεσης εφαρμογής που προβλέπονται στο νομοσχέδιο και αναβαθμίζουν το επίπεδο ασφάλειας του σιδηροδρόμου είναι:

- Η ίδρυση Ενιαίου Κέντρο Εποπτείας που θα έχει πρόσβαση σε όλα τα τοπικά κέντρα τηλεδιοικήσεων και το σύνολο των σταθμαρχείων ώστε να εντοπίζει και να προλαβαίνει εγκαίρως δυνητικούς κινδύνους.

-Η επέκταση του ήδη υπάρχοντος συστήματος HEPOS, το οποίο υφίσταται και λειτουργεί. 

-Παράλληλα με τα συστήματα τηλεδιοίκησης, τοποθετείται σύστημα γεωεντοπισμού ETCS, το οποίο όπως είπε, δεν αντικαθιστά το σύστημα τηλεδιοίκησης, αλλά λειτουργεί παράλληλα ως επιπλέον δικλείδα ασφαλείας, για την περίπτωση που συμβεί κάποιο λάθος. Το σύστημα θα στέλνει άμεσα ειδοποιήσεις ώστε να γίνεται κεντρική επέμβαση, σε περίπτωσ  αστοχίας.

Το σύστημα θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες μέσω του railway.gov.gr. το οποίο θα λαμβάνει στοιχεί από το HEPOS.

-Σε όλες τις σήραγγες τοποθετούνται κάμερες, έτσι ώστε να αντικαθίσταται ο έλεγχος του ETCS όπου δεν υπάρχει ίντερνετ, αφενός, αφετέρου για να ταυτοποιείται με ακρίβεια το φορτίο μίας αμαξοστοιχίας, σε σχέση με ό,τι έχει δηλωθεί.

Σήμερα, είπε ο κ.Κυρανάκης, υπογράφηκαν 4 συμβάσεις για την αποκατάσταση του δικτύου της Θεσσαλίας, και τόνισε ότι έπεται η υπογειοποίηση στα Σεπόλια και άλλες συμβάσεις οι οποίες μέχρι το καλοκαίρι του 2026 θα αποτελέσουν το όχημα για να μπορούμε να μιλάμε για ένα ευρωπαϊκό πρότυπο στα τρένα.

Θα μπορεί έτσι, κάθε επενδυτής που θέλει να τοποθετήσει τις αμαξοστοιχίες του στον ελληνικό σιδηρόδρομο, να μπορεί να το πράξει με βάση πλέον ευρωπαϊκά πρότυπα λειτουργίας και ασφάλειας.

Για το οικονομικό πλαίσιο που διέπει τους σιδηρόδρομους και τις νέες επενδύσεις:

πήρχε οφειλή 70 εκ. της Hellenic Train στο ελληνικό Δημόσιο, για την οποία υπογράφηκε συνυποσχετικό και ξεκινά να εξοφλείται. Η H.T. δεν έχει μόνο το προνόμιο χρηματοδότησης αλλά και την υποχρέωση να έχει δρομολόγια που δεν είναι κερδοφόρα, είπε ο κ.Κυρανάκης, ερωτώμενος για τις συνθήκες ανταγωνισμού και την εισαγωγή νέων εταιριών στον ελληνικό σιδηρόδρομο σε σχέση με την επιδότηση της Hellenic Train.

Αυτή τη στιγμή και η H.T. και ο ελληνικός σιδηρόδρομος είναι ζημιογόνα, διευκίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και πρόσθεσε πως εάν επιτευχθεί η εισαγωγή νέων και περισότερων δρομολογίων από νέες εταιρίες, ο σιδηρόδρομος θα καταστεί κερδοφόρος.

-Για τη διαφάνεια στις αναθέσεις, είπε ότι θα υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες με βάση το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον νέο κανονισμό του ΟΣΕ.

-Συνομιλούμε και με τους γαλλικούς σιδηροδρόμους, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη εμπειρία, είπε ο κ.Κυρανάκης και μέχρι το τέλος του 2025 θα έχει συμβασιοποιηθεί η συνεργασία, με όποια εταιρία ενδιαφέρεται να τοποθετήσει τραίνα στις ελληνικές ράγες. 

-Για το προσωπικό του ΟΣΕ είπε ότι το νέο μοντέλο δεν προβλέπει μονιμότητα όπως για το υπόλοιπο Δημόσιο. Θα υπάρχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, διευκρίνισε και όσοι εργάζονται ήδη με σχέση ελεύθερης συνεργασίας, θα έχουν τη δυνατότητα να προσληφθούν με την προϋπόθεση ότι έχουν περάσει τα τέστ αποτελεσματικότητας για τη διαχείριση του αντικειμένου στο οποίο εργάζονται.

