Σε δεξίωση που παρέθεσε ο ειδικός αντιπρόσωπος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ στο Λήδρα Παλάς στην Κύπρο με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έτους 2023 συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα και με ρεπορτάζ του protothema.gr.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, πιο συγκεκριμένα, πρώτος στον χώρο έφτασε ο κ. Χριστοδουλίδης με τη σύζυγό του Φιλίππα Καρσερά. Στον προαύλιο χώρο του Λήδρα Παλάς τους υποδέχθηκε ο Στιούαρτ με τη σύζυγό του. Λίγο αργότερα έφτασε και ο Τατάρ, επίσης, με τη σύζυγό του. 

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της δεξίωσης που διοργάνωσαν στο Λήδρα Πάλας τα Ηνωμένα Έθνη, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έτους, παρουσία του Ερσίν Τατάρ, ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι γνωρίζει τις δυσκολίες και μετέφερε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη την ελπίδα του ότι θα προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

Στις δηλώσεις του, ο Κύπριος πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η συνάντηση ήταν κοινωνικής φύσεως και χαρακτήρισε σημαντική την ανακοίνωση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο ότι σύντομα ο Αντόνιο Γκουτέρες θα ανακοινώσει και επίσημα το διορισμό της απεσταλμένης του για το Κυπριακό.

«Ήταν σημαντική η ανακοίνωση που έγινε από τον κ. Στιούαρτ ότι σύντομα ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών- ελπίζουμε ότι θα είναι αυτή τη βδομάδα - θα ανακοινώσει επίσημα τον διορισμό» απεσταλμένου, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλιδης, για να προσθέσει ότι «ευελπιστούμε στην κάθοδο στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν.

«Είμαστε έτοιμοι από δικής μας πλευράς, γνωρίζουμε παρά πολύ καλά τι επιδιώκουμε μέσα από το τραπέζι των συνομιλιών, γνωρίζουμε ποιος είναι ο τελικός στόχος και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν από δικής μας πλευράς έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό τον στόχο», ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος, τονίζοντας πως ο ίδιος γνωρίζει τις δυσκολίες και τα προβλήματα. «Παρακολουθώ, ακούω τις καθημερινές δηλώσεις που γίνονται» είπε και τόνισε ότι «όλοι θα κριθούμε στο τραπέζι των συνομιλιών».

Σε ερώτηση για την κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον Τατάρ, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι συζήτησαν για το Κυπριακό, ανάμεσα σε κάποιο άλλα, αλλά δεν έγινε κάποια διαπραγμάτευση.

«Επανέλαβα στον κ. Τατάρ την ετοιμότητα μου, ότι ελπίζω να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων, να πετύχουμε αυτό που θέλουμε, που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών. Το κοινό έδαφος είναι εκεί, καθορίζεται από τα ίδια τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ελπίζω να τα καταφέρουμε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Με αφορμή τις εξελίξεις στην περιοχή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε πως «δεν υπάρχουν παγωμένες κρίσεις, το στάτους κβο, η πάροδος του χρόνου δημιουργεί νέα τετελεσμένα».

«Βλέπουμε τα προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά στη νεκρή ζώνη και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ακριβώς για να οδηγηθούμε την επανένωση στη λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», κατέληξε.

Συνάντηση εν αναμονή ανακοίνωσης για τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Κυπριακό 

Σημειώνεται πως η τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δύο ηγέτες Χριστοδουλίδης και Τατάρ ήταν τον περασμένο Ιούλιο και ειδικότερα, στις 28 Ιουλίου, στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ).

Ακόμα, επισημαίνεται πως η συνάντησή τους γίνεται ενώ αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση του ΟΗΕ για το πρόσωπο που θα αποτελέσει τον ή την απεσταλμένο/η του γενικού γραμματέα του Οργανισμού για το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες απεσταλμένη θα είναι η Μαρία Άνχελα Κουεγιάρ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας. Τόσο η ελληνοκυπριακή όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους.

Τέλος, τονίζεται ότι ανάμεσα στους προσκεκλημένους περιλαμβάνονταν, εκτός από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Τατάρ, μέλη της διπλωματικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.