Έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την απόφαση Κουκάκη-Κεσσέ να πάνε στο ΕΔΔΑ γιατί δεν τους… άρεσε η απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Του Ειδικού Συνεργάτη

Έντονες αντιδράσεις, καυστικά σχόλια και ειρωνεία προκάλεσε στα social media η ανακοίνωση ότι ο Θανάσης Κουκάκης προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της Ελλάδας, επειδή… δεν του άρεσε η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας που απεφάνθη ότι δεν υπάρχουν νέα στοιχεία για να ανασυρθεί η υπόθεση των παρακολουθήσεων από το αρχείο.

Για την ιστορία, τόσο ο δημοσιογράφος Θ. Κουκάκης όσο κι ο δικηγόρος Ζ. Κεσσές έχουν αμφισβητήσει ανοιχτά και απροκάλυπτα τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης όταν αυτές δεν συνάδουν με τα αφηγήματά τους. Θυμίζουμε ότι κάτι αντίστοιχο πράττουν και τα ΜΜΕ του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη με μια εμμονή στην περίφημη θεωρία περί «κοινού κέντρου ΕΥΠ και Predator».

Το γεγονός πάντως ότι κανένα δικαστήριο δεν έχει υιοθετήσει ποτέ αυτούς τους ισχυρισμούς ουδόλως πτοεί τους «άτυπους» συνοδοιπόρους, σε σημείο μάλιστα κάποιοι να υποστηρίζουν πως αυτό που θέλουν είναι Δικαιοσύνη και κράτος δικαίου à la carte. Κοντολογίς, αν τα γεγονότα δεν συμφωνούν με τη θεωρία μας, τότε αλίμονο στα γεγονότα…

Η προσφυγή στο ΕΔΔΑ

Την προσφυγή γνωστοποίησε ο δικηγόρος του δημοσιογράφου, Ζαχαρίας Κεσσές, υποστηρίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να διερευνήσουν την υπόθεση «ανεξάρτητα, αμερόληπτα και αποτελεσματικά». Η πλευρά Κουκάκη επικαλείται παραβιάσεις των άρθρων 6, 8, 10 και 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που αφορούν τη δίκαιη δίκη, την ιδιωτική ζωή, την ελευθερία της έκφρασης, την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών και την αποτελεσματική προσφυγή.

Στο κέντρο βρίσκεται η πράξη του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνου Τζαβέλλα, που στις 27 Απριλίου έκρινε ότι δεν συνέτρεχε λόγος ανάσυρσης και επανεξέτασης της υπόθεσης, καθώς τα στοιχεία που είχαν προκύψει μετά την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών δεν εισέφεραν νέα δεδομένα ικανά να ανατρέψουν τα πορίσματα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση.

Ο Θανάσης Κουκάκης και οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι τίθεται «ζήτημα αμεροληψίας», επειδή ο Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, ως εποπτεύων εισαγγελικός λειτουργός της ΕΥΠ, είχε υπογράψει το 2020 διατάξεις άρσης του απορρήτου του δημοσιογράφου. Πρόκειται για το βασικό αφήγημα που θα κριθεί στο Στρασβούργο. Μέχρι να συμβεί αυτό, αποτελεί ισχυρισμό του προσφεύγοντος και όχι διαπιστωμένη παραβίαση.

Αυτή η διάκριση χάθηκε μέσα στη βαρύγδουπη καταγγελία περί συγκάλυψης. Ο Ζαχαρίας Κεσσές εμφανίζεται να έχει ήδη αποφανθεί ότι η ελληνική Δικαιοσύνη χρησιμοποιήθηκε ως θεσμικό περιτύλιγμα, προτού το ΕΔΔΑ εξετάσει ακόμη εάν η προσφυγή πληροί τις προϋποθέσεις και εάν οι αιτιάσεις είναι βάσιμες.

