Ο οίκος Fitch αναβάθμισε επίσης την Ελλάδα από ΒΒ+ σε ΒΒΒ- με θετικές προοπτικές, δίνοντας έτσι την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας.
Είναι ο 4ος οίκος και ο πλέον αυστηρός και στιβαρός που επιβραβεύει την προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σε μία σύντομη ανάρτησή του τόνισε «Άλλη μία αναβάθμιση».
Άλλη μια αναβάθμιση … 🇬🇷💪🏼 pic.twitter.com/QYKtghb1gn
— Alex Patelis (@PatelisAlex) December 1, 2023
S&P, Moody's και Scope Ratings
Τον Οκτώβριο, ο διεθνής οίκος S&P έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντάς την από BB+ με θετική προοπτική σε BBB- με σταθερή προοπτική. Είχαν προηγηθεί η διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από την Moody's (στη βαθμίδα Ba1 με σταθερές προοπτικές, από τη βαθμίδα Ba3) στις 15 Σεπτεμβρίου και η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από την Scope Ratings στις 4 Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, αναφέροντας ως λόγους, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης και της κερδοφορίας τους καθώς και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.
Πρόκειται για μια εξέλιξη την οποία είχε προαναγγείλει προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμευόμενος ότι θα γίνει πράξη μέσα στο 2023.
Η επενδυτική βαθμίδα ανοίγει τεράστιες προοπτικές για την οικονομία και θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη για τα νοικοκυριά και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μεταξύ των οποίων, μειωμένο κόστος δανεισμού, εισροή κεφαλαίων και βελτιωμένη ρευστότητα.
Επίσης, οι τράπεζες και οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να προσδοκούν εισροή κεφαλαίων σε αυτές από το εξωτερικό, πιο «ισχυρές» συνεργασίες και χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Ταυτόχρονα με την επενδυτική βαθμίδα τα ελληνικά ομόλογα μπαίνουν στα ραντάρ διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων που επενδύουν σε ομόλογα και διαχειρίζονται περί τα 28 τρισ. δολάρια ΗΠΑ σε στοιχεία ενεργητικού ενώ θα «ξεκλειδώσει» και νέα κεφάλαια που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να επενδυθούν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.