Προφανώς είχαμε ανισορροπίες στην οικονομία και στο πώς διαχειριστήκαμε την κρίση την προηγούμενη 10ετία, και παρότι έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα προς τα εμπρός πρέπει να γίνουν και άλλα. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σε συζήτηση στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VII: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα».

Όπως ανέφερε ο υπουργός, πρέπει να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά και να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή. Σχετικά με το δεύτερο σκέλος, είπε ότι βάζουμε ένα τεκμήριο, προκειμένου ο ελεύθερος επαγγελματίας να μην πληρώνει λιγότερα από τον μισθωτό με τον κατώτατο μισθό.

Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για να περιοριστεί το «κενό του ΦΠΑ», το οποίο από 23% το 2018, μειώθηκε πέρυσι στο 17,8%, σήμερα προβλέπεται στο 15% και στο τέλος του 2027 στο 9%. Ωστόσο, ανέφερε ότι την ίδια στιγμή από τους περίπου 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν αποκλειστικά ελεύθεροι επαγγελματίες, το 85% αυτών δηλώνει ετησίως εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ. Και στο τέλος, συμπεριλαμβανομένου του τέλους επιτηδεύματος, πληρώνουν μέσο φόρο 867 ευρώ, όταν ο μισθωτός έχει μέσο φόρο 1.160 ευρώ. Παράλληλα, είπε, ότι το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει το 50% των φόρων των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, οι στόχοι από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι αφ' ενός η ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών (στο τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού θα υπάρξει αύξηση των δαπανών για υγεία και παιδεία από έσοδα από τη φοροδιαφυγή) και αφ' ετέρου η μείωση στο τέλος των φορολογικών συντελεστών για όλους.

Ανθεκτική η ελληνική οικονομία

Ερωτηθείς για την κρίση στη Μέση Ανατολή, απάντησε ότι δεν είναι η πρώτη κρίση που συναντά η κυβέρνηση, ωστόσο η ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική και έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος με τις 'Αμεσες Ξένες Επενδύσεις, τις εξαγωγές και τη μείωση της ανεργίας. Επιδιώκουμε, είπε, να επιταχύνουμε τους ρυθμούς και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς.

Τώρα, είπε ο υπουργός, είμαστε μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας, με σωστό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και πολιτική σταθερότητα. Πρέπει, πρόσθεσε, να προχωρήσουμε γρήγορα και εμπροσθοβαρώς σε μεταρρυθμίσεις, και ανέφερε εκτός από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τις πρωτοβουλίες στο τραπεζικό σύστημα, στη δημόσια περιουσία και στη Δικαιοσύνη. Είμαστε, ανέφερε, μια κυβέρνηση φιλική στις επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα, χωρίς να αγνοούμε την κοινωνική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική ευαισθησία.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Ecofin, αλλά δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ανεξαρτήτως όμως της ύπαρξης ή μη συμφωνίας, επεσήμανε, πρέπει να προχωρήσουμε στον δρόμο της δημοσιονομικής σοβαρότητας, διότι εκτός από τα Ευρωπαϊκά Εξάμηνα, η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται υπό τη συνεχή παρακολούθηση των επενδυτών και των αγορών