Μέχρι εδώ πρόκειται για άσκηση ενός προβλεπόμενου δικαιώματος. Η διαδικασία, όμως, συνοδεύτηκε από μια ανάρτηση του Ζαχαρία Κεσσέ, ο οποίος περίπου προανήγγειλε και την… ετυμηγορία, κάνοντας μάλιστα λόγο για «συγκάλυψη» (σ.σ.: αυτή η καραμέλα πάει με όλα) με «θεσμικό περίβλημα». Κάπου εκεί άρχισε το διαδικτυακό «πάρτι».

Τους πήραν χαμπάρι

Στις αναρτήσεις που κυκλοφόρησαν, ιδιαίτερη απήχηση είχε μια επεξεργασμένη εικόνα που παρουσιάζει τον Ζαχαρία Κεσσέ και τον Θανάση Κουκάκη ως «δύο μαύρα κοράκια» πάνω από έναν φάκελο με τις ενδείξεις «Δικογραφία» και «Αρχειοθετήθηκε». Η εικόνα συνοδεύτηκε από σχόλια για «κορακισμούς», «πολιτική αναμετάδοση» και προσπάθεια συντήρησης μιας υπόθεσης που, κατά τους σχολιαστές, δεν έδωσε τα αποτελέσματα που είχαν προαναγγελθεί.

Μια χρήστρια έγραψε σκωπτικά ότι ο Ζαχαρίας Κεσσές «παριστάνει εμμονικά το άψυχο κοράκι πάνω από μία αρχειοθετημένη υπόθεση» και χαρακτήρισε τον Θανάση Κουκάκη «πιστό πολλαπλασιαστή της ίδιας εμμονής». Ειρωνεύτηκε επίσης τον ισχυρισμό περί «θεσμικής ευαισθησίας», σχολιάζοντας ότι η εμμονή αποτελεί «εμπάθεια που ψάχνει θεσμικό άλλοθι».

Αλλος υπενθύμισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παρουσιαστεί ως ένοχος, είχαν μοιραστεί προκαταβολικά «καταδίκες» και είχαν αναπαραχθεί ολόκληρα σενάρια. «Κι όταν δεν τους βγαίνει το παραμύθι αλλάζουν αθόρυβα αφήγημα», σχολίασε.

Χρήστης σχολίασε πως, όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται σύμφωνα με το «αφήγημα» Κεσσέ και Κουκάκη, «φταίνε η Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση, όλοι», προσθέτοντας δηκτικά ότι «ο κόσμος έχει πάψει να τρέφεται» με αυτή την ιστορία. Σε άλλη ανάρτηση σημειώθηκε ότι η υπόθεση δεν αλλάζει χαρακτήρα επειδή κάποιοι δεν βολεύονται από την εξέλιξή της και πως η διαρκής αμφισβήτηση των θεσμών δεν συνιστά επιχείρημα.

Ακόμη πιο σαρκαστικό ήταν το σχόλιο περί «κουβά Κεσσέ», με υπαινιγμό ότι «πίσω από τη διαρκή ανακίνηση της υπόθεσης υπάρχουν αμοιβές για νομικές υπηρεσίες». Προφανώς πρόκειται για διαδικτυακή υπερβολή και όχι για τεκμηριωμένη καταγγελία, είναι όμως ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώθηκε.

Ο Θανάσης Κουκάκης έχει κάθε δικαίωμα να προσφύγει στο ΕΔΔΑ. Κεσσές και Κουκάκης, ωστόσο, δεν μπορούν να απαιτούν να αντιμετωπίζονται ως «μοναδικοί» υπερασπιστές των θεσμών, όταν κάθε δικαστική απόφαση που δεν τους ικανοποιεί παρουσιάζεται ως συγκάλυψη.

Η Δικαιοσύνη δεν λειτουργεί με παραγγελίες ούτε με αναρτήσεις. Και η Ελλάδα δεν μετατρέπεται σε ένοχη επειδή δύο άνθρωποι έχουν ήδη «γράψει» την απόφαση που θα ήθελαν να ακούσουν.