Για «σταθερότητα, συνεργασία και ειρηνική συνύπαρξη στην Κύπρο» μίλησε ο ηγέτης του τουρκικού ψευδοκράτους στην Κύπρο Ερσίν Τατάρ σε άρθρο του στη βρετανική Express. Μάλιστα, έγραψε πως επιθυμεί κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη, τον πρόεδρο της Κυριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη «σε τριμερές πλαίσιο -κατά προτίμηση με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα- για να ξεκινήσουμε αυτόν τον νέο διάλογο». 

Επίσης, τόνισε ότι πιστεύει ότι οι δικές του προσπάθειές «θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον αλληλεξάρτησης όπως αυτό που υπάρχει μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας». Σημειώνει στη στήλη του πως τόσο ο Βορράς όσο και ο Νότος θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μία συνεργασία των δύο πλευρών σε ζητήματα όπως οι υδρογονάνθρακες, η ηλεκτρική διασύνδεση με το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η σωστή χρήση της ηλιακής ενέργειας, ο περιορισμός της παράτυπης μετανάστευσης κ.α.

«Έτοιμος να εξετάσω οποιεσδήποτε προτάσεις του Ελληνοκύπριου ηγέτη»

Επίσης, ο Τατάρ δήλωσε «έτοιμος να εξετάσω οποιεσδήποτε προτάσεις του Ελληνοκύπριου ηγέτη βασίζονται στις αρχές οι οποίες είναι αμοιβαία επωφελείς και για τις δύο πλευρές, που σέβονται την ισότητα των δύο πλευρών, χωρίς να περιλαμβάνουν ούτε να συνεπάγονται την επέκταση της εξουσίας ή της δικαιοδοσίας της μίας πλευράς επί της άλλης. Οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει επίσης να είναι θωρακισµένες από ευρύτερες πολιτικές σκοπιµότητες, όπως ορθά έθεσε ο γενικός γραµµατέας του ΟΗΕ στις πρόσφατες εκθέσεις του». 

Καταλογίζει στο άρθρο του, ωστόσο, «αμετάβλητη πολιτική παρεμπόδισης» από την ελληνοκυπριακή «διοίκηση» κατά της «ΤΔΒΚ». Συγκεκριμένα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με μια τέτοια νοοτροπία δεν είναι πιθανό να δημιουργήσουμε μια τόσο αναγκαία θετική ατζέντα για την Κύπρο. Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα, και ιδιαίτερα ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, να ενδιαφερθούν. Η Βρετανία έχει ρόλο να διαδραματίσει στο νησί μου όχι μόνο ως εγγυήτρια δύναμη μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και ως φίλος.

«Θα πρέπει να παροτρύνει την ελληνοκυπριακή ηγεσία να παίξει το ρόλο της στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να ευνοεί το καλό ολόκληρου του νησιού και της περιοχής στο σύνολό της», κατέληξε στο τέλος του άρθρου του ο Τατάρ.