Για τον προϋπολογισμό του 2024, τον πρώτο εδώ και 13 χρόνια με το αξιόχρεο της χώρας να έχει ανακτήσει την επενδυτική του βαθμίδα, μίλησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς.

«Ο προϋπολογισμός του 2024 που θα κατατεθεί σε λίγες ημέρες είναι ο πρώτος μετά από 13 χρόνια που καταρτίζεται με το αξιόχρεο της χώρας να έχει ανακτήσει την επενδυτική του βαθμίδα, κάτι που ωστόσο δεν ήταν δεδομένο, ούτε εύκολο, το να επιτευχθεί αυτή η πορεία της ελληνικής οικονομίας» τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής.

Ο υφυπουργός ανέφερε πως «η λογιστική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η περαιτέρω ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, είναι προτεραιότητες της κυβέρνησης να προχωρήσουν».

Ο κ. Πετραλιάς ανέφερε πως «ήδη έχουν εκδοθεί λογιστικές πολιτικές, έχει οριστικοποιηθεί το ηλεκτρονικό τιμολόγιο για τις πληρωμές στο Δημόσιο και τώρα προχωράμε στο τεχνικό μέρος, στο Gov ERP, όπου τελείωσε η πρώτη φάση των επτά μελετών και μέσα στον μήνα αρχίζει η πιο κρίσιμη φάση, τα λεγόμενα "blueprints", οι τεχνικές προδιαγραφές, ώστε να αρχίσουν στο τέλος του 2024 τα "user acceptance tests", δηλαδή οι δοκιμές με τους χρήστες, ώστε το 2025 να μπει σε εφαρμογή».

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι «κρίσιμο είναι το μητρώο παγίων» καθώς αφορά την αποτίμηση της υπηρεσιακής κατάστασης του Δημοσίου» και εκτίμησε ότι αυτό θα έχει βγει μέχρι το τέλος του έτους.

Για τις ανισότητες, ο κ. Πετραλιάς ανέφερε πως στον προϋπολογισμό επιδόσεων θα υπάρχει ειδικό κεφάλαιο.

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε ο Απολογισμός-Ισολογισμός του 2021

Με την θετική ψήφο της ΝΔ ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια τα σχέδια νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την «Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2021» και την «Κύρωση του Ισολογισμού και των λοιπών Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων της Κεντρικής Διοίκησης, περιόδου αναφοράς 1/1/2021 έως 31/12/2021». Τα δύο νομοσχέδια καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Πετραλιάς, αναφερόμενος στο οικονομικό έτος του 2021, σημείωσε ότι ήταν η χρονιά που η κυβέρνηση χρειάσθηκε να αντιμετωπίσει μια τριπλή κρίση (πανδημία, φυσικές καταστροφές και την ενεργειακή κρίση), αλλά και να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και στόχους. Βασική μας επιδίωξη, είπε ο υφυπουργός, ήταν «να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια». Σημείωσε ότι για την πανδημία χρειάσθηκε να ληφθούν 45 κατηγορίες μέτρων. Ήμασταν σε εποπτεία από τους θεσμούς και παρά όλα αυτά, καταφέραμε και είχαμε 12 θετικές αξιολογήσεις και εξήλθαμε από την αυξημένη εποπτεία, είπε.

Σχολιάζοντας τον λόγο έμμεσων-άμεσων φόρων, ο κ. Πετραλιάς είπε ότι είναι λογικό όταν μειώνονται και μάλιστα αρκετά οι άμεσοι φόροι, αυτό να αποτυπώνεται. Όπως και όταν έχουμε μια σειρά μέτρων επιδότησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που συνολικά μέχρι σήμερα έχουν ανέλθει σε 13,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,5 αφορούν επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικό αέριο.

  Ο υφυπουργός επισήμανε την μεγέθυνση της οικονομίας που έχει συντελεστεί όλα αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ. Δήλωσε ότι θα παραμείνουμε στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, στην ενίσχυσή του κοινωνικού κράτους, δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον για τους Έλληνες πολίτες, βασισμένο στην ανάπτυξη και όχι στον δανεισμό».

Σχετικά με το θέμα της εξαγοράς τώρα και όχι κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον, των μετοχών της AEGEAN που έλαβε το Δημόσιο για την κρατική επιχορήγηση που δόθηκε στην εταιρεία το 2021 λόγω της πανδημίας, ο υφυπουργός επανέλαβε πως «είναι θέμα ρίσκου. Κανείς δεν ξέρει αν θα ανέβει ή θα κατέβει τιμή της μετοχής του χρόνου. Το εξασκήσαμε σε μια στιγμή που ήταν σε ιστορικό ρεκόρ η τιμή της μετοχής της και δεν μπορούμε να ρισκάρουμε τα δημόσια οικονομικά».

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος, ανέφερε πως «η μεγαλύτερη διαφορά της δημοκρατίας έναντι των υπολοίπων πολιτευμάτων είναι η λογοδοσία, η διαδικασία του απολογισμού. Και αυτό σήμερα ερχόμαστε εδώ να κάνουμε: τον απολογισμό ενός έτους καμπής, ενός κρίσιμου για τα δημόσια οικονομικά, αλλά και συνολικά για την πορεία της χώρας του έτους 2021». Όπως τόνισε, «ήταν από τα κρισιμότερα έτη για όλο τον πλανήτη λόγω της πανδημίας». Αναφορικά με τις απευθείας αναθέσεις που αποτέλεσαν σημείο επισημάνσεων της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και σημείο κριτικής της αντιπολίτευσης, ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι ήταν μια αναγκαιότητα για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που δημιούργησε η Covid και «όσοι δεν κατανοούν αυτές τις, τότε, έκτακτες ανάγκες, σημαίνει ότι ζουν στον δικό τους χωροχρόνο» σημειώνοντας πως αυτές τις πρακτικές ακολούθησαν και οι άλλες χώρες της ΕΕ και του πλανήτη.

Αναφορικά με τον Απολογισμό του 2021, ο εισηγητής της ΝΔ παρατήρησε ότι αυτές οι έκτακτες ανάγκες της πανδημίας επηρέασαν όλες τις λειτουργίες του Δημοσίου και υπήρξε υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού, που όμως, στο μέτρο των συγκεκριμένων καταστάσεων, ήταν συγκρατημένη. Τόνισε πως «η οικονομική δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου το 2021 ήταν αυτή η οποία εμπόδισε την αύξηση της ανεργίας, των λουκέτων και κράτησε ανοιχτές τις επιχειρήσεις και οι πολίτες και η οικονομία έμειναν όρθιοι». Ο κ. Μαρκόπουλος, επίσης, υπενθύμισε πως το 2021 η χώρα μας αντιμετώπισε την κρίση του Έβρου και τη θωράκιση της εθνικής μας άμυνας, δίνοντας 2,5 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς ασφάλειας. Το 2021, είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΝΔ, «επιβεβαίωσε μια πορεία ανάπτυξης της χώρας, που σφραγίστηκε προ ολίγων ημερών με την ανάκτηση της επενδυτικής, ένα έτος-σταθμός για την εξέλιξη των οικονομικών πραγμάτων της πατρίδας μας, ένα έτος δοκιμασίας, αλλά και επιτυχίας».