Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt την Τρίτη o Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι «βλέπουμε την αναβάθμιση ως ένδειξη εμπιστοσύνης, αλλά κυρίως ως υποχρέωση να τηρήσουμε τη συνετή δημοσιονομική και οικονομική μας πολιτική».

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών της ΕΕ με την υψηλότερη ανάπτυξη. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται να φτάσει το 2,4% φέτος και το 3% τον επόμενο χρόνο, εκτίμησε ο Υπουργός, με κύριους μοχλούς τον τουρισμό, την αύξηση των εξαγωγών και τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα που έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

xatzidakis-handel.jpg

«Μειώσαμε τους φόρους για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 22% και μειώσαμε και τις ασφαλιστικές εισφορές. Με τις μεταρρυθμίσεις μας στην αγορά εργασίας ενισχύσαμε την προστασία των εργαζομένων και συγχρόνως βελτιώσαμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας», τόνισε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι «δεν προσφέρουμε μόνο το σωστό μείγμα πολιτικής για τους επενδυτές, αλλά και πολιτική σταθερότητα».

Σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την άποψη ότι υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στη διαμόρφωση των κανόνων, ώστε και τα κράτη-μέλη να έχουν περιθώρια για κρατικές επενδύσεις, θέση που υποστηρίζουν και άλλες χώρες. Ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται και θα παραμείνει στο δρόμο της δημοσιονομικής σοβαρότητας.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από την μέτρηση των ελλειμμάτων, άποψη που υποστηρίζουν και άλλες χώρες-μέλη, όπως η Πολωνία, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία. «Δεν πρέπει να τιμωρούμαστε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ότι ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα, παρά το υψηλό δημόσιο χρέος, διατήρησε το δημοσιονομικό της έλλειμμα υπό έλεγχο, πετυχαίνοντας ταχεία μείωση του χρέους τα τελευταία χρόνια. Προέβλεψε ότι θα έχει μειωθεί στο 159% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023 από 206,3% το 2020.