Ο νέος ΟΣΕ και ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Ο νέος ΟΣΕ μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι Α.Ε.», υπό ανεξάρτητο Διοικητικό Συμβούλιο. Θεσπίζεται μεγαλύτερη ευελιξία στις διαδικασίες προσλήψεων εξειδικευμένου προσωπικού, με στόχο την άμεση κάλυψη αναγκών, χωρίς τις χρονοβόρες εγκρίσεις και διαδικασίες που ισχύουν στον δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, προβλέπεται δυνατότητα μετακινήσεων και αλλαγών εντός της νέας εταιρείας χωρίς τους περιορισμούς του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, καθώς και η δυνατότητα προσέλκυσης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό, με ανταγωνιστικότερους μισθούς σε σχέση με το ενιαίο μισθολόγιο. Επιπλέον, εισάγονται πιο ευέλικτες και στοχευμένες διαδικασίες για την προμήθεια εξοπλισμού και την υλοποίηση κρίσιμων έργων υποδομής.

Αναδιοργάνωση Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων

-Νέα οργανωτική δομή και επιτάχυνση προσλήψεων ευέλικτων διαδικασιών
-Σύσταση Μονάδας Επιθεωρητών Σιδηροδρόμων στη ΡΑΣ
-Πλήρης οικονομική ανεξαρτησία του ΕΟΔΑΣΑΑΜ
-Πλήρης εφαρμογή των συστάσεών του με αυτό το νομοσχέδιο
-Λειτουργεί ανεξάρτητα σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο

Οι νέες δομές ασφάλεια στο σιδηρόδρομο

Δημιουργείται Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας, με πλήρη εικόνα και έλεγχο του σιδηροδρομικού δικτύου σε πραγματικό χρόνο.

Το Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας στελεχώνεται από, επόπτες του ΟΣΕ, εκπρόσωπο κάθε σιδηροδρομικής επιχείρησης, εκπρόσωπο της αστυνομίας και της πυροσβεστικής και θα έχει τη γενική εποπτεία του συστήματος.

Το Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας θα παρεμβαίνει ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού: σε περίπτωση ακίνδυνης παραβίασης θα καταγράφει το συμβάν ψηφιακά, σε περίπτωση δυνητικού κινδύνου θα ενημερώνει άμεσα τις τηλεδιοικήσεις και τον μηχανοδηγό, ενώ σε περίπτωση άμεσου κινδύνου θα δίνει εντολή για την ακινητοποίηση της αμαξοστοιχίας.

Με αυτόν τον τρόπο θα είναι εφικτή η άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών ασφαλείας χωρίς καθυστερήσεις.

Παράλληλα με την εφαρμογή railway.gov.gr που επιτρέπει real-time παρακολούθηση όλων των αμαξοστοιχιών, σταθμών, και δρομολογίων, με πλήρη γεωγραφική κάλυψη στα περίπου 2.000 χλμ. του δικτύου, ενισχύεται πρόσθετα η εποπτεία των συρμών. Ενώ κάθε πολίτης θα βλέπει πού βρίσκονται τα τρένα σε πραγματικό χρόνο.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο καθιστά υποχρεωτική την εγκατάσταση δύο προηγμένων δεκτών GNSS σε κάθε μηχανή τρένου, καθώς και δορυφορικής σύνδεσης στο διαδίκτυο. Χάρη στη χρήση του συστήματος Hellenic Positioning System (HEPOS), το στίγμα κάθε συρμού θα μεταδίδεται ανά λίγα δευτερόλεπτα με ακρίβεια έως και 5 εκατοστών.

Τι είναι το HEPOS

Το ελληνικό σύστημα εντοπισμού HEPOS είναι ένα έργο υποδομής, το οποίο επιτρέπει τον προσδιορισμό θέσης με υψηλή ακρίβεια αξιοποιώντας το σύνολο των υφιστάμενων δορυφορικών συστημάτων εντοπισμού (GPS, GLONASS, GALILEO). Έτσι, επιτυγχάνονται ομοιογενείς και ακριβείς τοπογραφικές μετρήσεις στο σύνολο της χώρας, ταχύτερα και οικονομικότερα.

Το HEPOS αποτελείται από ένα δίκτυο 98 μόνιμων δορυφορικών σταθμών αναφοράς και ένα Κέντρο Ελέγχου που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κτηματολογίου. Επεξεργάζεται τα στοιχεία των σταθμών αναφοράς και αποστέλλει στο χρήστη τα δεδομένα που απαιτούνται για τον ακριβή προσδιορισμό θέσης.