Στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές –και όχι μόνο– αποδεικνύεται ότι υπάρχουν αριστεροί και... αριστεροί. Υπάρχουν, δηλαδή, εκείνοι που προσπαθούν, τουλάχιστον, να είναι συνεπείς στις αξίες και τις αρχές τους και εκείνοι που κάνουν ό,τι μπορούν για να απαρνηθούν τις ίδιες αξίες και αρχές και να συμβολίσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο, τάχα, το καινούργιο, πετυχαίνοντας μόνο να προκαλέσουν σύγχυση στα ίδια τα στελέχη και στον κόσμο τους.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Και, ναι, είναι προφανές ότι στην πρώτη περίπτωση αναγνωρίζει κάποιος τον Δημήτρη Κουτσούμπα και στη δεύτερη τον Στέφανο Κασσελάκη. Από τη μία πλευρά δηλαδή, ανεξαρτήτως του αν συμφωνεί ή όχι ιδεολογικά και πολιτικά με τις θέσεις του, συναντάμε έναν αριστερό που είναι συνεπής στην έννοια του κομμουνισμού – μολονότι βέβαια τούτο μοιάζει ασύμβατο στη σημερινή εποχή ή, αντιστρόφως, φαντάζουν οι θέσεις που εκφράζει να είναι βγαλμένες από το παρελθόν. Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε έναν κατ’ όνομα και κατά δήλωσή του αριστερό, ο οποίος ωστόσο αποκηρύσσει κάθε τι που τον συνδέει μ’ αυτές τις ιδεολογικές και πολιτικές καταβολές και επενδύει στο lifestyle, τον πλούτο και την κουλτούρα μιας άλλης τάξης που δεν έχει καν σχέση μ’ αυτό που γέννησε τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, ήτοι τον πρόγονο του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ.

Η μέρα με τη νύχτα...

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκίνησε χθες περιοδεία στη Γερμανία από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Νταχάου, τιμώντας μάλιστα τη μνήμη των θυμάτων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη λεγόμενη Ημέρα της Νίκης που εορτάζεται από το 1945 και την παράδοση των ναζί στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και βέβαια τη Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένει στις ανάλαφρες τηλεοπτικές εκπομπές και τα πρωινάδικα και καταφεύγει σε αναρτήσεις στα social media, όπου δίνει τη... μάχη της ατάκας για να μπορέσει να ξεχωρίσει και να παίξει λίγο παραπάνω στα πρωτοσέλιδα ή τα δελτία ειδήσεων, όπως έκανε τις προηγούμενες ημέρες με τη διαβόητη φράση «οι υπουργοί σκοτώνουν τα παιδιά», με αποτέλεσμα ν’ αναγκαστούν να πάρουν αποστάσεις ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ...

Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τελευταίων δημοσκοπήσεων δείχνουν πως το μεγαλύτερο μέρος όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ είναι ψηφοφόροι που θα το κάνουν για πρώτη φορά, ανήκουν κατά κύριο λόγο στις νεότερες ηλικίες και αποφεύγουν να αυτοτοποθετηθούν στον καθιερωμένο πολιτικό άξονα δεξιάς-αριστεράς. Τούτο δείχνει ότι με τη στάση του ο Στέφανος Κασσελάκης απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένα κοινά με απολιτίκ χαρακτηριστικά και όχι στη μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων. Πολλώ δε μάλλον όχι στους κεντρώους, οι οποίοι, ως φαίνεται, για μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση θα προτιμήσουν –όχι τυχαία– την ασφάλεια που τους παρέχει η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ως ηγέτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κόντρα στον αχταρμά

Από τη δική του πλευρά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας απευθύνεται επίσης σε ένα πολύ συγκεκριμένο και περιορισμένο αριθμητικά ακροατήριο. Δεν απευθύνεται, δηλαδή, βάσει των λόγων και των θέσεών του π.χ. στους κεντρώους ψηφοφόρους, ωστόσο κάλλιστα μπορεί να μιλήσει στην καρδιά των αριστερών. Εκείνων τουλάχιστον που αποδέχονται, σέβονται και τιμούν τις παραδοσιακές αξίες και αρχές της Αριστεράς – πάντοτε με τα δόγματα που χαρακτηρίζουν το ΚΚΕ, όπως τα γνωστά συνθήματα για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρόκειται για έναν πιο αυθεντικό και συνεπή αριστερό λόγο σε σχέση με τον... αχταρμά του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος έχει φτάσει στο σημείο να μπερδεύει ακόμη και όσους παρέμειναν στην Κουμουνδούρου και δεν αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για να βρεθούν στη Νέα Αριστερά – ένα κόμμα που επίσης προσπαθεί να διατηρήσει με διακριτό τρόπο την πολιτική και ιδεολογική ταυτότητά του και τις καταβολές των στελεχών του από τον χώρο της παραδοσιακής Αριστεράς. Εξάλλου, διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τα τελευταία «επεισόδια» σε σχέση με τον Στέφανο Κασσελάκη αφορούν το προσκλητήριο του γάμου του και το... τριήμερο γλέντι που θ’ ακολουθήσει το καλοκαίρι στα Χανιά, παρά τα όσα λέει για την Ευρώπη και τις εκλογές!