Φωτιές άναψε η δήλωση πόθεν έσχες του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά όχι το… ξεχασμένο εκατομμύριο που δηλώθηκε εκ των υστέρων.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η σύμβαση μίσθωσης ενός ακινήτου ιδιοκτησίας του με το Δημόσιο, η οποία εγείρει και πάλι ερωτήματα για το περιβόητο… νόμιμο και ηθικό.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Στην εκτίμηση ότι δεν τίθεται ζήτημα νομιμότητας, αλλά τίθεται σαφές ζήτημα ηθικής τάξης προχώρησε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης. «Πώς είναι δυνατόν ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ αμφισβητεί αποφάσεις και θεσμούς, να εισπράττει εκατομμύρια ευρώ από το Δημόσιο;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος σχολίασε επιπλέον με δηκτικό τρόπο πως αν η υπόθεση αυτή αφορούσε τον πρωθυπουργό, τότε θα δεχόταν ερωτήσεις για έναν ολόκληρο μήνα.

Ας δούμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν ύστερα από ερώτημα που έθεσε στον δημόσιο διάλογο ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ακολούθησε δημοσίευμα από την ιστοσελίδα mononews.gr. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σ’ αυτό, η ιστορία μάς γυρίζει πίσω στο 2009, όταν αποφασίστηκε η μίσθωση κτηρίου συνολικού εμβαδού 773 τ.μ. στο Ηράκλειο της Κρήτης, προκειμένου να στεγαστούν οι υπηρεσίες του Κτηματολογίου. Το κτήριο μάλιστα (σ.σ.: υπόγειο, ισόγειο και ένας όροφος) επελέγη ύστερα από διαγωνισμό και εμφανιζόταν να ανήκει στον πατέρα του κ. Ανδρουλάκη, Μαρίνο, γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο, αλλά και στη σύζυγό του και μητέρα του προέδρου σήμερα του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίστηκε στην υπόθεση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το 2011, καθώς τότε το ακίνητο μεταβιβάστηκε σ’ εκείνον με γονική παροχή και δύο χρόνια αργότερα η μεταβίβαση πρακτικά ολοκληρώθηκε, αφού ο πατέρας του παραιτήθηκε από το δικαίωμα της επικαρπίας.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι στον διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί για τη μίσθωση του ακινήτου είχε κατατεθεί και άλλη προσφορά από ιδιώτη για ακίνητο συνολικού εμβαδού 1.400 τ.μ., με μικρότερο μηνιαίο μίσθωμα (7.500 ευρώ). Ένα ακόμη ερώτημα που τίθεται, σύμφωνα με τον συντάκτη του επίμαχου δημοσιεύματος, είναι η χρονική συγκυρία κατά την οποία υπογράφηκε η οριστική σύμβαση μίσθωσης, η οποία συμπίπτει με τη συνομολόγηση του πρώτου μνημονίου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου και ενώ ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ήδη κορυφαίο στέλεχος στα κομματικά όργανα – και μετέπειτα γραμματέας.

Ο συντάκτης θέτει και άλλα ερωτήματα, όπως π.χ. για ποιο λόγο επελέγη το συγκεκριμένο ακίνητο από τη στιγμή που απαιτούνταν εργασίες ανακαίνισης και όχι κάποιο άλλο που ήταν έτοιμο, αλλά όλα αυτά είναι προφανές πως ούτε τον κ. Ανδρουλάκη αφορούν –παρά μόνο την αρμόδια επιτροπή του διαγωνισμού– ούτε στοιχειοθετούν επ’ ουδενί κάποια παράνομη πράξη ή παράλειψη.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, καταγράφει ότι η οικογένεια του κ. Ανδρουλάκη έχει εισπράξει από τότε έως σήμερα από το Δημόσιο περισσότερα από 1,2 εκατ. ευρώ από τα συνολικά μισθώματα, καθώς η σύμβαση παραμένει σε ισχύ. Μάλιστα, από το 2022 ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ως ο άμεσος ωφελούμενος της σύμβασης, δηλαδή ως αντισυμβαλλόμενος με το Δημόσιο, ενώ είναι αρχηγός κόμματος.

Στο δημοσίευμα του mononews.gr αναφέρεται επίσης ότι, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του Κτηματολογίου, υπεγράφη τελευταία μονοετής σύμβαση με τον κ. Ανδρουλάκη, καθώς προτείνεται η αλλαγή κτηρίου, ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη επιφάνεια ακινήτου για να στεγάσει τις υπηρεσίες του Κτηματολογίου. Πράγμα το οποίο σημαίνει –πάντα σύμφωνα με τον συντάκτη– ότι πιθανότατα δεν είχε γίνει ξανά, επί 16 χρόνια από την υπογραφή της πρώτης σύμβασης, επανεξέταση της αναγκαιότητας της μίσθωσης ή των όρων της, με την ευθύνη να ανήκει βέβαια στις υπηρεσίες του Κτηματολογίου και όχι στον κ. Ανδρουλάκη.

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση, στην οποία επιτίθεται προσωπικά στον κ. Γεωργιάδη για τα ερωτήματα που του έθεσε ο υπουργός Υγείας σχετικά με την υπόθεση. Επί της ουσίας, στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζεται η διαγωνιστική διαδικασία που προηγήθηκε της μίσθωσης του ακινήτου, η οποία είχε ξεκινήσει, όπως αναφέρεται, το 2004, με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ως αντισυμβαλλόμενο και την παραχώρηση του ακινήτου από αυτήν προς την ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης ουδέποτε έλαβε από το Δημόσιο έστω και ένα ευρώ για ανακαίνιση του κτηρίου και πως όλες οι σχετικές δαπάνες βάρυναν το Κτηματολόγιο, ενώ τονίζεται ότι το 2022 έγινε ανανέωση της σύμβασης και το 2024 παράταση του μισθώματος «επί διακυβέρνησης ΝΔ και τα δύο, όλα απόλυτα νόμιμα και διαφανή».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό του κ. Γεωργιάδη για «αδήλωτα χρήματα» του κ. Ανδρουλάκη, η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «χυδαιότητες και ψέματα», αλλά και «συμβόλαιο πολιτικής δολοφονίας» του εκ μέρους του υπουργού Υγείας. «Μπορεί να κατηγορεί τους πάντες και να κουνά το δάχτυλο ως ο διαπρύσιος κήνσωρ της ηθικής, αλλά πλέον αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να το κάνει.

(…) Πριν κατηγορήσετε ξανά τους άλλους, ας δείτε τον εαυτό σας στον καθρέπτη, κύριε πρόεδρε», ανέφερε από την πλευρά του στα social media ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε από το βήμα της Βουλής ότι «ο Ανδρουλάκης μασαμπούκωσε ένα εκατομμύριο ευρώ και πέρασε ζάχαρη στα μνημόνια».

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η Σοφία Βούλτεψη έβαλε στον δημόσιο διάλογο ένα ακόμη ζήτημα: αυτό του άρθρου 57 του συντάγματος, το οποίο απαγορεύει σε εν ενεργεία βουλευτή να έχει συμμετοχή σε επιχείρηση που συνάπτει οποιαδήποτε σύμβαση με το Δημόσιο. Κατά τη βουλευτή της ΝΔ, θα πρέπει δηλαδή να διερευνηθεί εάν και εφόσον η συγκεκριμένη διάταξη καταλαμβάνει και την επίμαχη σύμβαση του κ. Ανδρουλάκη και πρόκειται για προφανές ασυμβίβαστο.