«Το φορολογικό νομοσχέδιο έχει 11 πρωτοβουλίες, στις 10 από τις 11 νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε και στην 11η που μπορεί να διαφωνούμε σημειακά, συμφωνούμε επί της αρχής, είναι κάτι το οποίο γίνεται σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, δηλαδή η λογική του τεκμαρτού εισοδήματος, κι επίσης στην κριτική το ότι δεν κάναμε τίποτα τα τελευταία 4 χρόνια, από το 23% που ήταν το κενό Φ.Π.Α. το φτάσαμε αυτή τη στιγμή που μιλάμε στο 15, κι ο στόχος είναι με τα νέα μέτρα να το πάμε στο 9%» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Νέας ΔημοκρατίαςΝίκος Ρωμανός μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αρχικά ο κ. Ρωμανός ανέφερε σχολιάζοντας και όσα ειπώθηκαν από τους συνομιλητές του: «Θα μου επιτρέψετε, να μην αφήσω αναπάντητα, αυτά που είπε και ο κ. Βαρεμένος, για το ότι η ΝΔ κάνει ό,τι θέλει, για το ότι κάνει πράγματα τα οποία δεν είχε πει προεκλογικά, προφανώς αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης. Εκεί θα επικαλεστώ τα ευρήματα της χθεσινής δημοσκόπησης, όπου ουσιαστικά βλέπουμε ότι το 60% τι λέει ουσιαστικά; Ότι είναι υπέρ της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών γιατί είναι 11 πρωτοβουλίες συνολικά κατά της φοροδιαφυγής, κι ένα κομμάτι από αυτό το 60% θέλει και κάποιες σημειακές παρεμβάσεις».

«Είναι ακριβώς αυτό που λέμε τόσο καιρό»

Ενώ συνέχισε, λέγοντας: «Είναι ακριβώς αυτό που λέμε εμείς τόσο καιρό. Aυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, εμείς πάντα σεβόμαστε τη δημόσια διαβούλευση, πάντα ακούμε τις προτάσεις που κατατίθενται και πάντα τις αξιοποιούμε, δημιουργικά. Προφανώς το αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης θα είναι σε έναν βαθμό να υπάρξουν όπου χρειάζεται και σημειακές παρεμβάσεις. Ο πυρήνας, όμως, η ουσία, και η κατεύθυνση του νομοσχεδίου και δεν αλλάζει και δεν πρέπει να αλλάξει, κι από ό,τι βλέπουμε κι οι πολίτες θεωρούν ότι δεν πρέπει να αλλάξει, γιατί; Γιατί η ουσία είναι ότι δεν γίνεται το 50% των ελευθέρων επαγγελματικών, ουσιαστικά να μην δηλώνουν κέρδη. Δεν γίνεται να μην εισφέρουν τίποτα, δηλαδή, στη φορολογική διαδικασία, στα φορολογικά βάρη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ στη συνέχεια της τοποθέτησής του σχολίασε: «Επειδή ακούγεται και η κριτική “ Μα τώρα το καταλάβατε, λέει, 5 χρόνια δεν ξέρατε ότι υπάρχει φοροδιαφυγή”; “ Πρώτον φοροδιαφυγή προφανώς υπάρχει όχι μόνο 5 χρόνια, αλλά 40 χρόνια. Είμαστε μια Κυβέρνηση η οποία στις προηγούμενες εκλογές, προτάξαμε το ζήτημα της φοροδιαφυγής, προτάξαμε το ζήτημα της αύξησης της φορολογικής συμμόρφωσης, συνδέοντάς το με περαιτέρω, μειώσεις φόρων, στις 50 που έχουμε ήδη κάνει. Την πρώτη τετραετία, αντίστοιχα, είχαμε προτάξει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, κι αυτό κάναμε και το είχαμε πει προεκλογικά τότε, τη δεύτερη τετραετία είπαμε ότι θα προτάξουμε και την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης, που θα συνδέσουμε με περαιτέρω μειώσεις φόρων, όπως το τέλος επιτηδεύματος που έρχεται νωρίτερα και συνδέεται με το φορολογικό νομοσχέδιο».