Στον Περισσό, οι άνθρωποι του ΚΚΕ βγάζουν προς τα έξω αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ποσοστό γύρω στο 8,5%, το οποίο φυσικά συνιστά άνοδο σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, αλλά και με τις περσινές εθνικές εκλογές του Ιουνίου, όταν απέσπασε αντίστοιχα 5,35% και 7,69%. Ο άνεμος που πνέει είναι ούριος για το ΚΚΕ, λένε τα στελέχη του που εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Η –επίμαχη– δήλωση του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα περί «sugar daddies» δημιούργησε θόρυβο, ο οποίος όμως δεν πτόησε τους ανθρώπους του Περισσού. Ο επικεφαλής του ΚΚΕ είναι γενικά συμπαθής στο ευρύ κοινό, ενώ ως συνομιλητής είναι πολύ ευχάριστος, μιλά ανοικτά και χωρίς περιστροφές και δεν διστάζει να διασκεδάσει όπως όλοι μας. Εξ ου και το ζεϊμπέκικο που χόρεψε στη Νέα Υόρκη, περιστοιχισμένος από ομογενείς.

Το ΚΚΕ στάθηκε βέβαια απέναντι στην επιστολική ψήφο, η οποία όμως ψηφίστηκε και δίνει πλέον τη δυνατότητα στους Ελληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Φυσικά, το κόμμα του Περισσού θα δώσει τη μάχη του για να πάρει ψήφους από την ομογένεια, όπου έχει δημιουργήσει Λέσχες Φίλων, κι έτσι ο Δημήτρης Κουτσούμπας πέρασε τον Ατλαντικό και βρέθηκε αρχικά στο Τορόντο και στο Μόντρεαλ του Καναδά και κατόπιν στη Νέα Υόρκη.

Στην αμερικανική μεγαλούπολη συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και κάλεσε τους Ελληνες των ΗΠΑ «να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, τώρα που υπάρχει η δυνατότητα με την επιστολική ψήφο». Επίσης, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Κολούμπια για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους φοιτητές, αλλά και άλλους που διαδηλώνουν εκεί διαμαρτυρόμενοι για τα τεκταινόμενα στη Γάζα, ενώ είχε τετ α τετ με εργαζoμένους της εταιρείας Amazon στο Στέιτεν Αϊλαντ.

«Πολλοί εκπλήσσονται...»

Επίσης, μίλησε σε ομογενείς, φίλους του ΚΚΕ, όπου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «πολλοί εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι το ΚΚΕ έχει οργανώσεις και Λέσχες Φίλων πρακτικά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική, στην Αυστραλία, οπουδήποτε υπάρχουν Ελληνες μετανάστες. Η εξήγηση, όμως, είναι απλή: Οι ιδέες μας, τα ιδανικά του σοσιαλισμού, ο πόθος και η ελπίδα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την οικοδόμηση μιας δίκαιης κοινωνίας δεν έχουν σύνορα, είναι παγκόσμιας εμβέλειας. Αλλωστε οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό έχουν στα χέρια τους περισσότερες αποδείξεις για αυτά που προσπαθούμε να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό, ότι παρά τις διαφορές από χώρα σε χώρα, καπιταλιστικοί παράδεισοι δεν υπάρχουν. Ανθρώπινος καπιταλισμός επίσης δεν υπάρχει... Οταν ερχόμαστε εμείς στις ΗΠΑ, στον Καναδά, σε άλλες χώρες του εξωτερικού, ξέρετε ότι δεν ερχόμαστε για να συναντήσουμε ούτε τα διάφορα λόμπι, ούτε ενώσεις μεγαλοκαπιταλιστών, τους λεγόμενους “επενδυτές”. Ερχόμαστε να συναντήσουμε τους φορείς της Διασποράς, εργατικούς συλλόγους, μετανάστες εργάτες και τους απογόνους τους. Αλλά και νέα παιδιά, κυρίως επιστήμονες, που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο της τελευταίας μεγάλης κρίσης και συνεχίζουν να φεύγουν ακόμα. Αλλωστε και ιστορικά, οι Ελληνες μετανάστες στις ΗΠΑ έχουν βάλει ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος αυτής της χώρας, με συμμετοχή σε μαχητικές απεργίες, εκεί που έβγαινε ο “βασιλιάς άνθρακας”, και έχουν δώσει ηρωικές μορφές της ταξικής πάλης που έφτασαν μέχρι την υπέρτατη θυσία, όπως ο Λούης Τίκας από την Κρήτη».

Οπως ήταν επόμενο, την προσοχή τράβηξε το ζεϊμπέκικο που χόρεψε ενώπιον ομογενών στην Αστόρια της Νέας Υόρκης. Ο γραμματέας του ΚΚΕ χόρεψε το «Σαν απόκληρος γυρίζω» του Βασίλη Τσιτσάνη και, φυσικά, χειροκροτήθηκε από τους παρισταμένους. Οι στίχοι του τραγουδιού, άλλωστε, συγκινούν ιδιαίτερα τους ομογενείς: «Σαν απόκληρος γυρίζω στην κακούργα ξενιτιά περιπλανώμενος, δυστυχισμένος μακριά απ’ της μάνας μου την αγκαλιά – Κλαίνε τα πουλιά γι’ αέρα και τα δέντρα για νερό, κλαίω, μανούλα μου, κι εγώ για σένα που έχω χρόνια για να σε δω».