Την οικονομική επιβράβευση των που αποκαλύπτουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής με επώνυμες καταγγελίες στην εφαρμογή apodixi προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση της νέας πλατφόρμας ψηφιακών καταγγελίων που ξεκινά  τη λειτουργία της.

Η πλατφόρμα «Καταγγελίες πολιτών»

Πρόκειται για την πλατφόρμα «Καταγγελίες πολιτών», η οποία είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) και δίνει πλέον τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αυτοματοποιημένα τις καταγγελίες και πληροφορίες τους, επώνυμα ή ανώνυμα, επιλέγοντας μία ή περισσότερες από τις εξής θεματικές κατηγορίες:

1. Κακοδιοίκηση - Διαφθορά

2. Φορολογικές παραβάσεις

3. Τελωνειακές παραβάσεις

Δείτε φωτογραφίες από τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα καταγγελιών της ΑΑΔΕ:

forodiafugh-3.jpg
forodiafugh-4.jpg
forodiafugh-1.jpg

Το μπόνους αλλά και οι ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος του έτους. Ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε σαφείς τις προθέσεις του επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί οι εργοδότες ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν λιγότερο φόρο από τους υπαλλήλους τους που συχνά αμείβονται με τον κατώτερο μισθό. 

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ μόλις δυο στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα πάνω από 9.100 ευρώ το χρόνο το οποίο αντιστοιχεί στο εισόδημα ενός εργαζομένου ο οποίος παίρνει 650 ευρώ καθαρά το μήνα για 14 μήνες, στον ιδιωτικό τομέα.

Νωρίτερα, οι Κωστής Χατζηδάκης, Χάρης Θεοχάρης και Γιώργος Πιτσιλής παρουσίασαν τη νέα ψηφιακή εφαρμογή, μέσω της πύλης aade.gr όπου οι φορολογούμενοι μπορούν να καταγγέλλουν φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις αλλά ακόμα και φαινόμενα διαφθοράς. «Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής πρέπει να δοθεί από όλους μας», τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης σημειώνοντας ότι οι αφηρημένες και διάσπαρτες καταγγελίες είναι άχρηστες σε αντιδιαστολή με τις οργανωμένες καταγγελίες μέσω της εφαρμογής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τώρα η πλατφόρμα apodixi έχει δεχτεί πάνω από 135.000 καταγγελίες εκ των οποίων 55.000 επώνυμες και 75.000 ανώνυμες.